Äppeltider

Äppeltider

Den här sommaren har vi inte tagit hand om någonting som trädgården producerat. Graviditet och trötthet, kombinerat med två barn och en sjukt varm sommar, har liksom gjort det till en icke-prioriterad fråga.

Men nu har äppelträdens grenar dignat med frukt, trots den torra sommaren, och B har varit rådig nog att ta tillvara på de första lassen från de fyra träden i trädgården. Hela 58 kilo levererades till ett lokalt musteri på en gård, och i retur har vi fått drygt 25 liter pastöriserad äppeljuice i bag-in-box-kartonger. Ytterligare ett lass blir det nog i veckan som kommer, för trädet med i särklass mest frukt är inte skördat ännu.

Kostnaden är 20 kr/liter, vilket kanske låter mycket om en jämför med vanlig köpejuice, och att vi själva bidragit med råvaran. Men om en istället ser det som att vi köpt en tjänst av någon, dessutom med specialutrustning som vi själva inte har, känns en femhundring för ett lass äpplens transformerings till juice inte som en big deal.

Juicen smakar dessutom helt himmelskt, ja faktiskt precis som svenska hemodlade äpplen – fräscht och smakrikt och inte lika sött som köpeäpplen och -juice. Oöppnade förpackningar håller i ungefär ett år.

Och det är verkligen något speciellt med att vara självförsörjande på något, och att tillvarata en fantastisk naturprodukt som annars mest hade blivit fallfrukt och behövt samlas ihop till kompostering. Och så har vi stöttat ett lokalt jordbruk på köpet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.