Kolmården med kidsen

Kolmården med kidsen

En dryg vecka in i barnens ”sommarlov” hade en lätt desperation börjat göra sig gällande här hemma.

Det går knappt att beskriva stressen i att ha två barn hemma på heltid som inte gör annat än slåss, bråka, skrika och demolera inredningen, och smutsa ner fem gånger så mycket som föräldrarna hinner städa dagligen. Ständiga promenader till parken för att låta ungarna springa av sig, och vad det än är de ska springa av sig (överskottsenergi, gissar jag?) så tar det aldrig slut. Ingen rast, ingen ro, och knappt någon möjlighet att göra något hushållsarbete. (Och vi kommer att ha tre snart – vojne, vojne, hur ska detta gå?)

Så förra tisdagen drog vi iväg på äventyr, för att i vart fall slippa sitta i skiten, bokstavligen, hemma. Bara att slippa ta hand om diskberget och följderna av ungarnas härjningar (en enda morgon genererar lätt typ en nedriven kylskåpshylla, två pussels alla bitar och sjutton sönderrivna pappersservetter utspridda i vardagsrummet, samt en toddler som antingen ätit två kritor eller målat sig själv, sina kläder och köksbordet med tuschpennor som storebror plockat fram ur lådorna) var skäl nog att semestra borta några dagar.

Vi valde att styra kosan mot Kolmården, för två nätter på Vildmarkshotellet, och två dagar i parken. Vi anlände sent på tisdagseftermiddagen, och hann utforska ett av lekrummen innan det var dags för middag i hotellrestaurangen. En tämligen blek buffé, men det fanns i alla fall det som behövdes för ungarna: pasta och köttfärssås, köttbullar med potatis och sås samt pannkaka. Efter det var ungarna egentligen redo för sängen för länge sedan, men när det finns en badanläggning på hotellet som är öppen till 22 går det ju inte att skippa ett kvällsbad.

Och vilket bad! Superkul med både plaskpool för småttingarna, bubbelpool och en strömpool i en lång slinga att flyta runt i, med en utgång till en utomhuspool. Våningen ovanför fanns en lugnare inomhuspool samt bubbelpool om en ville bort från barnstimmet, men det var inget vi hade möjlighet att prova på. Men ungarna var helt tokiga i att (i varsin förälders famn) glida runt, runt i vattenströmmarna, och att hoppa ner från kanten till utomhuspoolen. L ner i min famn, medan H plötsligt var modig och ville att pappan skulle stå lååångt bort, så han hamnade ordentligt under vattnet innan han blev uppfångad.

Sedan somnade alla ovaggade, och jag och L hängde på låset vid frukostens öppnande. Som vanligt. Men det garanterade oss bästa platsen på terassen, men full utsikt över Bråviken.

Efter frukosten var vi tvungna att checka ut från rummet, eftersom vår sista-minuten-bokning gjorde att vi inte kunde ha kvar det första rummet med sjöutsikt även natt två. Rummen var för övrigt helt okej; små men absolut tillräckliga, ingen lyxkänsla, men inte sämre än ett average rum på typ Scandic eller liknande.

Rummen, familjerum med två ihopskjutbara enkelsängar och två små nedfällbara bäddar som bildade en våningssäng á la båthytt, var identiska utöver att det första hade en uteplats mot viken och det andra en mindre balkong mot skogs-/infartssidan. Vi fick plats att rulla in en barnvagn av normalstor storlek (Bugaboo Buffalo), och det är ju det som kan bli knepigt med små hotellrum annars.

Den dyra priset ger alltså ingen lyxvistelse. Det en betalar för är ett barnparadis, med två lekrum (ett med leksaker och tv-spel, och ett leklandsaktigt med hinderbana, rutschkana och bollhav), ett pysselrum där det erbjuds ansiktsmålning varje eftermiddag/kväll, en barnbio där det rullar några filmer hela dagarna, barndisco på kvällen, och så badet förstås. För vuxna är utdelningen sämre, med undermålig mat och inte mycket ”hotelllyx” i övrigt. Extra minuspoäng för att handdukar till badet måste ”hyras” för en extra peng, om en inte vill hålla reda på blöta handdukar till och från rummet, och att en måste betala en hundring för parkering vid parken sista dagen, eftersom hotellparkeringen inte får användas efter utcheckningen på förmiddagen. Sådana där småkostnader som verkligen irriterar när en redan betalt en mindre förmögenhet för vistelsen i övrigt.

Sedan bar det av till parken, där vi första dagen betade av Sydamerika, öknen, savannen och tigrarna. Samt tog en snabbtitt på sälarna, delfinerna, aporna och elefanterna. Lunchade och fikade. Efter 4-5 timmar var barnen inte riktigt mottagliga för fler intryck, så vi återvände till hotellet för en stunds Sommarlov respektive tupplur på rummet före middag med efterföljande bad.

Före middagen hann vi med ansiktsmålning också, och vi fick två små tigrar. L var tvungen att kolla baksidan av spegeln också, ifall att det var nå’t fusk.

Andra dagen kollade vi noggrannare på aporna, elefanterna och surikaterna. Lunchade lite och lät H leka i den jättelika lekparken, som nog var det bästa i hela parken enligt H. Därefter tog vi en snabbtitt på Bamseland, och jag åkte en karusell med båda barnen (Skalmans luftballonger). H tjöt av glädje, medan L satt och såg vettskrämd ut och bara skakade på huvudet, så som hon brukar göra när hon utsätts för något hon inte tycker är okej. Så vi struntade i karusellåkningen och gick och åkte safarilinbanan istället. Det var helt fantastiskt att åka runt i en gondollift och se björnar, giraffer, zebror och lejon på nära håll. Det bästa i parken enligt resten av familjen, tror jag.

Djurparken var verkligen jättetrevlig, och det var egentligen bara trötta barn som gjorde att vi kanske inte fick full valuta för vistelsen. Det, och att vi inte hade koll på att det var bäst att förboka delfinshowen i förväg, för när vi kom dit fanns inga bokningsbara biljetter kvar någon av dagarna vi skulle vara där. Och att köa 30-45 minuter på vinst och förlust är inget en gör med två småbarn i sommarvärmen. Det var också stängt för besökare till delfinernas ”bostad”, eftersom de behövde lugn och ro på grund av födsel (naaaw!), så den enda glimt vi fick av delfinerna var att gå in och glo lite i showbassängen mellan föreställningarna, då det var några delfiner kvar där.

Vi hade med oss Bugaboo Buffalo, och att tänka på är att det är många platser i parken där barnvagn inte får följa med, så bärselse och barnvagnslås är verkligen att rekommendera. Vi hade så klart glömt lås, men det gick att köpa för en överkomlig peng i affären vid Marine World. Jag hade med mig min gamla Stokke-sele, som jag tycker fungerar väldigt bra för just den här typen av utflykter. Den är redigare och lite mer ”outdoorsy” än en vanlig tygsele, och en sätter barnet som i en ryggsäck och kan därefter lyfta upp och ner barnet redan sittande i selen. Smidigt när det blir en del upp-och-ner-lyft, men lite obekvämare just för att det är en stadig konstruktion med bl.a. en metallstång som stabiliserar selen vid ryggbärande, och jag (som har kort överkropp, eller ja, kort ALLT) får alltid en hård kant som ligger mot svanken och skaver.

  

Japp. Kolmården med kidsen. Dyrt, men såå värt. Nästa gång satsar vi nog på tre dagar i parken, så det inte blir så hattigt.

(Preggot var för övrigt mycket nöjd med att äta nachos med extra ostsås till lunch båda dagarna i parken. Bara en sån grej…)

SparaSpara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.