97 dagar kvar till BF, och ny vecka 26+0

97 dagar kvar till BF, och ny vecka 26+0

Dagarna tickar ner, en efter en, och graviditetsveckorna tickar uppåt, långsammare, men ändå i snabb takt.

Tiden, alltså? Idag fick jag följande två bilder i facebookflödets minnen.

Fyra år sedan. Vår förstfödde var mindre än en månad gammal. Jag var så omtumlad, och så kär. Hur kunde denna lilla varelse bara dyka upp och ta över hela min existens? Nu ska han snart bli storebror för andra gången, är fyra år gammal och hittills en riktigt fin liten person på alla vis. (Utom när han är övertrött, för då är han en liten rövhatt på alla vis.)

Ett år sedan. Vår tjej. Vår lilla trollunge. Hon var en bebis som kröp omkring på golvet för bara ett ynka år sedan. 9 månader gammal. Nu är hon snart 2 år. Pratar och pratar och sjunger och dansar. Springer och klättrar. Idag har hon sjungit ”Osh. Osh. Osh. Moto. Moto. Moto.” från det att hon vaknade och fram till middagsbordet. (Sången om sopbilen från Mamma Mu-sångboken. Kross, kross, kross. Motor, motor, motor.)

Hon kan så mycket själv, och är så utvecklad både motoriskt och språkligt. Är så gosig. Eller så sur. Antingen eller, inget mellanläge. Och det är snart hennes tur att bli storasyster. Hon hinner förmodligen nätt och jämt fira sin 2-årsdag först. Med tanke på hur hon liksom exploderat på alla sätt i sin utveckling det senaste året är det svårt att föreställa sig var hon kommer att vara om tre månader.

Och sedan är det lilla Hoppsan. Aldrig hade jag trott för fyra år sedan, eller ett år sedan, att vi nu skulle stå inför att bli fem i familjen. Om ett år är det Hoppsan som kommer att krypa runt på golvet som L gör på bilden ovan.

Så. Vecka 26+0. Gravid i vecka 27. Allt är bra med mig, och det verkar vara bra med Hoppsan också. Hen sparkar i alla fall så att hela jag hoppar, vid flera tillfällen varje dag.

I slutet av denna graviditetsvecka är det precis tre månader kvar till BF, vilket borde betyda att jag går in i sjunde månaden, om en räknar kalendermånader med nio månaders graviditet?

Jag har halsbränna och hemorrojder, men annars är allt bara bra. Vardagen flyter på utan andra problem än att jag ofta somnar vid nattningen. Men jag är inte vaken om nätterna utom just då jag sovit oavbrutet från klockan 19 och tar morgon vid 03.

Jag kan promenera de sträckor som behövs i vardagen (sällan mer än ett par kilometer i stöten) ganska raskt utan andra problem än en _väldigt_ lätt obehagskänsla i nedre delen av magen. Ibland gör det ont i vad jag tror är ligamenten i ljumskar/nedre delen av magen efter att har promenerat och satt mig ner, lite svidande/brännande, men inget som känns som ett problem på något vis.

Aptiten är lagom, jag kan äta det mesta utom rött kött och vissa grönsaker. Och allt som jag inte får äta då…

Jag har fortfarande mina vanliga kläder med tillägg av några graviditetstoppar bara för att det är så bekvämt. Byxorna börjar dock protestera genom att bli för korta i benen, för att tyget dras upp över magen. Så jag ska försöka hitta två par bekväma gravidbyxor som är snygga nog för jobbet, typ ett par riktigt mörkblå superstretchjeans/jeansleggings och ett par svarta eller mörkgrå byxor. Det får jag försöka klara mig med i tre månader till, för sedan är det ju färdigt med graviditeter för min del. Jag har en gravidkjol kvar sedan förra gången att variera med, men jag avskyr strumpbyxor sååhåå myyycket.

Fötterna är lite svullna, och de två nya paren skor som jag köpte i förra veckan stramar lite över fötterna. Fast jag nu drar TVÅ storlekar större än innan min första graviditet. En storlek för varje barn. Hoppas det inte blir en storlek till, för då får jag på riktigt pråmar. Till min längd på 163…

Andra graviditetsbekymmer? Kanske att jag varit lite gasig den senaste veckan, men inget extremt. Enda orosmolnet annars är vad glukosbelastningen på måndag kommer att utvisa.

Vid motsvarande vecka med L kände jag mig skröplig och tung i kroppen, och fick väldigt ont i både höfter och mage när jag gick lite snabbare, men annars ganska lika tror jag? Jag mår nog väldigt lika som jag mådde med H, då jag kände mig smidigare mycket längre in i graviditeten.

Hoppsan väger nu omkring ett kilo, och är cirka 37 centimeter lång. En hel butternutpumpa eller ett salladshuvud. Hen suger på tummen, andas in fostervatten och hör allt mer av det som händer runt omkring. Det märks faktiskt, för hen börjar ofta röra sig i direkt anslutning till lite högre ljud omkring mig. Tarmarna är nu mogna nog att tillgodogöra sig bröstmjölk, men lungorna är inte riktigt färdiga att klara av livet utanför livmodern utan hjälp. Hen har troligen börjat öppna ögonen, och kommer att börja reagera alltmer på ljus. Vi är på väg in i den delen av graviditeten då Hoppsans enda syssla kommer att vara att fläska på sig.

Vid den här tiden under graviditeten med L kämpade vi med att få H att sova i sin egen säng. Två år senare sover han fortfarande gott i vår säng varje natt, medan lillasyster sover i hans växasäng ända fram till morgonen, då hon kommer tassande som lilla Ludde, bärande inte på sin kudde, men väl sitt täcke. Hahaha, livet, va!?! Tre månader kvar att hitta en ny sovlösning. Antingen en våningssäng där växasängen står nu, eller så flyttar jag och Hoppsan upp till gästrummet på övervåningen och låter resten göra upp om sovrummet 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.