Femte dagen efter förlossningen – julafton

Femte dagen efter förlossningen – julafton

Julaftons förmiddag fick vikas åt ett nytt återbesök på BB-hotellet, där lilla fröken uppvisade en liten viktuppgång på de två dygn som gått.

Blygsam, men bra ändå, eftersom det första dygnet efter att hon fick ersättning vände uppochner på hela hennes ätande, och hon hade sovit mycket och ammat mindre och ändå knappt gått att få i något tillägg.

Vi hann med lite sista-minuten-handling på Täby C innan vi for hemåt för att göra iordning det sista inför julaftonsfirandet och släktens ankomst. Där kände jag för första gången av att min kropp faktiskt är nyförlöst ändå. Efter en stunds rännande genom köpcentrat med en halvtung skötväska över axeln sade hela bäckenet plötsligt stopp, och jag orkade inte stå och gå mer.

De goda föräldrarna kom även där och då på att kanske det tredje barnet skulle få någon julklapp också… För sakens skull, även om hon inte ens kan gripa tag i saker ännu. En söt blå mjukiselefant för 80 kronor fick det bli. Sista gången vi kommer undan så billigt, skulle jag tro 🙂

Vi kom hem. Fixade och städade och tog gästerna till hjälp att klä färdigt granen. Som vi inte hunnit kvällen innan, eftersom belysningen (såklart!) gick sönder under monteringen, och behövde förses med nya lampor, som vi inte hade hemma (såklart!). Kalle Anka, glögg och stilton, sista julmatsfixet.

Sedan kom den. Min stund. En halvtimmes total njutning. Sill, lax, skagenröra (allt från fabrik eller butiksgjort). Hemlagade köttbullar, hemgjord rödbetssallad. Hemlagad Janssons frestelse och prinskorv (rakt från fabrik). Hemgjord rödkålssallad. Julskinka som köpts färdigkokt och griljerats. Julbröd från det lokala bageriet. Åländsk senap. Allt nedsköljt med två julöl (Nils Oscars och Mysingen) och en nubbe (Linie Aquavit, mums). Både min målbild under hela graviditeten när jag led av aversioner och restriktioner, och det jag (realistiskt) ville ha ut av julafton för egen del. En helt perfekt avvägd mix av lata val och lite krut på det som kändes viktigast att få nylagat och hemgjort.

Sista halvan av det varma fick jag kasta i mig på grund av hungrig bebis. Men innan dess hade hon suttit helt vaken och klar i sin stol vid bordet och tittat och lyssnat förundrat. Gjort de där små danserna de gör när de är nya. Armar, händer, ben och fötter som sträcks ut och vrids i olika positioner.

Sedan satte vi oss i vårt tysta lugna sovrum och ammade. Vår bästa amningssession hittills. Hon var fokuserad och sög intensivt. Klunkade fint vid varje sugtag. En relativt lång stund på varje bröst. Allt var så lugnt och vi var båda helt i fas. Jag hoppas på flera sådana tillfällen.

Efter tips från barnmorskan på första återbesöket kör vi mestadels med ”tvillingamning” nu. En himlans bra amningsposition för mig!

Storasyskonen var såklart eld och lågor över alla julklappar, även om de fått vänta lite väl länge, och var lite väl trötta, när tomten väl kom. Lego, Duplo, Briojärnvägar och typ all things Babblarna, var det som dominerade paketen.

Gästerna avvek föredömligt tidigt, och den här trötta familjen kunde påbörja operation återhämtning och uppladdning för vår nya vardag. Som H sade – ”Det känns konstigt att vi ska vara fem nu”.

(Han sade också att mammor har mjölk i sina tuttar, och kor har mjölk i sina rumpor…)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.