En lista om mig

Efter en veckas sjukdom har jag inte så mycket spännande att komma med. Så jag snodde en lista från fina bloggen ”Erika kan berika”.

Hur gammal är du?

35. Och jag undrar varje dag hur i allsindar det gick till. Jag var ju nyss 27, var jag inte det? Inte känner jag mig ett dyft vuxnare eller klokare heller. 35 år OCH mamma. Borde jag inte per automatik ha blivit vuxen nu? Typ vuxen som i att städa sitt hem varje vecka, aldrig äta glass till middag, ha ett buffertsparande och fungerade vardagsrutiner. Har inte hänt än, kan jag säga.

Hur gammal känner du dig?

Inte som 35 i alla fall. Kanske så ung som 27, men i vart fall inte en dag äldre än 32. De där sista tre åren har bara fladdrat förbi. På lätta vingar och utan att jag tagit annan notis om dem än att jag haft en ny slutsiffra i ort-och-datum-raden i min jobbkorrespondens. Poff! Så var de bara borta.

Var bor du?

I ett gammalt trähus i en villastad norr om Stockholm. Vi äger inte huset, utan det ägs av min sambos mor. Det är faktiskt huset som familjen bodde i när B var liten, så för honom har det varit extra speciellt att H har börjat sitt liv där. Det är ett dyrt område, så vi hade inte bott där om vi skulle ha köpt hus själva. Framtiden är oviss, men det finns tankar om att B ska få ta över huset. Då kanske vi bygger ut och renoverar. Det skulle vara roligt att fräscha upp huset med tanken att bevara känslan från det tidiga 1930-talet.

Huset är charmigt, men nergånget och på sina ställen riktigt fulrenoverat utan hänsyn till byggnadsår och -stil. Eftersom vi inte äger det har vi inte kunnat lägga ner en massa pengar på att renovera. Det är jobbigt, för i nuläget är det knappt värt att ens städa, för det finns så mycket ingrodd gammal smuts och skador i ytskikten överallt att det liksom inte blir fräscht oavsett hur mycket en skrubbar, om ni förstår hur jag menar? Trädgården är stor och vildvuxen, och den älskar jag.

Kort sagt är det ett ruckel, men med själ och potential. Spröjsen och de gamla fönsterrutorna, som skänker så vackert ljus inomhus, finns på plats. Lite kärlek, en mindre utbyggnad och en kakelugn så hade det kunnat vara ett drömhus. Vi får se vad framtiden har att utvisa…

Vad har du gjort idag?

Försökt jobba, men mest prokrastinerat, eftersom huvudet fortfarande mest är fyllt med snor efter dunderviruset från förskolan, som höll mig hemma hela förra veckan.

Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?

Höst och vår är mina favoriter. Maj och september. För att temperaturen är behaglig, och en kan vara utomhus utan ytterkläder men samtidigt utan att behöva vara halvnaken. Jeans-och-tröja-väder; ofodrade skinnstövletter och kanske en sjal. Inte frysa och inte svettas. Maj med skir blomster och en känsla av pånyttfödelse. September med höstens färgprakt, som också utlovar nystart på något sätt. Jag mår som bäst i maj och september.

Är du beroende av något?

Kaffe. Kaffe. Kaffe.

Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?

Hemma. Svaret på den frågan är oftast hemma. Jag älskar att resa också, framför allt runt i Europa, resor med mat och vin i fokus. Men att bara hänga hemma, i mjukiskläder och utan några måsten – det är det bästa jag vet!

Vad är du på för humör just nu?

Lite loj efter sjukdomen. Inga känslostormar på horisonten.

Vilket är ditt favoritgodis?

Salt lakrits. Helst hårda karameller med salt pulver i. Jag saknar de där godisarna vi kallade ”kanonrör” när jag var liten. Cirka fem centimeter, avlånga räfflade hårda karameller fulla med salt pulver. Köptes för 50 öre styck på kiosken, och lades i en sån där liten godispåse med flerfärgade bubblor på. (Herregud, vad gammal jag kände mig nu!) Djungelvrål går också bra.

Jag gillar choklad också. Men sega godisar med fruktsmak och liknande, det är inte värt kalorierna de innehåller, tycker jag. B är rätt nöjd med att få sina Aroma-grodor för sig själv. Han tycker om gröna kulor också, de där marmeladbollarna, ni vet. URK! säger jag.

Vilken är din favoritaffär?

Svårt att säga. Jag tycker egentligen inte om att gå i affärer. Jag vill ha saker, men jag vill inte gå i affärer. Roliga inredningsbutiker och stora växt- och trädgårdsbutiker i så fall. Eller välsorterade matvaruaffärer.

Är du en morgon- eller en kvällsmänniska?

Jag är en stackars kvällsmänniska som tvingats försöka bli morgonmänniska för att få livet att fungera. Tvingar mig upp klockan 5 på morgonen för att hinna iväg tidigt till jobbet, så att jag sedan hinner hem innan sonen ska sova. Tre timmars jobbresor varje dag gör sitt till.

Men för att fungera optimalt ska jag sova från 00/01 och fram till 08/09, ta det lugnt på förmiddagen för att sedan vara ett under av produktivitet och kreativitet under eftermiddag/tidig kväll. Nu blir det inte riktigt så. Nu avbryter jag jobbet när jag är som effektivast, åker hem och sitter ändå uppe till 23/00 och tvingar mig upp vid 05. Halvzombie hela dagen till maskineriet rasslar igång vid 14-tiden. Hemgångstiden är en ständig stressfaktor.

Har du blivit sydd någon gång?

Jadå, flera gånger.

17 stygn i ena hälen efter en tur i vattenrutschbanan på Leksands sommarland som 4-5-åring.

3 stygn över ena fingret efter att jag snubblade i trappen bärandes på den tjocka träskivan som pappa hade för att beskära foton på, när vi flyttade till lägenhet när jag var 8 år.

Sedan har vi de där stygnen i underlivet, då. Okänt antal. (Barnmorskan ville bara säga ”fortlöpande” när vi frågade. Jag hade bristningar åt alla möjliga håll och kanter efter att jag krystat ut H)

Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?

Det måste ha varit B. Han är så fantastisk på sånt där, mycket bättre än jag. Han köper omtänksamma presenter, planerar festmåltider med skumpa och skaldjur, överraskar med herrgårdshelger och annat mys. Eller gjorde innan H kom i alla fall. Nu går vi mest runt och blänger och fräser mot varandra och säger ”Men DU då!”

Är du blyg?

Ja, och nej. Jag avskyr mingelsituationer, jag är urdålig på att kallprata och är ansiktsblind. Det tar MÅNGA möten med en person innan jag känner igen den, i vart fall om jag sedan ser personen i ett annat sammanhang än tidigare. Jag trivs bäst i mindre sällskap, där man hinner prata ordentligt med människor istället för att förtvivlat försöka memorera namn och ansikte och några grunddata om någons yrke och familj för att inte verka dum nästa gång en stöter på personen.

Min vikt gör också att jag känner mig osäker och är rädd för att bli bedömd enbart på grund av den.

Men jag är inte blyg som rädd för att ta plats i andra situationer, i yrket till exempel. Jag har inga bekymmer med att leda ett möte, eller att besvara och ställa frågor i kurssammanhang.

Jag kan vara blyg och osäker i ett sammanhang, och urstabil och självsäker i ett annat. Det varierar.

Vad heter du i andranamn?

Maria. Efter en gammal släkting, min pappas faster tror jag. Eller gammelfaster? Hon var ogift fröken, konstnärinna och musiklärarinna, och hade enligt ryktet en romans med en känd kompositör. Hon bodde hela livet med sina två likaledes ogifta systrar.

Vill du gifta dig?

Ja, det tror jag. Som samboende med barn borde vi ju absolut gifta oss av rent praktiska skäl, eftersom att vi inte ärver varandra, utan H skulle ärva allt om någon av oss avled.

Sedan vill jag väl fira bröllop någon gång i livet? Men ska det vara så ska det vara – då vill jag hyra en hel herrgård och ha en hejdundrande fest med alla jag känner, med champagne som flödar. Inte bara skriva under papper på något kontor. Så det skulle väl bli till att spara pengar först.

Sedan vet jag inte om äktenskapet som sådant tillför speciellt mycket i en relation. Jag menar, vi har redan gjort det ”allvarligaste” som går att göra – vi har satt ett barn till världen. Ett barn med hälften mina och hälften B:s gener, som vi gemensamt ska ansvara för i resten av våra liv. Vi sitter ihop nu, genom H. På ett sätt eller annat, tills döden skiljer oss åt.

Äktenskapet är mest ett juridiskt arrangemang, och en ursäkt till att ha en riktigt stor fest. Men självklart ett symbolvärde också, att högtidligt lova varandra trohet. Att gemensamt stå och avge en avsiktsförklaring att det är vi nu, vi är ett lag och vi ska ta oss igenom det här livet tillsammans. Come what may.

Har du något smeknamn?

Jag och B brukar kalla varandra för en massa olika saker. Vi pratar sällan som normala människor med varandra, utan det är en salig blandning av svenska, riktigt dålig internet-meme-engelska, franska och tyska uttryck, filmcitat och allmänna tokigheter. Vi kallar ofta varandra för ”wubbelz” och det är sedan gammalt. ”Wub” för kärlek, så klart. Z-ändelsen från typ alla dåliga internet-memes de senaste åren. Och ”el”-delen då? Vi hade nog någon period då vi lade till detta ljud i det mesta, och det har fastnat i just ”wubbelz”.

Sedan kallar B mig för vombat. Detta kom sig av att jag vid något tillfälle efter H:s födelse deklamerade ”My vomb has not yet fully retracted” efter att han nypt i en eller annan valk på magen. Alla beröringar av min mage kom sedan att kommenteras med ”retracting vomb”. I kombination med att vi ibland refererar till mig som en ”old bat” när jag är särdeles sur och grinig, och att det redan finns ett djur som faktiskt heter vombat. Ja, där har ni det. Så ser språkutvecklingen i vårt hushåll ut, vi tar ett ord eller ett uttryck här och där, stöter och blöter det några månader, och sedan har vi ett nytt ord. Nu kommenterar vi vombatens förehavanden i bästa Attenborough-imitation. En har ju inte roligare än en gör sig…

Ja, det var det. Trevlig måndag på er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.