Månen gick upp och vände om

Natt till måndag, och som alltid är jag uppe och suddar.

Alla de där förberedelserna inför veckan som inte blivit gjorda under dagen ska knökas in efter att barnen somnat. Ett paket kyckling med sista förbrukningsdag ska bli en gryta. Plantor ska tas om hand, tvätt hängas och frön sås.

Medan jag väntade på att grytan skulle koka klart vattnade jag i mitt balkongväxthus. (Det växer så det knakar därinne!) På andra sidan viken kom plötsligt ett intensivt orange sken över trädtopparna. Jag blev konfunderad. Inte kan väl solen gå upp vid halv ett på natten ens så här års? Är det något som står i lågor därborta? Nej, då hade det hörts sirener och kanske helikoptrar, för det hade varit en ordentlig brand i så fall.

Skenet blev allt större, tills det formade en stor knallorange boll. Om inte solen, så måste det ju vara månen? *googlade* Jo, visst var det månen, som dock här och var angavs inte alls vara synlig just här just nu. (Något med jordens lutning o.s.v.) Inatt hann den ändå göra ett kort, men spektakulärt besök. För lika fort som den gått upp precis så att den var helt synlig över horisonten så gick den ner igen.

Att ta nattbilder är lite överkurs för min iphone, så det syns inte hur stor den faktiskt såg ut att vara. Det hela gick på några minuter, och var så vackert att jag nästan fällde en tår.

I trädgården ligger den förresten nu, poolen. Den kom och stoppades ner av en kranbil i fredags, en helt färdig jättebalja. Nu ska det bara återfyllas runtomkring och läggas trall runt så att pooltaket kan monteras. Innan dess får vi leva med en helt instängslad trädgård, av säkerhetsskäl. Undrar när det kan bli premiärdopp?

Annars har helgen varit som helger är mest just nu. Skrik och tjat och tjafs från alla håll och kanter. Det känns som en evighet sedan vi fick någon riktig avlastning med barnen, även om H faktiskt var hos en kompis större delen av lördagen, och L då fick vara ett par timmar med nästangrannarnas femtonåriga dotter. (Hon kom hem med målade naglar på både händer och fötter, sällan har en treåring varit så nöjd.)

Men lilla V har hamnat i en väldigt plötslig och mycket påtaglig separationsångest-fas, och panikskriker så fort någon av oss föräldrar lämnar rummet. Eller när hon ska sova. Barnet som alltid somnat själv, och helt plättlätt bara kunnat ploppas ner i sin spjälsäng och glömmas bort för kvällen.

Nu tar det sin tid både vid middagsvila och kvällsdags, och jag försöker ligga i min säng bredvid hennes , utan att ge henne någon större mängd uppmärksamhet, och då och då bara mumla att ”mamma är här, du har din napp och din snutte och allt är som det ska, du kan sova nu”.

Inte hade jag trott det som första- eller andragångsmamma, men som tredjegångsmamma känns det viktigt att hon faktiskt somnar i sin egen säng. Jag vill faktiskt inte börja lyfta upp henne och krama henne till sömns, utan att hon ska veta att hennes egen säng är trygg och bra. Vi har fortfarande varierande grad av samsovning med de andra två, och jag pallar bara inte en till uppsättning fäktande armar och spjärnande ben i min säng. Jag sover alldeles för lite som det är.

När hon är stor nog att sova i vanlig säng, och kan gå i och ur, eller bara ligga i den utan att ramla ner, gubevars, så kommer hon såklart att vara lika välkommen som de andra att dyka upp under natten eller morgonen. Men nu får det lov att vara spjälsäng ett tag till. Mindre än en meter från mig ändå.

Storasyster är mer vild än tam just nu, och gör precis som hon vill. Lyssnar inte för fem öre, och är helt utan skam i kroppen vad gäller att ta saker, eller förstöra dem. Hon går inte att resonera med, hon reagerar inte på vare sig snälla eller bryska förmaningar, och ser inte alls något problem med att hon gör saker hon inte får. Obstinat och genomtrotsig. Och så söt ändå.

Nåväl, nu ska den något avsvalnade grytan in i kylen och jag få några timmars sömn innan jag kastas huvudstupa in i en ny arbetsvecka. Måndagens middag är i alla fall klar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.