Ibland är det bra att släppa perfektionismen…

Varje högtid överfaller oss. Överrumplar oss. Julen är inget undantag.

Jag har goda intentioner varje år. Planerar att baka lussekatter och pepparkakor och saffranstoppar varje adventshelg. Har för avsikt att beställa alla julklappar senast vid Black Friday-reorna. Väl genomtänkta, så klart, och till hela den utökade familjen. Tänker få upp allt adventspynt vid advent, resten av julpyntet (utom granen) vid lucia. Är fast besluten att julstäda senast helgen innan julafton.

Verkligheten. Hinner kanske baka en gång. Det blev en babka med saffran och choklad i år. Den blev bränd. Gjorde egen pepparkaksdeg som – i vart fall delvis – bakades upp under en tuttsvettsframkallande bakningssession med alla tre barnen. Julklappar panikhandlades den 21:a eller 22:a på stadens utplockade och generellt inte särskilt välsorterade leksaksaffär. Ingen annan än barnen har fått något, och det de fick var flera drivor av plastskräp. Snart på ett golv nära mig. Lite pynt kom upp vid första advent. En del till när vi stod och pyntade granen natten till julafton. En elljusstake saknar fortfarande lampor. Paketinslagning ägde rum mellan 00 och 02 på julaftonen. Städning…? Pffft! Glöm det.

Men. En fördel med detta (och generellt med att inte tjuvstarta pyntandet före advent, och inte heller gå full-on då) är dock att vi kan fortsätta göra jul. Rätt bra med jullovsdagar som är grå, blöta och extremt blåsiga.

En sak jag vet att vi behöver arbeta med är att aktivera barnen under lediga dagar. Förvisso svårt med det konstant massiva städ- och röjbehovet hemma, men det måste göras.

Så idag plockade jag fram marmorfatet vi brukar använda som adventsljusstake varje jul, men som aldrig hann förberedas. (Den klassiska runda Jensen-staken med fyra ljus – seasons? – har fått agera adventsljusstake, helt utan pynt.) Rev upp två påsar mossa och lade fram alla kottar, svampar, bär och små porslinstomtar ur gömmorna och lät flickorna gå lös medan jag donade i köket.

Två rätt nöjda tjejer. En rätt bra stund. En ganska läckert maximalistisk ljusstake. En ärvd tennskål med hyacinter fick sig en behandling av bara farten.

En kryddlåda rensad (något mer permanent förbättring) och halva köksbänken städad (högst temporärt, behöver göras om inom någon dag). Samtidigt blev en lasagne tillverkad av köttfärssås nerfryst för ett par månader sedan.

Vi behöver göra huset någorlunda acceptabelt till nyårsafton, då våra ”coronaundantag” = nästangrannarna, som vi hela tiden räknat som en del av vår egen familj, kommer över. För att ensamma med tre barn och med hela släkten borträknad hade vi inte klarat det här året. Alls. Den familjen är vår livlina. Deras (riktiga) grannar kommer också med, som de träffar dagligen och som även vi träffat kontinuerligt under hösten. Vi blir sex vuxna, och det får lov att vara okej. Minst en har dessutom redan haft corona i höstas.

Plöjde två böcker om att få och hålla ordning hemma igår. ”Från frustration till flow med lean@home” av Eva Jarlsdotter och ”Ordning hemma: smarta tips för en enklare vardag” av Brita Hahne. Inget revolutionerande, men helt klart ändå bra att läsa för lite tips och för att hamna i ”städ- och röjmode”, och en del tankeställare.

Bara saker som att ”sätta igång direkt”, och ”börja i det lilla” har hjälpt mig på traven. Jag kommer aldrig kunna städa hela huset i ett svep, så att vänta på det (framför allt med The Ongoing Pandemic utan möjlighet till avlastning med barnen) är uppenbarligen vansinnigt. Och insikten att vi förmodligen använder boyta värd minst 1,5 mkr till att bara lagra tvätthögar och typ skräp.

En sak jag måste bli bättre på är att inte alltid vara all-or-nothing, att inte göra saker komplett eller perfekt när alternativet är att det inte blir gjort alls. I det här fallet blev det bra att inte ha hunnit göra allt perfekt. Halvfixat pynt blev till sysselsättning åt de små, medan jag kunde fixa med mitt vid sidan. Och det är faktiskt kul att fortsätta ”göra jul” under de här dagarna då vi är lediga tillsammans, istället för under kaoset inför julledigheten.

En sak jag insett att jag också måste göra är att beställa ALLA kryddor från Urtekram (tyvärr har vår lokala ICA slutat sälja dem). Det är bra, ekologiska kryddor, och de ryms stående i kryddlådan (=plats för massor) och så får jag skriva kryddans namn ovanpå locket med vit märkpenna för dem som inte har en etikett ovanpå. Spicemaster är också bra, men burkarna är långa och svårförvarade. En liten sak för att förbättra i köket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.