Väntar på förskoleplats

I våras kom vi på att vi kanske måste ställa H i kö till förskola.

Så vi gick in på kommunens webbsida och ställde oss i kö till den förskola som ligger absolut närmast vår bostad. Det är en privat driven verksamhet med Montessori-inriktning, inkvarterad i en liten villa bara ett kvarter bort.

Med hänsyn till mitt pendlande kändes det inte riktigt som att vi hade möjlighet att välja något annat. Resväg till förskolan var en ytterligare pusselbit som bara inte skulle gå in i det ökända pusslet.

Vi satte önskat startdatum från ettårsdagen, inte för att han nödvändigtvis behövde börja då, utan för att det var det tidigaste datumet vi kunde tänka oss.

Men tiden har gått, och vi har inte hört något. På kommunens hemsida stod att det var kö på förskolan vi valt, men att platser beräknades finnas till våren 2016.

Föräldradagarna rinner iväg snabbt, och jag börjar känna lite panik. Vi har ju inte fått något besked alls om hur vi ligger till i kösystemet. Vi kanske inte ens får plats efter jul?

Helst skulle jag vara hemma med H tills han är två-tre år. Men så länge jag inte plötsligt vinner på Triss eller liknande så är det inte en möjlighet jag har. Mitt företag behöver mig, och min stackars partner i bolaget går redan på knäna efter att jag varit borta på deltid i ett år. B varken kan eller vill försörja en hemmamamma. Så förskola it is!

Efter lite diskussioner hemma har vi därför bestämt oss för att ställa oss i kö till en annan förskola. (Jag försöker undvika att använda d-ordet, men vill be om ursäkt i förväg om jag skulle råka slinta någon gång.)

Den ligger en dryg kilometer hemifrån (åt fel håll för mig när jag ska från och till jobbet), men är nästan nybyggd och ser jättetrevlig ut. Huset är ett passivhus, gården jättefin, och de har eget kök med en kock som lagar ekologisk mar. Pedagogiken är Reggio Emilia, som jag inte vet något alls om, men jag googlade och det lät ju bra. Den drivs i kommunal regi.

Och efter att bara ha sett utsidan och läst på hemsidan så känns det bra i magen. Enligt kommunens hemsida fanns det platser denna termin, men när jag ansökt stod det ”status: kö”. Men det gör det kanske per default innan man fått en bekräftad plats?

Jag ansökte om 40 timmar i veckan från den 26/10 även om vi nog vill vara hemma lite på deltid ett tag till. Men det är nog bättre att minska ner på timmarna efter att ha stämt av med personalen om hur man bäst lägger upp en förskolevecka för en ettåring, tror jag?

För min del är det bättre att vara hemma en hel dag i veckan (p.g.a. tre timmars pendling) medan B kanske hellre tar lite kortare dagar. Men vad som fungerar bäst för H och rutinerna på förskolan måste ju också vägas in.

Jag har ingen aning om hur sånt här fungerar. Men det löser sig nog på ett eller annat sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.