Känner mig lite som ett snille!

Jag tänkte göra en snabbuppdatering om helgens kalas under kafferasten i förmiddags. Det var dock ett par wordpress-tillägg som ville uppdatera sig först. Och jag är inte den som är den, så visst kunde de väl få göra det innan jag gjorde min grej. Men när det väl uppdaterats färdigt blev bloggsidan — till min stora chock och förskräckelse! — helt vit. Inget felmeddelande, inget sätt att logga in på administrationssidan. Bara en tom, vit intighet.

Och ingenting kan jag om kodning och sånt! Zero. Zip. Zilch. Nada. Nothing. Eller, tja, utöver lite grundläggande html som jag lärde mig någon gång i tidernas begynnelse, men som inte är till någon nytta alls nuförtiden utöver när jag ska göra småkorrigeringar på företagets webbsida.

Vid inloggning på mitt webbhotell kunde jag inte komma åt några filer, det behövde jag ett FTP-program för. Eeh, FTP-vadå? Vad i h-lvete skulle jag ta mig till? På jobbet har vi ett annat webbhotell, och där är det bara att gå in på adminstrationssidan, öppna filen man vill pyssla med, och sedan spara. Webbhotellet jag har bloggen på är inte lika användarvänligt, kan jag konstatera.

Som alltid visade det sig att Google är min bästa vän. Jag hittade den här sidan på wpbeginner.com, och körde igång. Det var uppenbart att mitt problem handlade om tilläggsuppdateringen, så det var där jag började.

Efter att ha konsulterat mitt webbhotells sida om hur man lägger upp filer förstod jag att jag borde ladda ner FileZilla, som alltså är ett FTP-program. Gjorde detta, hittade och döpte om ”plugins”-katalogen. Försökte ladda min sida igen, och — TADA! — där var den ju. Lyckan blev dock kortvarig, för när jag försökte logga in på admin-sidan fick jag bara upp ett felmeddelande om att filer hörande till W3 Total Cache saknades eller var felplacerade och att jag skulle ominstallera tillägget eller ta bort ett par olika filer, advanced-cache.php och object-cache.php.

Lite säkrare i skorna än för en stund sedan tänkte jag att ”Äh, jag tar väl bara mitt FTP-program och plockar bort de där filerna!”. Vilket jag gjorde och — TADA! — det gick att logga in som admin igen.

Sedan fortsatte jag enligt instruktionen med att döpa tillbaka ”plugin”-katalogen till sitt vanliga namn, och sedan började jag återaktivera alla tillägg. Eftersom jag visste vilka två som hade uppdaterats under förmiddagen aktiverade jag först alla andra, som väntat utan problem. Jag återaktiverade sedan det första tillägget av de två  misstänkta, mitt kontaktformulär Contact Form Clean and Simple. Inga problem.

Återstod så det andra, WP Twitter Autopost, som skickar en liten tweet varje gång jag skriver ett inlägg på bloggen. Och fick ett felmeddelande om att tillägget inte kunde aktiveras eftersom det orsakat ett allvarligt fel. GOTCHA! Testade för säkerhets skull att radera och ladda ner tillägget på nytt, men med samma resultat.

Då sökte jag genast reda på ett annat tillägg med samma funktion, och —PRESTO! — allt var i sin ordning igen. Min lilla blogg lever och har hälsan, liksom även jag, även om kalashelgen varit lite slitig.

Vi har en intensiv tid nu, med ettårskalas och kräftskiva i helgen, följt av mitt och B:s sjuårsjubileum som par idag (vilket går sorgligt ofirat förbi med hänsyn till allt annat), H:s faktiska födelsedag imorgon, som även är min farbrors födelsedag, och min pappas frus födelsedag på onsdag.

Nu ska jag fixa färdigt på kontoret innan jag beger mig hemåt till familjen. Känner mig otroligt duktig som lyckades fixa bloggproblemet alldeles själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.