Ny vecka, 15+0

Ny vecka, 15+0

Idag puttrar vi in i vecka 16, lilla Hoppsan och jag.

Det är nog nu filébiten av graviditeten börjar, för på bara några dagar tycker jag mig ha märkt av förbättringar avseende både illamående och trötthet. Jag måste fortfarande trycka i mig något direkt när jag vaknar, och somnar över skrivbordet en stund dagligen, men överlag känns det bättre. Grundtröttheten och grundillamåendet som liksom legat och malt lite i bakgrunden hela tiden har försvunnit.

Jag har ändå varit enormt förskonad vad gäller illamåendet denna gång, jämfört med de två tidigare. Tröttheten däremot, har varit värre. Eller i alla fall mer svårhanterlig, eftersom det med två små hemma inte går att bara tuppa av i tid och otid. Eventuellt kan det ha hänt någon gång att jag fått fiska upp L halvvägs ner i trappan från balkongen och ner i trädgården, efter att jag slumrat till i soffan, och hon blivit utsläppt av storebror.

Hoppsan är ungefär 15 centimeter lång från huvud till fot, och ska vara ganska aktiv därinne. Och visst känner jag av aktivitet några gånger om dagen.

Höftsmärtorna har lyst med sin frånvaro någon dag, men jag törs inte tro att de redan gått över. Ligamenten har bråkat ordentligt de senaste dagarna, med ordentliga hugg när jag reser mig, vrider mig eller nyser. Troligen för att magen har typ bara gett med sig och tyckt att den lika gärna bara kan expandera klart på en gång. Det är ju inte så att den brytt sig om att tighta upp sig nämnvärt efter L…Tjock är jag ju ändå, men magen har verkligen skjutit iväg, även om kanske ingen utomstående skulle våga sig på att ta den för en gravidmage riktigt ännu.

Mataversionerna har kickat in ordentligt, och precis som vanligt är det kött, allt mustigt, matigt och grillat, dijonsenap och bladpersilja (krusig går bra) som är det vidrigaste som finns. Köttfärs, kyckling och rå lax fungerar proteinmässigt, bara det är smaksatt med färsk koriander, citrus och chili eller ingefära. Texmex, sashimi, lättare thaimat och viss indisk mat är det enda jag vill äta. Mest är det nachos med guacamole, färs och refried beans, eller salmasashimi med dippsås på soja, ingefära, chili, lime och vitlök som fixas hemma och laab gai från thaistället på stan som varvas på min tallrik. Jag gör egentligen bättre laab gai själv, men eftersom resten av familjen hellre äter kycklingspett och panengcurry så blir det hämtmat. En eller annan morotsmuffin från Espresso House kan också slinka ner…

Som jag skrivit tidigare har drömmarna blivit livliga, och nattsömnen störd av långa vakenperioder. Inatt drömde jag om att jag kom på en ung Stellan Skarsgård med att smida planer på att seriemörda alla på mitt kontor. (I mina drömmar är kontoret alltid en mycket större lägenhet, och det är fler som jobbar där.) Det var ingen läskig dröm, utan bara absurd, där jag skulle stoppa Stellans mordiska planer.

Vad mer? Jag dricker som en kamel, bubbelvatten mestadels. Nattkissandet har dragit igång. Humöret är …varierande, och jag är väldigt osocial. Mest för att jag vill vara hemma och kunna sova när andan faller på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.