Lika och olika syskon

Igår hade vi nästangrannarna över på middag, efter att de kommit hem från en långresa över helgerna. Det var första gången för dem att träffa lilla V, och vi kom in på detta med likheter och olikheter mellan barnen.

Första bilden efter förlossningssängen på alla tre.

Jag har nog nämnt förut att jag tycker att V är lik H som bebis. Och precis som med H har jag lyckats knäppa några bilder på henne, som när jag sedan tittat på dem har visat sig fånga vissa drag och miner som är så klockrent lika deras morfar. Det är något jag inte riktigt kan sätta fingret på kring överläppen och kombon panna-tinningar-ögon som är så snarlikt. Drag som jag inte har själv, som nu har hoppat en generation.

V (överst) och H (övriga) när de ser ut precis som morfar.

L har lite av ett annat utseende. Mer lik min mamma, i alla fall ögonen, tyckte jag när hon var bebis. Nu vet jag inte riktigt om jag kan se några likheter med någon, även om en bild på min mamma i samma ålder verkar rätt snarlik. Det är dock inte helt lätt att jämföra med ett foto (som inte är närbild) från tidigt 1950-tal. Lockigt hår, som L har, har min mamma också, men även B hade lockar som barn, med flera på hans sida.

Lika och olika.

Sedan har ju jag svårt att känna igen drag från B:s släkt, som inte B har. Jag känner inte igen många drag från någon av oss föräldrar, men alla tre barnen verkar ha fått B:s uttrycksfulla ögonbryn. H och L har fått hans mörka ögonfransar och -bryn, medan V:s verkar vara ljusa, som mina.

V:s hår som nyfödd är det ljusaste som något av barnen haft, och är åt det röda hållet. Jag har en hel del rött i mitt hår, och B har en del röda strån i skägget, samt en bror som är rödhårig. L har haft klart mörkast färg på håret som nyfödd, nästan svart, och det hade jag också. Sedan har både H och L blivit ljushåriga under det första året, även om H:s hår nu mörknat till en cendréfärg, medan L fortfarande är blond. B var guldlockig som litet barn, och sedan brunhårig. Jag gick från svart till lintottsblond till honungsblond till ljust brunröd.

Mina tre.

Både H och V har varit stadiga i nacken, och kunnat lyfta huvudet redan när de lagts upp på magen som nyfödda. L var helt lealös i nacken och var som en överkokt spaghetti länge. Hon är även idag väldigt rörlig i lederna, och är det enda av våra tre barn som hade medfödd höftledsluxation.

Stackars L har generellt haft fler svårigheter än H och (hittills, i alla fall) V, med mjölkproteinallergi som spädbarn, och eksem runt munnen som verkar återkommande varje höst och vinter, utöver höftproblemen. Lustigt ändå, vår full-pott-på-Apgar-skalan-bebis.

Två små människor. Ska bli så kul att se hur lillasyster kommer att se ut när hon blir större.

Fantastiskt spännande är det ändå att ta två personers DNA och blanda lite random flera gånger i rad, och se exakt hur lika och olika de nya små människorna kan bli 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.