Blåbärslycka och lingonvecka

Igår förmiddag drog jag med mig hela min lilla familj ut i de fina motionsspåren i det närbelägna naturreservatet. Och – oj, vilket blåbärsår det är! Det var blåbär överallt, och varje blåbärsris fullkomligen dignade av stora, fina blåbär.

Jag och B stannade och plockade, vilket H tyckte var astråkigt. Tur att det fanns många bra ställen, så vi kunde gå en bit, plocka lite tills H började kinka ordentligt, gå en bit, stanna och plocka, och så vidare. Vi kom hem med ca 2,5 liter (eller 1,7 kg) av de fina blå bären.

Jag får alltid en helt pervers lyckokänsla av sånt: plocka bär och svamp, skörda egenodlade örter och grönsaker. Det är så…tillfredsställande på något sätt att verkligen handfast ordna sina egna livsmedel. Det som kommer från skogen är ju dessutom helt gratis. Lördagens skörd blev till årets första smulpaj, medan söndagens blev fem burkar blåbärssylt. Minst ett årsbehov av sylt, helt gratis utöver lite syltsocker.

Jag glömde ta skrytbilder på mina syltburkar, men det var inte gammeldags konserveringsglas med vackra hemgjorda etiketter, kan jag avslöja. Det var några sparade glasburkar i olika former och storlekar, som tidigare inhyst diverse salsor och inlagda grönsaker, och som jag inte ens orkat ta av originaletiketten ifrån… Hoppas sylten blev bra i alla fall.

När vi kom hem från skogen kunde jag konstatera att det ”äntligen” var dags för lingonveckan också. Skönt att mensen äntligen kom med hänsyn till den hemska PMS:en jag haft i nästan en vecka! Men sen är ju själva menshavandet aldrig särskilt kul i sig, även om det faktiskt blivit lindrigare efter att jag fick barn.

H sov dock bara en liten stund i vagnen, och en pyttekortis  på eftermiddagen, när mamman försökte smyga till sig en tupplur själv. Tji fick hon! Så när det väl blev kväll var han jättetrött. Men så klart övertrött. Både jag och B låg i sängen och försökte lugna den lilla illbattingen. Till slut gick det. Men då var både jag och B trötta, så det blev ingen middag. Lite snacks och en film fick bli söndagskvällens sysselsättning (utöver syltkoket, då).

Idag är jag på jobb igen. Med kontoret helt för mig själv, eftersom min enda kollega är på semester. Räknas nästan som egentid, va?

Blir saknig ibland, och kollar på bilder från gullungens äventyr i lekparken i lördags.

IMG_3851 IMG_3874 IMG_3878

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.