Matvägran

Ett år klarade vi med en unge som åt allt och älskade allt. Eller, ja… ett halvår om man räknar bort det första halvåret när tuttmjölk, ersättning och D-droppar var det enda som serverades.

Nu vill H plötsligt inte alls äta sin burkmat. Han bara gråter och vänder bort huvudet. Han vill endast äta bröd/kex och frukt. Inte ens att få ”hjälpa till” med egen sked har varit lockande.

De senaste dagarna har det varit en kamp med burkmaten; den går bara i om han är så pass distraherad av annat att han gapar på ren reflex när skeden närmar sig munnen. Jo, det har hänt att mamman stått bredvid bordet och spexat, sjungit och dansat, medan pappan matat. Saker man inte trodde man skulle göra innan man plötsligt fann sig själv göra det…

Morgongröten går i vart fall bra. Men det är typiskt att det alltid är någonting som strular; när sömn och nattning för en gångs skull fungerar bra, då blir det matvägran istället…

IMG_3742IMG_3818IMG_3949

 

6 thoughts on “Matvägran

 1. Hej! Vågar ni testa med att han får plocka i sig maten? Vi har testat en hel del BLW (baby led weaning) och fick på grund av samma slags babymatsvägran gå över till att vår lillgrabb helt och hållet äter själv, allt förutom frukost. det kan kännas lite läskigt med första barnet och stora bitar, men det finns mycket bra råd att få om en läser på om just BLW. Jag är absolut ingen förespråkare för att strikt följa metoder, men just när det blir matkrångel är det ju ofta värt att testa allt!

  1. Hej! Jo, vi får nog börja övergå mer till mat han kan äta själv. Han är duktig på att tugga i sig saker, typ bröd med sega kanter, crostini, äpple med mera, så det är nog inget problem för honom. Det är bara vi som är lite bekväma och fega som föräldrar. Det är ju så behändigt med burkmat, lagat och klart på 45 sek, och vi vet att det är en lagom mängd med bra näringsinnehåll. Men förr eller senare måste vi ju ändå släppa sargen och själva se till att han får i sig lagom av allt. Det blir till att läsa på lite om mängder och proportioner och ge honom mat att äta själv. Har du några tips på bra måltider för en ettåring så emottages de tacksamt!

   Jag började förresten läsa er blogg för några veckor sedan, och gillar den skarpt!

  2. Vi har skrivit mycket om barnmat i och med att vi gjorde massa egen med första barnet, så det finns en hel del gamla recept på vår blogg, men det är ju purémat. Det blir EXTREMT mycket svårare att få i dem hela kostcirkeln när de får välja själva. Så man måste kunna ha is i magen både vad gäller i-halsen-sättning och att de klarar sitt näringsintag. Men vi tänker kostcirkeln som ett längre spann än just över en måltid eller dag. Ibland äter de bara kött, ibland bara en grönsak och ibland bara kolhydrater. Så över tid jämnar det ut sig. Men som sagt, is i magen gäller. Men jag har förstått det som att man ändå ska tänka en tredjedel av de olika grupperna jag nämnde ovan, i alla fall när man gör egen purémat. Kom att du läser vår blogg, hittade dig genom att jag såg att du läst vår. Tycker du skriver fint om er vardag! Kram

  3. Det är förstås en bra tanke, att inte alla måltider måste innehålla allt. Och så får man försöka lita på att han äter det han behöver. Förmodligen blir det mer än man tror när han petar i sig ”riktig” mat, eftersom det är så mycket vatten i burkmaten. Ska sätta mig inför veckohandlingen imorgon och försöka komma på bra plockmat att köpa hem 🙂 Kram!

  4. Kom på en till grej. Att typ mixa ner grönsaker i såser, typ morötter i köttfärssås och blomkål i vit sås och servera med pasta som mycket sås fastnar i, typ rör. Blanda ihop sås och pasta ordentligt och servera lite lömskt, sådär så att barnet inte kan pilla bort. Då brukar man kunna få i dem lite av allt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.