63 dagar kvar till BF – förberedelser till förlossningsnecessären

Jag har så smått börjat med förberedelser inför förlossningen. En viss rastlös känsla av att vilja städa, sortera och pyssla hemma har också börjat infinna sig. Jag känner väl igen den från tidigare graviditeter. Boandet har börjat.

Igår kväll fick jag nästan panik över att det idag bara är nio veckor kvar till officiellt BF. Lite mindre till troligt BF. Det är ju inte alls mycket! Hur snabbt går inte nio vardagsveckor förbi? Framför allt när det är en del som måste fixas och styras i.

Så jag har börjat i det lilla.

En sak som jag nu gör för tredje (och sista!) gången är att inhandla helt nytt innehåll till förlossningsnecessären. Jag tycker om känslan av att allt är nytt och fräscht, och så vill jag kunna ha väskan färdigpackad i god tid utan att behöva tänka på att slita med tandborste och tandkräm och annat som används dagligen i sista minuten. Sedan försöker jag i största mån köpa parfymfria hygienprodukter, så att jag och bebisen får gosa och känna doften bara av varandra den första tiden.

Några parfymerade produkter kommer att slinka med ändå, av brist på bra alternativ, och det är min allra bästa fotkräm, Footmender (ej köpt extra flaska ännu), min favoritarganolja till håret från Laino, och en helt vanlig deostick från Rexona eller Dove (har extra hemma som ska packas). Jag tycker inte att något annat än just sticks fungerar, och det har jag inte hittat någon parfymfri.

Men annars har jag ordnat schampoo och balsam från ACO till håret, och lotion, duschcreme och ansiktskräm från Cetaphil. Allt parfymfritt. Just den där första duschen efter förlossningen känns nästan rituell, och det är så skönt att verkligen tvätta av sig och sedan smörja in allt från topp till tå i mjukgörande krämer och oljor.

Sedan blir det ny tandborste och tandkräm, nya fräscha hårsnoddar (ej köpt ännu), och en ny hårborste till och med (jag behövde en extra Tangleteezer ändå, eftersom hela familjen använder mina hårborstar och de aldrig finns där jag behöver dem, utom den jag lagt på kontoret).

Jättebindor brukar ju finnas på BB, men jag packar nog en del vanliga bindor av större modell, för om det blir lika lindrigt som efter L var jag redo att ge upp förlossningsbindorna och kasslertrosorna redan efter en dag. Några sådana där lindrande Multi-Gyn kompresser stoppar jag nog ner också, för de har jag ändå kvar sedan sist.

Alla brukar tipsa om Lypsyl och toapapper, men jag har inte direkt behövt det någon av gångerna. En Lypsyl åker kanske med för säkerhets skull, men det har jag nog hemma. (Eller vad är bäst-före-datum på sådana egentligen, det kan vara så att den jag har är från L:s förlossning 😂)

Själva packningen får vänta lite, för min största resenecessär var lite väl tandkrämsfläckig och måste gå en vända i tvättmaskinen för att bli förlossningsvärdig.

Medela Calma-nappar med flaskor lär jag knappast komma undan denna gång heller, med hänsyn till att jag inte lyckats med helamning de två tidigare gångerna. Jag tänker så klart ge det ett försök till, men räknar kallt med att detta blir en tutte-och-flaska-bebis den också.

Så flasknappar som är ”amningsvänliga” – fyra nya nappar och sju nya flaskor – är inhandlade, plus lite reservdelar till min bröstpump, Medela Freestyle, som slangar och membran och sådant som nog behöver bytas ut efter drygt fyra år, även om pumpen inte använts supermycket. En hel del med H, då jag pumpade på kontoret när jag jobbade, men i princip ingenting med L, eftersom B brukade komma ner med henne till lunch (vi bor ju så mycket närmare nu än när H var bebis) och så fick hon amma då, och jag jobbade korta dagar. Ett par brösttrattar i annan storlek tänkte jag också testa.

En tillmatningskopp och en flaska med napp får åka med i bebisens packning, eftersom både H och L har gått ner mer än 10% i vikt dagarna efter förlossningen och blivit ordinerade ersättning.

Några Tommee Tippee-nappar till Hoppsan har jag också köpt, eftersom de var de enda som L accepterade som bebis, och de brukar vara halvsvåra att hitta i affärer. Och en sådan där napp helt i rågummi, ifall att bebis skulle tänkas kunna gilla det. Men nappar är det ju inte dags för redan på BB, utan först om/när bebis lärt sig amma ordentligt.

Det som ska med till bebis får plats i min necessär – en babyolja och en nagelfil. Något paket wipes av ”extra sensitive”-typ får packas med bebis kläder. Vi har kört med enbart våtservetter vid blöjbyten med båda ungarna. Med lite dåligt miljösamvete, men p andra sidan så förbrukar vi ju mycket mindre vatten. Ingen av ungarna har reagerat negativt på wipes heller. (Förra gången fick vi inga wipes på BB, för vi fick ingen sådan där välkomstväska från Libero som vi fick med H, och jag vill INTE stå utan wipes på BB.)

I övrigt så har jag varit halvdöd idag. Satt uppe till efter midnatt igår, då det plötsligt kom en sömndrucken lillskrutta släntrades uppför trappan. Hon hade vaknat till, och då går det ju inte att gå till pappa och storebror, som sov fridfullt. MinMamma var ju inte där! Vi gick ner. Det såg trångt ut i stora sängen, och tanken på att ha barnen kivandes om utrymmet närmast mig precis hela natten kändes inte lockande. Med en suck tog jag mitt täcke i ena handen, och barnet i den andra, och kröp ner i den lilla utdragssängen i det lilla barnrummet som ansluter till vårt sovrum.

Där sov vi tills jag vaknade vid kvart i fem. Förvisso mysigt att krama på världens gosigaste lilla unge, men kroppen var stel och öm efter en hel natt på ribbotten med tunn barnmadrass. Jag smög upp, kissade, och lade mig tillrätta bekvämt i stora sängen. För att efter exakt två och en halv minut höra hur det bökades i barnsängen, och små tassande fotsteg närmade sig. Sedan kramades vi och sov i kanske tjugo minuter innan hon tyckte att det var dags att härja igång morgonen. Hur svårt ska de vara att få sova tills klockan ringer vid kvart i sex-sex?

Två korta dreggel-på-armen-tupplurar hängandes över skrivbordet blev det idag. Det måste vara relaxinet som gör att jag dreglar så förskräckligt när jag sover – läpparnas muskulatur förslappas väl av det som alla andra?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.