Modersmjölksersättning

Av olika anledningar, som jag garanterat kommer att skriva ett inlägg om framöver, fick vi aldrig till det med helamning. H har alltså fått en blandning av bröstmjölk och ersättning ända sedan han föddes, och det är det han lever på ännu vid fem månaders ålder.

Vi började med Sempers Babysemp 1, för det var det som bjöds på BB när han började tillskottsmatas redan under sin andra dag i livet. Efter några veckor var den dock slut på tetra i varenda affär, och det angavs att den var slut hos leverantör.

Vi köpte Nestlés Nan 1 några gånger, men dels är mitt förtoende för Nestlé som företag generellt lågt, dels innehåller deras modersmjölksersättning maltodextrin. Det tycker jag är helt sjukt; vad kan det finnas för anledning till att de allra minsta ska utsättas för denna typ av tillsatser?

Eftersom Babysemp inte fanns på tetra, och även för att H var (och är) ett kräkbarn, testade vi också Babysemp Lemolac på pulver. Det medförde ingen märkbar förbättring av kräkeriet, och det där med pulver… Kanske är vi lata, men det var helt sjukt jobbigt att hålla på och gegga med det förbannade pulvret som fastnade i flaskorna och vattnet som skulle kokas i förväg.

Vi försökte med ett andra paket pulver. Men då hade Semper ändrat sitt recept. Det orsakade fem dagars förstoppning och magont. Och lukten, herregud lukten! De hade ändrat fettsammansättningen på något sätt som gjorde att kräket luktade smörsyra. Inte nog med att ungen kräktes ner minst fyra-fem uppsättningar kläder varje dag, nu luktade det dessutom apa om kräket. Och till slut i hela huset…

Efter att motvilligt ha återgått till Nan hittade vi senare några tetror Hipp Baby Combiotic 1 på vår lokala matvarubutik. Övergången gick bra, och efter att ha säkrat tillgången genom att be affären köpa in större kvantiteter har H ätit Hipp sedan dess. Den är ekologisk, vilket ju känns bra eftersom vi själva försöker köpa mycket ekologisk mat. Men dyrt är det, framförallt nu när H äter nästan tre förpackningar om dagen.

Det är svårt att hitta information om modersmjölksersättning. Tillverkarna får inte göra reklam för sig, och då går det ibland överstyr så att de knappt alls lämnar information till sina konsumenter. På Hipps hemsida för konsumenter finns inte ens Combiotic 1 med, man måste gå in på en annan sida och intyga att man jobbar inom vården för att få läsa om den. Och jag fick inget svar när jag mejlade och ställde frågor om var det gick att köpa den m.m.

Det kan nämnas att vi inte hade en aning om att Sempers nya recept låg bakom såväl förstoppning som illaluktande kräk innan min sambo överhörde två mammor prata om det på ett kafé, varpå vi googlade och stötte på en drös föräldrar med samma problem. Vi trodde det var något fel på vår bebis.

Det känns som att det är något nästan fult och förbjudet, det här med ersättning. När man som jag redan hatade allt vad ersättningen stod för, mitt misslyckande som mamma, var inte denna skam och brist på information något som behövdes. Jag satt handfallen med en bebis som inte ville gå upp i vikt och som jag inte kunde mätta med min mjölk, och kunde inte räkna med att en passande ersättning fanns att köpa i affären. Ångest.

Min plan framöver är att fasa ut ersättningen och börja ge mat istället, men behålla amningen så länge det finns mjölk och så länge H är intresserad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.