33 dagar kvar till BF – it’s mah birthday!

Idag har denna just nu tämligen sfäriska varelse fyllt 38 år. Inte klokt – gammkärring redan!

Men det är bara min femte födelsedag som mamma, och för att ha startat rätt sent så har jag gjort en rätt bra upphämtning, tycker jag, som nu blir klar med barnafödandet som (snart) trebarnsmamma och fortfarande ett par år tillgodo innan the big four-oh. Det hade jag inte trott för fem år sedan…

Idag är det också världsprematurdagen, och det är ju synnerligen passande för min del, som själv föddes prematurt för 38 år sedan. Sex veckor tidig var jag egentligen tänkt att göra entré i början av januari. Vilket jag alltid säger när jag känner mig gammal: att jag faktiskt, egentligen, är åttioetta. Tack och lov har jag själv burit mina barn tiden ut hittills, och Hoppsan visar inga tecken på att vilja dyka upp tidigt heller.

Jag räknar kallt med bebis runt BF. Minus tre, mer exakt. Jag kan tänka mig ner till minus sex (BF enligt sista mens), men inte mer än plus ett. För jag vill ha en färdigbakad bebis, vara hemma senast på julafton och inte gå längre med mitt tredje barn än mitt första, helst. Så. Då var det bestämt.

Dagen började på vanligt vis med en lillskrutta som vaknade vid kvart i sex, och tyckte att det var morgon. Men hon är ju så förbaskat go’ när hon är nyvaken, och jag hade sett till att somna före 23 just för att jag är van vid hennes morgonrutiner, så det var faktiskt inga bekymmer. Vi har det så mysigt på helgmorgnarna. Innan storebror vaknar. Det var vid sjusnåret. För så fort han också är uppe så börjar syskonbråken. Det ska kivas om leksaker, surfplattor, teveprogram, vem som sitter närmast/mest på mamman, och de knuffas och slåss och bits (okej, det är det bara L som gör) och någonstans före klockan åtta är mammans tålamod slut.

Morgonmys med pyjamastrollet. Twirlywoos och grötklämmis (kaffe till mamman). Helt okej start på en födelsedag.

Efter en myyysig familjefrukost, där L var ”FÄDEEH!” innan övriga ens satt sig, och H mest nötte om kommande lördagsgodis och kletade smör överallt, gjorde vi oss i ordning och drog till Täby C. Jag har länge planerat att hinna ta med H på bio för första gången innan Hoppsan kommer, och tänkte att idag var en bra dag. Så vi såg Pettson & Findus och åt popcorn, och det var precis lika härligt som jag tänkt mig. Han var helt uppslukad hela filmen, och smäckade i sig en liten popcorn och en halvliter mineralvatten med päronsaft. Det gjorde inte ens något att jag fick sitta på raden bakom honom (Tack, alla, som bokat platser för två eller tre med EN plats emellan till nästa sällskap. På vardera sidan. Och lämnat tio platser av sextio att bli singelplatser. Verkligen schysst på en barnfilm…) Det känns verkligen som att vi inväntat rätt ålder, för det var både två och tre lite yngre barn som inte orkade med hela filmen. Något började böla om att det inte ville vara kvar redan efter fem minuter.

Sedan en familjefika som bestod av tio minuters kaos med springande och dansande ungar på Espresso House, innan vi hoppade in i bilen och flydde hemåt. Ungarna var trötta och fick varmkorv med bröd på mataffären som dagens middag. Alla nöjda. Efter en ganska svettfri nattning med ett barn på vardera sidan om mamman i dubbelsängen så fick jag faktiskt ett något mer vuxet födelsedagsfirande också.

B fixade en utomordentlig löjromstoast till förrätt, som jag dagen till ära faktiskt skålade ner med en liten, liten skvätt champagne. Enligt Agnes Wold är ju så mycket som fyra-fem standardglas i veckan helt okej enligt föreliggande forskning. Det skulle jag ändå inte våga mig på, men en liten slurk bubbel idag tordes jag till slut.

Till varmrätt en köttbit med pommes, haricots verts och vitlökssmör. Det behöver inte vara mer komplicerat än så. Köttet rosastekt, för herregud, om en faktiskt läser Livsmedelsverkets rekommendationer så står det ”Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt.” Det står ingenstans att en måste genomsteka nötkött. Synd att en hinner bli i princip färdig med livets graviditeter innan en hinner bli så här avslappnad…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.