Höststart och BVC-kontroller

Kände ni det också i luften idag? Den där känslan av frisk morgonluft och nystart?

Hösttermin. Sug efter stickade tröjor, halsdukar och nya pennfodral och anteckningsböcker. Behov av att planera tiden fram till jul och göra prydliga kalenderanteckningar om allt. Tänk att den känslan sitter i fast jag inte gått i skolan på 12 år nu?

För barnen är det förstås lite av en aktuell känsla – dags att kolla alla höstkläder och extrakläder och allt annat som ska finnas på förskolehyllorna. Vilket jag inte gjort ännu… Förmodligen behövs det beställas en massa saker, för framför allt H har ju verkligen dragit ut på längden. Han har verkligen blivit en stor kille nu. Långbent, med knotiga knän och blåmärken överallt.

L har också tagit ett stort språng på längden, och blivit mer som ett barn än en tultande toddler. Benen har blivit längre och rakare. Men klädmässigt har vi i alla fall mycket att ta fram ur gömmorna där. Nu går kläderna snart direkt från H till henne – det känns inte som att det var länge sedan vi vek undan 92:orna, och än mindre 92/98.

I eftermiddags var det dags för den kombinerade 18-månaders- och 4-årskontrollen på BVC. Som ju för L:s del blev vid 20 månader plus en vecka.

H klarade syn- och hörseltest galant, så ny vet vi att hans ”Varrå?” efter allt vi säger inte beror på en hörselnedsättning i alla fall. Han räknade till tio, namngav de fyra vanliga färgerna, och fick berätta lite om vad han tyckte om att leka med o.s.v.

Han aceade inte direkt ritartestet, men fick till någon sorts huvudfoting efter steg-för-steg-instruktioner: ”Kan du rita ett huvud? Ögon? Mun? Ben? Armar?” samt ritade av ett kors. Hans alster direkt på uppmaningen ”rita en gubbe” blev mer som en rymdraket. Nej, att rita är inget han någonsin visat något direkt intresse för, men BVC-sköterskan verkade nöjd efter några kontrollfrågor om hans finmotorik p.g.a. hans pennfattning. Eftersom han inte är intresserad av något pyssel tyckte hon dock att det nog kunde vara en bra idé att ge honom tillgång till smålego nu, så han fick möjlighet att använda just finmotoriken, samt att hon tyckte att det verkade som att han behövde lite utmaningar. Jag hade ju tänkt vänta ett år till med det, men vi får väl se till att han leker med det borta från småsyskon och att det förvaras i det låsbara skåpet som numera finns i lekrummet.

Sköterskan noterade att barnen lekte jättefint ihop (ja, det händer faktiskt ibland!) och förhörde sig om H:s balans. Båda ungarna är ju väldigt fysiska och har bra kroppskontroll, så det försäkrade vi inte var något problem.

L fick också rita lite, och gå och lämna saker till oss, samt peka ut kroppsdelar. Sköterskan frågade om hon pratade, och kunde 10 ord, och det kan hon ju definitivt. Förmodligen närmare 50 om en börjar tänka efter. Det är ju många ord i varje kategori. Mössa, Keps, Hatt, Tröja, Skor, Byxa. Apa, Häst, Katt, Vovve, Gris. Äpple, banan (manan, säger hon förvisso, men…), Pasta, Macka, Smör (Mööh), Ost (Tohss) Törstig (dörst!), Dricka, Ris. Park, Leka, Bygga, Rita. Gå, Springa, Hoppa. Kom, Bort, Titta, Nej, Ja, Min. Öga, Mun, Näsa, Nos, Mage, Navel. Blöja, Bajs, Kiss, Dusch, Tofs, Smörja, Bada. Mamma, Pappa. Boll, Ballong (Bong), Bil, Bygga. Gosa, Mysa, Puss, Bära! (Bäjj!). Och säkert en del till som jag inte kommer på just nu. Men hon är ju också drygt 20 månader nu och inte 18.

Och måtten då? Vår ståtlige alldeles snart 4-åring vägde in på 19,4 kilo och var 105,5 cm lång. Inte konstigt att alla byxor blivit korta! 3 kilo och 10 centimeter på ett år, och han följde sina kurvor kanonfint.

Lillskruttan vägde in på beskedligare 11,9 kg och var 85 cm lång. Vilket ju stämmer väl med känslan att storlek 86 är perfekt nu, men 92 för stort. Hon är lättare men längre (!) än storebror vid hans 18-månaderskontroll (H vägde 12,6 kg vid 18 månader, och var 83,5 cm lång). Men han var på kontroll vid precis 18 månader också, plus att hon nog tappat lite i vikt under en veckas sjukdom och svårt att äta. Så på det stora hela är de nog rätt jämförbara i storlek. L:s huvudmått var 48,5 vilket är en centimeter mindre än brorsans vid samma ålder.

Summa summarum så verkar de vara precis som de ska, våra ungar. Ganska lika, men med olika preferenser och färdigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.