Bugaboo Buffalo, recension andra halvåret (sittdelen)

Min recension från mitt och H:s första halvår med vår Bugaboo Buffalo är ett av de allra flitigast besökta inläggen på bloggen. En populär vagn, som många verkar ha i åtanke när de går i väntans tider, precis som vi hade. Och det var också genom att surfa runt på föräldrabloggar och läsa om andras erfarenheter som vi kom fram till att det var vagnen för oss, när vi väntade på H:s ankomst.

Så det är helt klart dags för en recension av hur vi haft det med vår Bugaboo Buffalo under det andra halvåret, då liggdelen stuvats undan till förmån för sittdelen. (Som jag poängterat i den tidigare recensionen av liggdelen är det egentligen inte någon liggdel och sittdel, utan bara två olika tyger som sätts på samma ram.)

IMG_3010IMG_0211IMG_2305IMG_3844

Buffalon har en ergonomisk sittdel, innebärande att själva sitsen är en skål i sittdelstyget, som sitter på en ram, till skillnad från traditionella sittdelar, med en ryggplatta och en sittplatta som möter varandra i en vinkel. Huruvida utformningen verkligen är ergonomisk är väl inte helt klart.

Barnet sitter alltså ungefär som i en babysitter. Min egna uppfattning är att små barn, i vart fall H, sitter bättre i en ergonomisk sittdel, eftersom även ryggen hamnar i en lite skålad fördjupning. H sitter fortfarande ganska dåligt i vagnar med traditionell sits, som både vår Babzen Yoyo och vår Bugaboo Bee3 har. Ryggstödet måste vara rejält lutat bakåt på de vagnarna för att han inte ska sitta som en säck potatis, samtidigt som han blir lite väl bakåtlutad och får svårt att se så mycket av omgivningen. Nackdelen med ergonomisk sittdel är att knäna stannar i vinkel med underbenen och fötterna i högläge när man tippar sitsen bakår, så det är inget riktigt liggläge.

Vi har nästan uteslutande använt vår Buffalo i det tillbakalutade mellanläget, ofta även när H sover. Liggläget ser inte så bekvämt ut, med fossingarna i vädret, och det helt raka läget är för upprätt, och eftersom fotstödet är alldeles för långt ner för en 6-12 månaders att nå ser det inte heller så skönt ut att ha benen dinglande ner från sitsen, som inte är jättedjup.

Vi har än så länge sittdelen bakåtvänd, och kommer nog att ha det ett tag till. För mig känns det inte naturligt att inte kunna se H när vi går på promenad, så jag kommer nog att vända sittdelen först om/när H själv verkar föredra det. Men jag kan tänka mig att det är trevligare att ha honom bakåtvänd även när han blir äldre, så man kan se och prata med varandra.

Om jag fick önska mig förbättringar på Bugaboo Buffalo som sittvagn skulle det vara följande:

 • Ställbart fotstöd. Jag har sett en del vagnar med samma typ av sittdel där ramen går att vinkla i nederkant. För H:s del hade det varit lättare att sitta mer upprätt om fotstödet hade gått att ställa i vågrät position.
 • Broms som gick att nå från vagnens båda sidor, och av typen där man trampar ner pedalen åt olika håll när man fäller i och ur bromsen, istället för att man ska behöva ”peta” upp pedalen med ovansidan av tårna, vilket gör ont när man har sommarskor.
 • Bättre sele (men det har jag läst någonstans redan är åtgärdat på nyare modeller, som fått en likadan sele som på Bugaboo Bee3) som öppnas ”helt”, istället för att axelremmen är i ett stycke.
 • Regnskyddet goddammit! Jag vet att det gjorts om på nyare modeller, men om det är jämförbart med det på Bugaboo Bee3 är det fortfarande inte bra nog. Jag har skrivit här och här om hur regnskyddet på min Bugaboo Buffalo (av den äldre modellen) hade sönder sufflettfästet och projektet det blev att reklamera detta. Jag använder universalregnskydd för liten sittdel/sulky från Tullsa nu, och ett regnskydd i polyester som kan vikas ihop i en liten väska som fästs på ramen (och som dessutom går att öppna så att barnet kan plockas ur utan att regnskyddet tas av) är så mycket bättre än de utrymmeskrävande regnskydden i klarplast som Bugaboo envisas med. Tänk om det fanns liknande Bugaboo-regnskydd i samma färger som suffletterna!

Det jag skrivit i min recension av det första halvåret är såklart tillämpligt även på det andra halvåret, i de delar som inte rör just liggdelen. Varukorgen är lättare att nå (i vart fall framifrån) och kan packas högre med sittdelen än med liggdelen, men den är fortfarande inte direkt den bästa varukorgen.

I huvudsak har vi varit nöjda med Buffalon även som sittvagn. Den har under våren och sommaren använts flitigt på långpromenader i motionsspåren i den närbelägna skogen, där den rullat på alldeles utmärkt

IMG_2738IMG_2742.IMG_3895 17.17.04IMG_3014

De tillbehör vi använt till sittdelen är Bugaboos standardåkpåse, 7 A.M. Enfant Evolution B åkpåse, Bugaboos sittdyna, Bugaboo organizer (vilken knappt använts, se recension här) samt Bugaboo Breezy solsuflett, samt regnskydd från Tullsa, Outlook Sleep Pod sovkokong, parasoll från Babyzen, universalkrokar från Tinkafu och organizer (organic travel pouch) från Ergobaby.

IMG_3359

Redan kring halvåret hade jag kompletterat Buffalon med en till vagn, den lilla resevagnen Babyzen Yoyo. Under det andra halvåret har även en Bugaboo Bee3 tagit plats i familjen, för att fylla ut tomrummet mellan den pyttelilla och inte superkomfortabla Yoyon, och den gigantiska Buffalon.

EDIT 2016-07-22: En sak som jag gärna vill uppmärksamma alla som funderar på att köpa en Bugaboo Buffalo på är – tänk noga efter om ni tror att ni kommer att få syskon till er bebis medan hen fortfarande är i vagnåkaråldern! Det är inte kul att stå med en Buffalo som en spenderat kanske 16 000 kr på inkl. tillbehör, som efter ett par år är värd max hälften på andrahandsmarknaden, och vänta nästa barn. Att då behöva köpa en Bugaboo Donkey för 16 000 exkl. tillbehör är inte superkul rent ekonomiskt. Jag ångrar stort nu när jag väntar nummer två att jag inte köpte en Donkey och körde som mono med H, som nu hade kunnat byggas ut till syskonvagn. Jag hade verkligen velat ha en Donkey nu, men känner att det är alldeles för mycket pengar att lägga ner med hänsyn till hur dåligt andrahandsvärdet på Buffalon är. Bara en sak jag önskar att jag hade vetat när jag köpte Buffalon till barn nummer 1…

7 thoughts on “Bugaboo Buffalo, recension andra halvåret (sittdelen)

 1. Hej! Tack för utförlig recension, vi har dock en Cam3, men gissar att mkt är snarlikt. Jag undrar dock vad du tycker om solsufletten? Vi har köpt en, men ska ev lämna tillbaka den pga att vi främst köpt den för myggnätet… Problemet är ju att tittluckan frampå saknar nät, vilket är helt idiotiskt. Kan du säga några andra för- och nackdelar?
  Tack! Mvh Åsa, mamma till Agnes 4,5månad

  1. Hej Åsa! Jag är ganska nöjd med solsuffletten till Buffalon, och det är andra sommaren vi använder den nu. Fördelarna tycker jag främst är luftigheten, och såklart att den går att stänga för med myggnätet.

   Min H är snart 2 år nu, och just heltäckande myggnät hela tiden känns inte lika viktigt som för en liten bebis. Vi hade aldrig solsufflett till liggdelen, eftersom H är född i mitten av augusti. När H är vaken nu vill han sällan ha suffletten alls, utom om det är väldigt soligt så att han får solen i ögonen, eller blir för varm. Då är det bra att luckan inte har något nät, så att han kan se ut obehindrat även om suffletten är helt nedfälld. När han sover middag i vagnen brukar vi ha luckan stängd och dra över myggnätet också.

   En nackdel tycker jag är att det är svårt att dra ner myggnätet helt så att det räcker runt ramen, och sitter kvar där. Det blir alltid glipor ungefär vid bumperns fästen, så det sluter inte helt tätt. Bugaboos produkter är ju tyvärr ofta snålt tilltagna i materialet så att saker blir lite för tighta, eller inte riktigt når dit de ska. På breezyn finns det knappt någon resår som håller fast nätet runt ramen heller, så om H sticker upp en fot lite så lossnar myggnätet, och ligger sedan i bästa fall som en säck runt hans fötter. Ett lösare, nästan bylsigt myggnät med bra resår i nederkanten hade varit bättre, men det hade säkert varit svårt att få plats att rulla in i suffletten.

   Hoppas jag gjort dig lite klokare inför beslutet om vad du ska göra med suffletten, och lycka till med lilla Agnes!

 2. Tusen tack för snabbt svar! Vi köpte den just för myggnätets skull iom svärföräldrar i Luleå, men visste inte då att det finns ett separat helnät att köpa. Det är nu beställt. Har nog kommit fram till att vi ska behålla suffletten, det är ju inte bara denna sommar som den kommer användas. ?
  Mvh Åsa

 3. Läste just ditt inlägg. Har en buffalo själv och använder den i liggläge. Det finns en röd pil som visar om du tiltat bak den för mycket, så tiltar sittdelen helt bak så har du ställt in den fel. Den kan sättas i helt horisontellt läge, så att huvudet är i jämnhöjd med benen. Tror att det är fel på din vagn. Skriver det här för att jag nyligen (ett år efter inköp) har fått samma problem med min. Min son ligger i det lägen , men så vips så åker den ner så att huvudet ligger lägre än benen. Antar att jag måste in med den till butiken.

  1. Hej Sara! Tack för din kommentar. Jag har kanske uttryckt mig luddigt i inlägget – det jag inte gillar är att en ergonomisk sits aldrig har ett riktigt plant liggläge, d.v.s. att eftersom rumpan alltid ligger i en skål kommer benen alltid att ligga lite uppåt. Vår Buffalo fungerar fortfarande precis som den ska 🙂 Hoppas du får ordning på din vagn – en stor fördel med Bugaboos vagnar är ju att alla delar går att byta ut, så det borde ju gå att lösa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.