Uppdaterad: Bilstol beställd! Och recension av Maxi-Cosi Cabriofix samt Familyfix-basen.

Om inte alltför länge kommer H att ha vuxit ur sitt babyskydd. Eller…ja…om ett par-tre månader eller så. Men jag har såklart hunnit fundera både ett och tre varv på vilken bilstol vi ska välja.

Vi köpte babyskyddet, Maxi-Cosi Cabriofix, och basen Familyfix, samtidigt som vi köpte barnvagnen, när det fortfarande var tre-fyra månader kvar av graviditeten. Jag hade ännu inte drabbats av det stora prylnörderiet. Det kom senare. (Kanske när nätshopping var det enda jag kunde syssla med i hemmets vrå de där första veckorna när vi inte vågade ta med barnet någonstans och inte heller vågade lämna honom med någon annan?)

Vi stod där i butiken (Big Baby i Häggvik) och kliade oss i huvudet. Två blivande päron som plötsligt kastats in i en helt ny värld som vi inte begrep. Vi hade kommit så långt att vi förstod att barnvagn och bilstol (vi visste inte ens att det hette babyskydd) var saker vi borde ha innan junior äntrade scenen. Jag hade gjort en liten marknadsundersökning på nätet beträffande barnvagn, och vi hade åkt till Big Baby för att de hade en stor Bugaboo-utställning.

Men det här med bilstol hade vi inte alls funderat på. Vi var såklart lätta byten för en försäljare. Att det blev Maxi-Cosi var för att det fanns adaptrar till Buffalon. Sedan får jag, till försäljarens försvar, säga att han faktiskt berättade att det knappt var någon skillnad mellan den billigare Cabriofix gentemot den nyare, dyrare modellen Pebble.

Men visst skulle vi väl ha Familyfix-basen? Den var ju jättebra, och hade både ljud- och ljussignaler  som bekräftade att man satt i babyskyddet rätt. (Ve och fasa, tänk om man skulle göra fel och inte märka det?) Och det bästa av allt, den passade ju även till nästa stol, vilket var helt unikt.

Vad bra, tänkte vi, då slipper vi ju köpa en ny bas när det är dags för en större stol! Föga visste ju vi att nästa storlek på stol inte brukar ha någon separat bas, och inte brukar fästas med isofix.

Nu har jag konstaterat att nästa stol, som passar till Familyfix-basen, är Pearl XP. Den kostar ca 3 000 kr och har en maxvikt på 18 kg. Den finns bara att köpa på ett fåtal ställen, och kan inte beställas över nätet. Vad jag förstår går den inte att fästa på annat sätt än med Familyfix-basen. Troligen kommer man också att behöva en till bakåtvänd bilstol innan man kan gå över till en framåtvänd bältesstol. En fördel ska dock vara att den uppnår någon sorts i-size-standard som innebär att stolen är något kompaktare och passar bra i mindre bilar.

Jag har bara sett ett par andra aktörer som säljer ”den andra bilstolen” med isofix-fästen, och de verkar alla ha det gemensamt att viktgränsen ligger kring 18 kg. När man till det lägger att behovet av att kunna klicka i och ur stolen minskar drastiskt när både barn och stol är större och tyngre, och det varken finns handtag på stolen eller möjlighet att kombinera med barnvagn, finns ingen större poäng med att ha den typen av fäste efter att babyskyddet växts ur.

För ungefär samma peng, ca 3 000 kr, kan man istället få en bilstol som fästs med bälte och klarar upp till 25 kg, varefter man kan gå över på en framåtvänd bältesstol.

Idag hittade jag ett erbjudande på Jollyroom.se om en Maxi-Cosi Mobi bilstol för bara 1 995 kr, och då ingick även ett tillbehörspaket med solskydd att fästa på bilrutan, ett sparkskydd för baksätet och en ”Baby on board”-skylt. (Stolen fanns också att köpa till samma reapris, men utan tillbehören.) Det var bara den ljusblå varianten som var så billig, röd och svart var en femhundring dyrare på rea.

Jag slog till direkt. Dels med hänsyn till det jag kommit fram till ovan angående behovet av att ha isofix-fästen på stol nummer två, dels med hänsyn till att jag för en tusenlapp mindre får en stol som räcker längre och inte riskerar att behöva köpa ytterligare en stol innan det är dags för framåtvänt åkande. Men också för att vi ju hoppas på syskon till H innan han är fyra år, så Cabriofix-babyskyddet med Familyfix-basen kommer förhoppningsvis att behövas till någon annan innan H skulle ha vuxit ur en Pearl XP-stol.

EDIT (2021-12-30): Det har visat sig att Maxi-Cosi Mobi inte alls var stolen för oss. Det verkar vara en kanonstol, men inte i vår bil, en BMW 5-serie. Ett nytt inlägg om detta, och jakten på en bättre stol till bilen, kommer snart under taggen ”Bilstol”. /A

EDIT (2022-01-07): Vi köpte till slut en Maxi-Cosi Pearl XP som andrastol i alla fall. Därtill var vi nödda och tvungna. Läs mer om vårt val i detta inlägg. Mobin behåller vi som ”mellanstol”, eftersom vår son som ligger någon kurva över medel på både längd och vikt troligen inte kommer att klara sig med Pearl ända tills det är dags att vändas framåt i en bältesstol. Då försöker vi montera Mobin i passagerarsätet i fram. /A

Recension av Maxi-Cosi Cabriofix och FamilyFix-basen

Beträffande Cabriofix-babyskyddet och Familyfix-basen så har vi generellt varit nöjda under de snart åtta månader vi har använt dem.

Babyskyddet har en kilformad sittkudde och ett huvudstöd att använda för de minsta bebisarna. Sittkudden tog vi bort nästan genast, för vi upplevde att H satt ännu mer som en ostbåge med den i. Vid födseln var H lite över medellängd, 53 cm. Huvudstödet tog vi bort nyligen inför resan till alperna, då H var ca 70 cm lång och han såg ut att ha det bekvämare utan det.

H har trivts bra i sitt babyskydd, och har sovit sig igenom hela dagar på de europeiska vägarna i det.

Adaptrarna som gjort att vi kunnat använda babyskyddet på vår Bugaboo Buffalo har varit en av de bästa investeringarna vi gjort; det har verkligen gjort livet smidigare att kunna bara ha vagnschassit i bakluckan och ploppa i babyskyddet vid behov. Samt att kunna använda babyskyddet som en ”sittdel light” innan vi växlade till den riktiga sittdelen på vagnen.

Det tog oss ett tag att hitta suffletten på babyskyddet och dra ut det ordentligt. De första månaderna hade vi inte lyckats dra fram suffletbågen från sitt fack, och trodde att de två snibbarna vi dragit fram var den sufflett som fanns. Men så var det ju inte, utan Cabriofixen har en jättebra inbyggd sufflett. När man behövt åka med någon annans bil har det också varit ganska lätt att få fast babyskyddet med bälte; alla delar som bältet ska fästa i är blå, så det går inte att missa. Knapparna för att fälla bak och fram handtaget är ganska tröga.

Familyfixbasen har varit ganska smidig, och det var ju ändå en trygghet för oss nybörjarpäron att ha både lampor och pip som berättade att vi gjort rätt. Men det är ganska bökigt att få ut babyskyddet; ”knappen” sitter långt ner och är svår att trycka in ordentligt.

Och om jag skulle göra om det hela? Jo, det skulle nog bli samma sak igen. Kanske skulle vi ha nöjt oss med en enklare basenhet. Men det är å andra sidan bara några hundralappars skillnad mellan Familyfix-basen och de enklare baserna. Det går förstås att bara använda bilbältet för att fästa babyskyddet, men då hade vi gått miste om en del av den mobilitet vi vunnit genom att ha adaptrar på barnvagnen. ”Klicka ur-klicka i” är bra grejer!

Däremot är jag glad att jag faktiskt kollade vad det var för skillnader mellan uppföljarstolen som passar till Familyfix-basen och övriga ”andrastolar”, istället för att bara blint springa och köpa den tillhörande stolen. Det hade nog blivit ett köp jag varit mindre nöjd med.

Skillnaden mellan Maxi-Cosi Cabriofix och Maxi-Cosi Pebble är för övrigt (utöver lite skilda kompatibiliteter med olika baser) att Pebble har en magnetfunktion som håller selens axelremmar borta från stolen vid i- och urlastning. Tips från coachen är dock att ovansidan av knapparna som kopplar loss babyskyddet fungerar precis lika bra för det ändamålet. Så sparar man några hundralappar!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search