Att klä en pojke

Jag är ganska förvirrad angående allt detta med barnkläder och kön.

Det jag letade efter innan H föddes, innan jag visste att han var just en han, var bekväma könsneutrala och framför allt GLADA kläder. Roliga och färgglada djurmönster. Det var inte så lätt att hitta, för redan nyföddstorlekarna var starkt könskodade med rosa och vita volanger för flickor och dödskallar, bilar och monster i mörka färger till pojkar.

Efter att H kom och var av pojkkön har jag fortsatt leta färgglada mönstrade kläder som ska vara bekväma att leka i. Jag vill inte klä honom ”grabbigt”, men inte heller göra tvärtom och klä honom i ”tjejiga” kläder bara för sakens skull. Eftersom den sortens kläder jag helst vill ha inte är så vanliga har det blivit mycket blått utöver det, men även rött, grått och grönt. Jag vill gärna inbilla mig att jag köper blått för att det är fint, och för att det lyfter fram hans fina blå ögon så bra. Men det vette fan…

Marinblått är i och för sig en färg jag gärna och ofta klär mig själv i också, men ibland märker jag hur starkt präglad jag är av min egen uppväxt och vilka kläder tjejer och killar hade då. Hur djupt det sitter. Jag hittade så fina kläder på rea på Åhléns i helgen, bl.a. ett par söta byxor i tightsmodell, turkosa med gula citroner, och en vit solhatt med gula ananaser på. Urgulliga, men tanken ”det här är nog tjejkläder” hann ta ett par varv innanför pannbenet innan jag resolut sköt undan den och köpte kläderna.

IMG_3765

Jag vill ju inte klä en pojke, jag vill klä ett barn. Ett barn med glada kläder att bli glad av, kläder att busa i. Vill han ha klänning eller dödskalletröja när han blir stor nog att ha en åsikt så är jag helt fine med vilket som. Eller…dödskalletröjan går nog bort, för jag tycker det är så makabert, men säg tröja med dinosaurier, motorcyklar eller annat ”typiskt grabbigt”.

Men innan han själv ens har någon uppfattning vill jag helst bara klä honom som ett typiskt barn.

IMG_3771

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.