Klädkärlek! Tips på färglada kläder till barn.

Jag har vid ett antal tillfällen här i bloggen (och vid ett enormt antal tillfällen IRL) ondgjort mig över de barnkläder som finns att köpa i den vanliga handeln idag.

Så jag tänker inte fördjupa mig mer angående mina issues med blåsvarta dinousariekläder och volangiga hubbabubbarosa kläder. Jag nöjer mig med att upprepa att jag vill ha färgglada och till övervägandedel könsneutrala kläder, med klara och distinkta mönster och färger. Inga ”elaka” mönster med rytande lejon och dödskallar, det ska vara snällt och glatt!

Det finns mycket på marknaden idag som förvisso är könsneutralt och glatt, men som helt enkelt inte faller mig helt på läppen. Typ det mesta från Mini Rodini, där jag inte riktigt gillar wishy washy-färgerna och de flesta mönsters oskarpa konturer och bristen på kontraster i färgsättningen. Eller de flesta av senare års kollektioner från P.o.P, med (i mina ögon) fula djur som dessutom har ögonbindlar och superhjälteutstyrsel, eller trollkarlsutstyrsel och så vidare. Eller bara oroliga mönster.

Jag gillar förstås P.o.P:s klassiska kollektion i rödvitrandigt och blåvitrandigt, precis som de mer klassiska kläderna från Petit Bateau. Men de barnkläder som får mitt hjärta att slå lite extra glatt är sådant med sprudlande glada färger och mönster, gärna med lite 70-talsretrostil.

Så här kommer några tips på klädmärken jag gillar:

  • me&i  – Älskar, älskar, älskar nästan vartenda plagg jag stöter på från detta märke, som mest verkar säljas via homeparties, men även går att beställa via hemsidan. Jag har kommit över lite beggat, t.ex. den här tröjan med kaniner.image
  • Småfolk Danskt klädmärke med allt jag gillar. Bodyn med de orangea fiskarna är to die for, bara måste ha den! Småfolks dinosaurier är söta och snälla som Lillefot och hans vänner i ”Landet för längesedan”, och de stora kattdjuren bara förväxta kissekatter.
  • Villervalla Svenskt märke med superfina färger, även om det inte är lika mycket mönstrat som de ovan. Kläderna i färgen ”Mango” har jag älskat länge, men tyvärr inte hunnit köpa.
  • Kameleont design Litet svenskt märke med ett litet, men naggande gott, utbud. Jag har nyss fått tag på den här beggade tröjan med apor.image
  • Sytt&smått En av säkert många sömmerskor på mer eller mindre hobbynivå, som gör fantastiska barnkläder i fina tyger, där varje plagg endast finns i något eller några exemplar. Vi har haft ett antal plagg därifrån till H, och älskat dem alla. De första plagg jag köpte till H, innan han föddes, var den här bodyn med grodor och dregglisen med djungelmotiv.image

Så visst finns det fina barnkläder därute. Synd bara att en inte kan hitta dem i vanliga butiker…

Jag gillar även att dessa märken till stor del har ekologiskt tyg, och att det verkar finnas en grundtanke om att kläderna ska vara glada och gjorda för att lekas i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.