Inskolning, första dagen

Jo, det blev inskolning idag, trots allt.

Jag var uppe med tuppen och ringde förskolan redan strax efter att de öppnat. Den lärare som ansvarar för H:s inskolning hade inte kommit ännu, men jag förklarade läget för den som svarade. Hon menade att det nog bara var att komma ändå, och om jag inte hört något från ansvarig lärare var det bara att komma dit vid 9 som planerat.

För säkerhets skull jagade jag rätt på BVC så fort de öppnade, och beskrev sjukdomsförlopp och prickstatus. Sköterskan trodde på höstblåsor; det hade cirkulerat på flera av förskolorna i området på sistone. Med hänsyn till god allmänstatus men ännu relativt färska blåsor, om än på återgång, tyckte hon att det var ett gränsfall, som förskolan fick avgöra. Även från BVC var rådet således att gå till förskolan, och så fick de skicka hem oss därifrån om de skulle tycka att prickarna verkade ”farliga” i smitthänseende.

Så vi gick dit, och frågade om vi var välkomna, eller om det bara var att vända på klacken och gå hem. Och veteranen på avdelningen, som är 70+ men fortfarande jobbar kvar för att fylla upp luckor i personalstyrkan, bedömde att det gick bra att vara kvar. Så vi körde på.

Förmiddagen spenderades i ”hemvistet” – medan alla barn och fröknar utom ansvarig fröken och tre barn gick ut och lekte fick H möjlighet att göra sig hemmastadd under lugna former. Det var en ettåring till inne, en bastant krabat som var en månad äldre än H, men rejält större, längre och mer försigkommen. Han tog saker från H, och knuffades. Jag knöt näven i fickan och hindrade mig själv från att gå fram och ruska om ungen. Vara elak mot min lillgris! Fy!

Sedan smyggrät jag en skvätt här och där, när separationsångesten slog till. H var aldrig det minsta ledsen, utöver lite protesttjut när han inte ville sitta still vid sångstunden.

Efter sångsamling med båda småbarnsavdelningarna var det lunchdags. Och H åt ris med kycklinggryta med god aptit, samt majs och svarta oliver med ännu bättre aptit. Tänka sig!

Efter lunch var det dags för vilan. Jag fick ligga på en madrass bredvid H. Att somna var inget han var superintresserad av, och när alla barnen sov var han alltjämt vaken, och ville inte hålla sig på sin madrass. Så jag var nästan beredd att ge upp. Det är trots allt mycket begärt av en ettåring att han ska somna på en helt ny plats efter bara ett par timmar, med spännande nya barn som ligger runt omkring och rör sig och låter i sömnen. Jag satt kvar en stund med honom i famnen. Och plötsligt sov han! Jag lade ner honom och tassade ut.

Sedan sov han cirka en halvtimme, satte sig upp och såg sig tyst omkring. Jag såg honom genom fönstret och gick in och hämtade honom. Glad liten kille!

Det blev ny sångstund, och mellis, efter att alla vaknat. H fick inte sig så mycket av filmjölken, stackarn, men petade i sig en del torkad frukt. Sedan lekte alla barnen i hemvistet, och H hade jätteroligt. När klockan var strax före tre började han se trött ut, så då gick vi hemåt.

Den lilla tröttmössan somnade i vagnen på väg hem och sov i en timme,  då jag väckte honom.

Sedan ville han mest sitta i soffan eller min fåtölj och titta på teve tills det var dags att sova.

image
Före och efter första dagen på förskolan. Det tar på krafterna!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.