Nu går han! Och en lång helgsammanfattning.

Helgen är redan slut, och jag har inte hunnit skriva ner något alls i bloggen. Men den har varit bra, helgen, och en liten sammanfattning kommer här.

I fredags var jag mammaledig som vanligt. Mindre vanligt var att vi var uppe och hade käkat frukost färdigt redan vid 09. Då dök det upp några blänkare på Facebook om att det var minst ett par från mammagruppen som tänkte dyka upp på öppnis. Jag var jättetrött och kände inte alls för det, men pallrade mig iväg för H:s skull. Han blir ju så glad över att få träffa andra barn, och leka med alla roliga sakerna där.

Sagt och gjort, vi drog iväg, och kom så klart mitt i sångstunden. Men H verkade inte direkt ledsen över att missa den, utan ville mest klättra på den lilla inomhusrutschkanan och krypa omkring. Det första han fick syn på var ett par golvlampor med ”trampkontakt”. Vi har en lampa med sådan strömbrytare hemma, och H var genast igång med att försöka tända lamporna. Tyvärr var sladdarna utdragna, så han hade ingen framgång. (Lampor är den stora fascinationen nu; han sitter vid middagsbordet och pekar och uppmanar mig att gå och trycka på knappen borta på väggen, så att lampan ovanför köksbordet tänds och släcks. Hur kul som helst, tycker han.)

Efter att ha fått lite hjälp en gång klättrade han uppför trappstegen till rutschkanan helt utan stöd. Han ville också gärna ge saker till de andra barnen, och log stort när de tog emot hans ”gåvor” och sade tack. När ett annat litet barn tappade en boll tog H genast upp den och räckte tillbaka den. Det tar sig ju bra än så länge, det här med socialt umgänge med andra barn. Men jag antar att det kommer mindre sympatiska perioder då han kommer att tycka ”mitt, mitt, mitt” om allt, och knuffa undan alla som försöker ta hans saker.

Jag stötte också på en gammal kompis från sjunde klass! Helt otroligt att vi från samma lilla håla hamnat i samma lilla förortsavkrok 20 år senare. H levde runt så mycket så vi hann inte prata, men vi lär ju stöta på varandra igen.

H var utmattad efter öppnis, och somnade på vägen hem. Sedan sov han kvar i vagnen i hallen i en dryg timme. Sedan briljerade han med att gå 4-5 steg vid flera tillfällen under eftermiddagen. Så jag räknar nog fredagen som dagen då han började gå. På sin trettonmånadersdag och allt!

Jag fick huvudvärk under eftermiddagen, och tappade alla ambitioner på att göra någon nytta, så det blev hämtpizza till middag i fredags, och tidigt sänggående. H levde om i vår säng nästan hela natten, och skulle amma och krypa runt om vartannat. På morgonkvisten vaknade jag tvärt av att han tjongade ner sitt huvud ner på min näsrot med full kraft. Det kändes som att det krasade, men det var nog inget som gick sönder, för näsan ser normal ut. Efter att vi stigit upp gick han plötsligt tvärs över hallen, ca tio steg utan att ramla! Jag fångade det hela på video, och sms:ade stolt iväg bildbevis till alla mor- och farföräldrarna.

Efter frukosten begav vi oss raskt iväg mot stan, för att besöka vinmässan I Enjoy Wine på Fotografiska. H somnade i sin vagn på tunnelbanan, och sov gott och väl en timme in på mässbesöket. Vi gick runt och njöt stort av alla vinerna. Lyckades prata lite men en representant från ett av våra favoritvinhus i Italien, La Spinetta, om att titta in på deras vingård under vår planerade hösttripp, som förhoppningsvis blir av i oktober. De hade inte med några av deras bättre viner på mässan, men det var andra som hade riktigt bra grejor. Mässbiljetten kostade 200 kr, och det var ett vrakpris med hänsyn kvaliteten på smakproven. Vi blev rätt förälskade i ett vin från Famille Perrin i Chateau-Neuf-de-Pape, och ett annat favorithus, Fontanafredda, bjöd på en riktigt bra genomgång av sina Barolo och Barbaresco. Tyvärr hann vi inte alls kolla allt vi var intresserade av på de tre timmar som första passet av mässan varade, men kul hade vi i alla fall!

På vägen från Fotografiska satt H helt hänförd och tittade på en Finlandsfärja som lade till, och åt sitt livs första varmkorv med bröd. Sedan käkade vi en tidig middag på The Flying Elk i Gamla stan. En fantastiskt god råbiff (och mera vin) fick vi i oss. H fick ångad torsk med mos, ärtor och skirat smör. Deras barnmeny kostar 10 kr per år som barnet är, så det blev nästan gratis! Tyvärr kom H ihåg de goda hemgjorda pommes fritesen som han fick på min farbrors födelsedagskalas för en månad sedan. Han satt mycket bestämt och pekade på pommes fritesen till våra råbiffar, och sa ”däh!” med sin mest uppfordrande stämma. Torsken var inte att tänka på…

IMG_4564IMG_4565

Det var en rätt trött liten kille vi åkte hemåt med efter en händelserik dag i stan. Jag hade huvudvärk igen på kvällen, och tog till och med en Panodil för första gången sedan läketiden efter förlossningen. Tredje dagen i rad med huvudvärk, och lite idag också… Men igår blev det kanske värre efter att dels ha blivit skallad av ettåringen, och dels efter att ha druckit en hel del vin under dagen.

H överraskade oss med att sova till 09.30 imorse! Idag har vi varit loja och mest hängt hemma, förutom lite livsmedelsinköp. Och H har såklart övat sina nya skills hela dagen, och stapplat omkring i huset. Tänk att han går nu, vår lille skrutt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.