Ettårskalaset. Bara i ord.

Ettårskalaset gick jättebra i lördags.

Det var dock första gången vi höll i en så stor tillställning med mat och allt, så en del lärdomar har vi ändå tagit till oss.

  1. Det är inte ”fortfarande gott om tid” när det är ett par dagar kvar. Fixa mer tidigare, det underlättar.
  2. Ställ upp bord och stolar och montera partytält dagen innan. Det tar kanske inte så lång tid, men den tiden behövs till annat timmarna före kalaset. (T.ex. kan värdinnan få sminka sig och byta skor, och dekorationer som ballonger och serpentiner kan fixas.)
  3. Spendera inte x antal timmar på att rensa ogräs från grusgången. Det tar lång tid, som kan användas till annat. (T.ex. kan värdinnan få sminka sig och byta skor, och dekorationer som ballonger och serpentiner kan fixas.)
  4. Anlita någon bekant att övervaka mat och dryck, så att värdinnan kan mingla mer, och kanske få sig en bit mat och ett glas vin också, och inte bara springa runt som en skållad råtta och kolla så att inte något tagit slut.
  5. Om det ska grillas något, se till att anlita någon bekant att ansvara för grillen, så att värden kan mingla mer, och kanske få sig en bit mat och ett glas vin också, och inte bara stå och svettas i grillångorna.
  6. Se till att fotografera! I vart fall något foto från varje bord, så man har minnen kvar att bevara till födelsedagsbarnet. (Gamla släktingar som kanske inte ens är i livet när ungen blir gammal nog  att minnas. Unga släktingar, och halvgamla, så att ungen i framtiden kan skratta åt vilka kläder och vilken frisyr tant x eller farbror y hade, och hur ung morbror z var.) Eller se till att någon annan fotograferar.
  7. Gör mindre sallad. Folk kommer att vara riktiga sovelhundar och vräka i sig dubbelt så mycket kött som beräknat, och mindre än en tredjedel så mycket sallad.
  8. Lägg fram en penna och enkla etiketter till presentbordet, så att folk kan märka sina presenter om de glömt det. Så slipper man sitta med tre oidentifierade paket   sedan, och inte veta vem man ska tacka för vad.

Ja, det var nog det. Som framgår sprang jag mest runt som en yr höna, svettig, helt osminkad och med mina sköna —men ack, så fula! — promenadsandaler kvar på fötterna. B stod vid grillen halva kalaset, ingen av oss hann prata mer än i förbifarten med någon av gästerna, och antalet kort vi kommer ha att visa lillen när han blir äldre är: noll! Borden förblev odekorerade utöver duk och en blomkruka. Vi har sex liter sallad i kylen, men kycklingen räckte knappt. Paketen öppnade vi först dagen efter, och det är ett vi fortfarande inte vet vem det var från.

Vi gjorde all mat själva, och bjöd på ugnsbakad hel laxsida, grillade kycklinglårfiléer, en rostad potatissallad med röd lök, avokado och persika (nödlösning när den ”ätmogna”  mangon var ungefär som nyhugget träd i konsistens) med lime/chili/koriander-dressing och en sallad med spenat, rostad sötpotatis, belugalinser och feta (recept från Leila) samt succétårta/Oscar II:s tårta till kaffet.

Vi hade köpt ett partytält på 6×4 meter, som vi bara hade som solskydd utan väggar. Vi har en stor trägrupp med parasoll och en liten betonggrupp på uteplatsen. Vi hyrde 7 stora bord, varav två användes till buffén och ett till dryckes- och presentbord. Vi hyrde också stolar, dukar, stor zinkbalja att kyla flaskor i, stora pumptermosar till kaffe, plåtbleck och varmhållningsutrustning till den varma maten, porslinsbleck till salladerna, serveringsskedar och -tänger, mattallrikar, assietter, vattenglas, vinglas, knivar, gafflar, kaffekoppar, kaffeskedar, en stor brödkorg, kylplattor till sallader och tillbehör och några mindre porslinsfat att ställa tillbehör på.

H blev först ledsen och rädd när det dök upp en massa folk nästan direkt på starttiden, och grät en smula, men sedan var han jätteglad — tvingade alla att hålla honom i händerna så han kunde gå runt i trädgården, och såg knappt ens åt sina föräldrar på hela eftermiddagen.

När släkten for hem, och barnet somnat, hade vi kräftskiva för vännerna. Vi satte upp väggarna och monterade kulörta lyktor i partytältet och använde hyrbord och -dukar samt porslin. Skönt att slippa diska och tvätta dukar efter en kräftskiva!

Kräftskivan blev lite som en belöning för oss; då kunde vi slappna av och låta vännerna hjälpa till med att duka iordning och fixa små västerbottenpajer med löjrom. Sen blev det kräftsörpling och nubbetippning så det stod härliga till, ackompanjerat av helt sanslös falsksång.

Runt midnatt somnade jag efter att ha gått upp för att söva om en larmande H, men innan dess var det hur trevligt som helst. B och våra övernattande gäster hade suttit uppe till 04. Och det tyckte B utgjorde någon sorts giltig ursäkt för att slippa gå upp och ta hand om H när han ville ha frukost vid 09. Morr…

Skönt var det i vart fall att bara lägga de nersölade dukarna i en säck, trava ihop de smutsiga tallrikarna, ställa alla solkiga muggar och glas i backar och de kladdiga besticken i en plastlåda på söndagskvällen. I måndags morse kom budfirman och plockade upp allt. Vi behöver bara plocka ner tältet. Any day now…

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.