Matintroduktion för litet matvrak

Det går ganska fort framåt för H:s ätande. Han får nu en ganska stor portion gröt till frukost varje dag, och jag har så smått börjat introducera ett middagsmål vid 17-tiden om dagarna.

De flesta tips jag läst handlar om hur man ska få barnet att äta. Med H vet jag inte hur jag ska göra, för han äter allt man ger honom och sätter nästan aldrig stopp själv.

Å ena sidan är han bara 5 1/2 månad, men å andra sidan verkligen njuter han av att äta, han bara strålar så fort han begriper att det är mat på gång, och ser så stolt ut när han sitter i sin stol.

Och han ammar nästan mer och bättre nu än när vi körde bara ersättning och amning! Han är nästan aldrig frustrerad vid bröstet längre, och det känns inte som att han bara väntar på att få flaska. Frukostflaskan är helt borta, och middagsflaskan skippar vi oftast.

H:s matschema för närvarande ser ut så här:

Morgonmål: H vaknar i sin säng någon gång mellan 3 och 7 (oftast vid 5), tas upp i vår säng och sovammar fram till frukost.

Frukost: Gröt gjord på ca 1 dl vatten, 2 tsk hirsflingor, 2 tsk boveteflingor, 2 tsk mannagryn, ett gäng mortlade pumpafrön, en nypa gojipulver och en liten klick smör. Samt en kvarts till en halv riven eller mosad frukt som rörs i vid serveringen. Hittills har vi provat äpple, päron och banan. Allt har gått ner, men äpplet är mindre populärt än päron och banan (mindre sött, skulle jag tro). Smakar på allt jag äter till frukost. Ammar efteråt, men somnar oftast snabbt.

Lunch: Ammar och får flaska, ca 150 ml.

Middag: Potatispuré gjord på en potatis, lite av kokvattnet, lite finhackad persilja och en skvätt kallpressad ekologisk rapsolja. Ammar efteråt. Ev. lite ersättning om han inte verkar nöjd.

Kvällsmål: Ammar och får flaska, ca 150 ml.

Ibland får han ett nattmål kring midnatt när vi går och lägger oss, samma som kvällsmålet, om han ätit sämre än vanligt eller kräkts mer än vanligt.

När potatispurén är etablerad tänker jag addera lax eller kyckling och någon grönsak, kanske mosade ärtor, och fimpa middagsflaskan helt.

Så här ser det ut inför vår kommande lilla resa:

image
Grötblandning ”to go”

 

Vi har köpt några små låga plastburkar på 0,3 L (BPA-fria så klart!) som vi fyller med en portions frukostgrötblandning, så kan vi bara fylla på med vatten, micra och blanda i frukt och använda burken som tallrik.

Vi kommer att bo på lägenhetshotell med självhushållning, och räknar med att kunna ge H lite middagsmat från det vi själva äter. Eftersom vi nyss börjat med middag känns den inte så superviktig att vi packar speciellt för den. Vi vet ju att H gärna äter allt, så någon middagsmat kommer han allt att få ändå.

För att ytterligare stimulera H:s matintresse har vi även köpt en ”trainer cup” från MAM, som ska vara ett mellanting mellan flaska och pipmugg. Den är rekommenderad från sex månader, men H får tjuvstarta lite. Han har på två dagar inte riktigt klurat ut hur den fungerar. När jag försökte ge ersättning i den bara grät han, så det lägger vi på hyllan tills vidare. Däremot tycker han att det är kul att dricka lite vatten i den, som jag brukar ge till potatispurén, så det inte blir för torrt i magen. Men mest gnager han på nappen…

MAM trainer cup
MAM trainer cup

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.