Tiden rusar… och lite pumphat

Tiden rusar… och lite pumphat

Om ni undrar varför det är tyst här i flera dagar, för att sedan rassla in inlägg daterade flera dagar tillbaka, så är det för att det helt enkelt är så jag gör. För tillfället.

Jag hinner inte skriva färdigt inlägg dagligen just nu, på grund av närhetstörstande bebis, och att mina dagar verkligen går i ett. Men jag sparar ofta några spridda meningar varje dag, sparar utkastet med ursprungligt publiceringsdatum, men opublicerat. Och sedan avslutar jag och publicerar när tillfälle finns.

För mer än något annat är den här bloggen min dagbok. Med finessen att glömska jag kan googla fram saker jag behöver minnas. T.ex. receptet på Carbonara som i grannbyn, eller när H först fick en liten bissing. Jag skriver in några stödord jag minns, och – Vips! – så är mitt blogginlägg framgooglat. Eller bara gå in genom förstasidans tidsarkiv och välja det år och den månad jag funderar över.

Idag jobbade jag, men hade inga möten, och fick en liten sovande praktikant för en stund medan pappan var hos naprapaten och fick ryggen åtgärdad. Hon sov och sov och vi möttes upp för lunch och hon sov ända fram tills dess att kaffet på maten var nästan uppdrucket. Då vaknade hon, och jag blev själaglad över att för en gångs skull få amma henne mitt på jobbdagen istället för att äta lunch med sovande bebis, och sedan gå till kontoret för att pumpa.

Under mina jobb-, och storasyskonens förskoledagar ägnar hon sig nämligen mest åt att sova. Hon ammar ganska intensivt under den tidiga morgonen, och brukar ofta också få en rejäl flaska när vi går och lämnar henne och pappan själva. Sedan kollar de på morgonteve innan hon får ytterligare en liten flaska, och vid 11-tiden har hon i regel loggat ut. Och vaknar i regel först när jag kommer hem vid 16-tiden. Framför allt om hon fått rulla lite vagn t.ex. över lunchen.

Och det är ju jättebra att hon sover så att pappan hinner pyssla med sitt lite, och att han slipper det mesta av stressen med att inte ha tillgång till bebisens tröst nummer ett (bröst). Även om jag är lite avundsjuk över att hon inte ger mig den fritiden. Alls. Och lite frustrerad över att i vart fall två av fyra arbetsdagar faktiskt ha henne i närheten under lunchen, men sedan ändå behöva pumpa.

För herregud vad det är bökigt och tradigt det är att använda bröstpump! Kan inte rekommenderas till någon alls. Ingen jag tycker om i alla fall. Eller är neutral till. Kanske till någon jag ogillar? Neeej, just i bebistid önskar jag nog inte extra omak till någon alls.

Och då har jag ändå en sådan där extra-allt-deluxe-elektrisk-dubbelpump med batteridrift och hands-free-BH. Det är ändå bökigt och tradigt. Hands-free-BH:n gör i alla fall att jag slipper sitta som en märla och hålla fast plasttrattar över brösten. Men att typ jobba eller så går ju ändå inte. Lite instagramläsande eller mobilspel fungerar. Och att dricka kaffe och äta godis.

Men jag känner ändå mest att ”Damn, har utvecklingen inte kommit längre?” Varför finns det inte pumpar som bara suger fast med ett ordentligt vakuum, som komjölkningsmaskinerna, och sedan sitter fast ordentligt? För man måste sitta försiktigt och justera trattar så att de inte lossnar. Och om en t.ex. behöver böja sig ner för att plocka upp något från golvet är det stor risk att mjölken rinner ut flaskorna. Behöver det också vara så många små delar som ska diskas efter vareviga pumptillfälle? Behöver pumpens flåsande vara så högljutt?

Nåväl, bara några månader kvar nu. Och jag pumpar bara max en gång per arbetsdag, för jag hinner inte slösa mer tid på det. Vissa dagar hinns det inte med, men AJ! vad det hinner börja göra ont.

7 thoughts on “Tiden rusar… och lite pumphat

  1. Hej Elina! Jag använder en Medela Freestyle. Vi ger ersättning efter behov, beroende på om det finns någon utpumpad mjölk, hur mycket jag varit hemma och kunnat amma under dagen, och hur hungrig dottern verkar vara. Hon är väldigt tydlig med när hon vill ha mer än vad hon får genom amningen. För närvarande, vid precis tre månader, så får hon en eller två flaskor ersättning om dagen när jag är hemma, ca 120 ml per gång. Alltid en flaska på förmiddagen före dagsvilan, och en på kvällen om hon inte kommer till ro med bara bröstet. När jag jobbar (borta ca 8-16) får hon en eller två flaskor extra under dagen, där i regel en är bröstmjölk och en är ersättning, ca 100 ml styck. På detta följer hon sin viktkurva perfekt, på ett snäpp under medel, och är en nöjd och glad bebis.

  2. Är meddela freestyle bättre än den man får hyra från bb? Har hon alltid legat snäppet under medel? Har du kunnat helamma något av dina barn? Jag har svårt att se kommentarerna på bloggen? Samt skrev jag lite längre i meddelande där man kunde kontakta dig, läste du det?
   Mvh
   Elina

  3. Vad ger ni för ersättning? Vill hon inte dricka mer än 100 ml? På ersättningspaketen finns nån sorts tabell med betydligt större mängd ersättning, jag bara undrar. Okej du är inte mammaledig!? Hur har hon klarat sig från dagis bacillerna från de äldre syskonen?

  4. Hej Elina,

   Jag har inte fått något meddelande utöver kommentarerna här. Det börjar kännas lite som ett korsförhör, jag vet inte riktigt vad du har för syfte med dina frågor…? Men jag svarar i alla fall, notera dock att jag inte har bett om några råd, utan är en nöjd mamma med en nöjd bebis som växer som hon ska, och inte heller är intresserad av att få mitt moderskap recenserat eller kritiserat. Bara utifall att det är något sådant du laddar upp för…

   Såvitt jag förstått (jag är ingen expert, men såg en tabell från Medela angående deras pumpar för länge sedan) så är Freestyle den enda av deras dubbelpumpar som säljs till konsumenter som uppnår ”hospital grade” på ”sugförmåga”, och borde väl därför i det avseendet vara jämbördig den man kan hyra. Den har jag bara testat på BB/en gång på amningsmottagning, och märkte ingen skillnad. Möjligen att den har mer avancerade ”program” som man kan ställa in? Som sagt, är ingen expert.

   Min yngsta dotter har alltid legat en kurva under medel, ja, från tillväxtultraljud till födsel och därefter (så fort hon hämtat upp viktraset dagarna efter födseln).

   Nej, inget av mina barn är helammade. Alla har rasat i vikt dagarna efter födseln, innan mjölken runnit till, och vi har tvingats introducera ersättning tidigt, vilket (enligt min erfarenhet) är otroligt försvårande för amningen.

   Vi ger Hipps ersättning, nr 1. Hon blir i regel proppmätt på 120 ml. Tidigare gav vi 90, tills hon visade tecken på att inte vara nöjd, då hoppade vi upp på nästa dosering (en skopa pulver till). När jag pumpar på jobbet får jag ut 70-140 ml per tillfälle beroende på dagsform och tiden sedan amning, och då får hon det som blivit i en flaska dagen efter.

   Tabellen på förpackningen är för ersättningsuppfödda barn, vi tillskottsmatar som komplement till amning, och då blir det ju efter vad hon vill ha och behöver för att växa som hon ska. När vi ger en lite mindre flaska är det i situationer där vi vet att hon brukar vilja ha ett mindre mellanmål, eller när det t.ex. är en timme kvar tills jag kommer hem från jobbet och hon får amma, så hon inte blir för mätt och vill sova i flera timmar istället för att amma när jag kommer hem.

   Nej, jag är inte mammaledig. Jag är egenföretagare, och jobbar måndag till torsdag under de 30 timmar som vi får ha de äldre barnen på förskolan, medan min man är pappaledig. Fredag-söndag är hela familjen hemma tillsammans. Bebisen har inte varit sjuk någon gång hittills (peppar, peppar) trots att alla övriga i familjen varit förkylda efter att hon föddes.

   Vi har en lösning som fungerar för oss med det här barnet, som inte är samma som med de andra barnen, och som med allt annat rörande barn så får var och en hitta sina egna vägar att få allt att fungera 🙂 Jag hade gärna sluppit att pumpa, men gör det för att bevara amningen, som är värdefull för oss. Jag gör det inte för att öka upp produktionen, för jag har redan beslutat att inte försöka kämpa fram en helamning.

  5. Hej igen, oj verkligen inte mening att vara jobbig med frågor.. det blir lite kort o precist, är hemma med två sjuka barn för tillfället men ville så gärna höra mer hur ni löst det med amning, då jag läst bloggen har vi väldigt väldigt liknande situationer vad gäller just, amning.. och viktuppgång och mjölkallergi och att måsta jobba på mjölkproduktionen. Det hade nog framgått om mitt långa meddelande igår kommit fram. Det fanns inte i min världsbild att jag skulle ge mina barn ersättning, men min mjölk rinner aldrig till som den ska på ”tredje dagen” Nu är minsta (6 veckor) typ konstant förkyld och jag har ångest över att med en helamning hade det kanske ej varit så. Nåväl, det är fint att läsa din blogg och att inte känna sig så ensam med dessa amningsbestyr. Kul att du typ har alla olika vagnar som jag oxå har eller vill ha/testa:)

  6. Haha, så fel det kan bli så här på internet 😀 Ursäkta att jag blev lite tvär!

   Ja, då verkar vi ha det ganska lika. Min första dotter blev förkyld för första gången vid 6 veckor, sonen först vid 6 månader. Juryn är fortfarande ute med bebis nummer tre, men hon har klarat 3 månader hittills. Alla tre har ätit ”blandat”, jag tror att det är mittenbarnet som ammat mest i förhållande till ersättning de första tre månaderna, och hon blev sjuk först.

   Så det är nog rätt mycket tur/otur även om ett av skälen till att jag kämpar på för att bibehålla amning är att hon ska få antikroppar från mig. Närhet och näring får de ju lika väl med flaskan, som tur är. (Men mittenbarnet som blev sjuk tidigast var mjölkproteinöverkänslig och fick senare eksem runt munnen, som hon har fortfarande, så hon kanske är känsligare rent generellt?) Helamning eller bara delamning borde ju inte heller spela så stor roll beträffande antikroppar?

   Hoppas du har det drägligt, jag vet hur jobbigt det kan vara, det har varit så mycket ångest för mig detta med amning och ersättning, tills jag bara bestämde mig för att släppa det och låta det gå som det går med nummer tre. Och det går ungefär som med de andra, men med tusen gånger mindre ångest. Nu är jag bara sur på pumphelvetet, men det är en annan sak 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.