Ny vecka 25+0

Nu är jag äntligen i vecka 26, som jag tyckt mig vara i över en vecka redan.

I veckan var jag på BM-besök nummer tre, och blev oroad över ett högt sockervärde. Vi får se vad kommande glukosbelastning säger, men nervös är jag i alla fall. Allt annat var i alla fall bra: sf-mått 24, hjärtslag 140-145, blodtryck 65/115, viktuppgång drygt 1,5 kilo sedan inskrivning och hb-värde någonstans runt 130.

Annars kan väl en bild säga mycket om mitt mående just nu:

Hård i magen, hemorrojder och konstant halsbränna. Lägg till lite svettningsattacker på det också så är bilden komplett.  Jag ”glömde” såklart att ta upp hemorrojdfrågan med barnmorskan, men snubblade över Multigyn-kompresserna som jag köpte (i onödan) för eventuella problem efter L:s födelse, och läste på förpackningen att de fungerar utmärkt på hemorrojder också. Så jag provar, och lägger till lite Dulcosoft för att komma till rätta med själva orsaken. Novalucol knaprar jag en karta om dagen eller så.

I jämförelse med denna vecka förra graviditeten så känner jag mig lättare, starkare och smidigare, och har varken ont när jag går eller står. Inte en enda vadkramp än så länge, heller.

Hemorrojder och andra typer av åderbråck, vadkramper och hudbristningar nämns nästan unisont i gravidapparna för denna vecka, så jag är rätt nöjd med bara ett besvär av tre. Bristningar har jag dock så gott om sedan tidigare, och med tre ganska täta graviditeter kan det nog tänkas att huden är färdigtöjd redan. En app nämnde magnesiumtillskott vid stora krampproblem, så kanske har jag förekommit vadkramperna med all Novalucol/Novaluzid jag smäller i mig.

Hoppsan har sparkat på som en tok hela veckan, och idag är första lite lugnare dagen på länge. Nästan så att jag blir orolig, har bara känt några enstaka små rörelser idag. Men det har ändå varit rörelser, så det är säkert ingen fara. Hen är väl bara lite trött, det måste ju bebisar också få vara ibland. (Äh, glöm det, nu har hen vaknat och rumsterar om precis lika vildsint som vanligt.) Barnmmorskan nämnde också att det är vanligt att tro att det är ett livligare barn när det en fått flera barn ganska tätt, men att det kan bero på att det är mer utrymme i livmodern (tror hennes exakta ord var att jag redan har en trerummare därinne) eftersom den töjs ut snabbare.

Hoppsan är ca 35 centimeter lång och väger 800-900 gram, som ett huvud salladskål eller ett blomkålshuvud. Hen kan öppna och stänga sina ögon, och tränar på att andas genom att dra fostervatten in och ut i lungorna. Det är också dags att lära sig vad som är upp och ner, och börja fundera på att lägga sig tillrätta med huvudet nedåt.

Veckan som kommer inträffar det magiska skiftet till tvåsiffrigt antal dagar kvar till beräknat datum!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.