Stökig unge (och min åsikt om den där fas-boken)

Jag vet inte riktigt vad det tagit åt H de senaste dagarna. Han vill absolut inte sova på kvällarna, ligger och kämpar emot sömnen in i det sista. Han somnar inte på tutten längre, utan ska ligga och bara härja runt i famnen tills han inte orkar mer och tuppar av, helt genomsvettig på huvudet.

Han har svårt att fokusera på att äta också, vilket drabbar både tallrik och tutte. Vid bordet sitter han och vrider sig runt och tittar på allt utom maten, och vid bröstet vrider han sig bort, och börjar gråta om man försöker vända honom tillbaka.

På nätterna vaknar han allt tidigare och vill komma upp i vår säng, ofta redan vid tre-tiden. Väl där är han krävande och gråter med jämna mellanrum för att byta tutte eller bara få hjälp att få tag om en tappad tutte.

Dålig sömn, dålig aptit och delvis dåligt humör. Någon sorts ”fas” som inte nämns i den där boken, kanske?

Det där skrev jag ironiskt, för jag tycker att boken ”Växa och upptäcka världen” och appen ”Wonder weeks” är ren smörja. De stämmer förstås avseende bebisars generella utveckling; vad de lär sig i olika åldrar o.s.v.

Men det här med de gnälliga perioderna! De täcker in nästan hälften av bebisens första halvår, och lägger man till att bebisen kanske kan ligga någon vecka eller två före eller efter, så kan man egentligen skylla på en s.k. fas varje gång bebisen har en jobbig dag. Nej, riktigt så enkelt tror jag inte att det är.

Lägg sedan till att de för varje utvecklingssprång radar upp varje färdighet en bebis överhuvudtaget kan ha utvecklat vid en viss ålder, så kommer ju alltid något att stämma in.

Den svenska nyutgåvan av boken är dessutom så fullspäckad av stavfel, meningsbyggnadsfel och stora layoutmissar att det är rent pinsamt att den gått till tryck i det skicket!

Efter att ha haft en lugn, go och glad unge under hela tiden den förra ”fasen” skulle ha pågått har jag nu en stökig unge när appen visar att han borde vara en liten sol. Ungefär hälften av gångerna stämmer H:s humör med bokens/appens förutsägelser, andra hälften inte. Så det där med att gnälliga perioder hänger ihop med särskilda utvecklingssprång tror jag inte på.

Jag har inte heller upplevt att H:s utveckling skett i språng, utan att han lärt sig nya saker gradvis hela tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.