Tredje dagen efter förlossningen – here we go again…

Tredje dagen efter förlossningen – here we go again…

Idag var det dags för återbesöket på BB. Och det gick… inte så bra.

Trots pigg bebis och mjölk som börjat rinna till så hamnade vi återigen över den magiska 10%-gränsen för viktnedgång. 11,4%. Det är 45,57 gram som utgör skillnaden mellan att få åka hem med ett ”allt är normalt, kör på” och att åka hem med ett schema där bebis ska tryckas i rejäla mängder ersättning många gånger per dygn, och en som mamma måste lägga allt annat åt sidan för att pumpa, pumpa, pumpa om en vill ha någon chans att få fortsätta amma.

Där den sämre stimuleringen av en pump i mångt och mycket måste ersätta bebisens mer effektiva stimulans av mjölkproduktionen, eftersom en ersättningsstinn bebis sover mer än vad den försöker amma. Utöver ett matningstillfälle tidigare ikväll där vi utöver amning lyckades peta i bebisen mina 10 utpumpade milliliter och ungefär lika mycket ersättning har hon inte varit kontaktbar efter ersättningen hon fick på återbesöksmottagningen. I normalfallet hade hon ammat minst fem gånger från då till nu. Och jag har hunnit pumpa två gånger…

För en tredagarsbebis 40 ml tillskott 6-8 gånger om dagen. I ett läge där det är fullkomligt normalt att mammans mjölk inte runnit till ännu säger det ju sig självt att (även om det står att tillskottet med fördel kan vara egen utpumpad bröstmjölk) det är till allra största del ersättning vi pratar om. Jag har börjat få lite mogen mjölk, men det är fortfarande till stor del råmjölk, och har på mina första tre pumpningsförsök fått ut cirka 10-15 ml per gång. Yay…

Återigen var det en sömnlös natt, eftersom liten vägrar sova själv på natten. Så fort jag lägger henne ifrån mig vaknar hon och skriker. Så ingen glädjens dag idag.

Men jag ska följa rekommendationerna och göra vad jag kan. Det var en väldigt bra barnmorska vi hade på återbesöket, och hon var sa att det var väldigt goda förutsättningar för att kunna amma, i och med att mjölken börjat rinna till.

Jag vill ju så gärna amma, både för min och bebis skull. Men jag kommer inte att vända ut och in på mig själv för att försöka få till en helamning. Den resan har jag redan gjort två gånger utan att lyckas. Kan jag delamma lika ”framgångsrikt” som med H så är jag nöjd. Vill helst amma längre än med L. Vi får se vart det slutar…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.