Den konstanta tröttman

Den konstanta tröttman

Det var ett tag sedan. Igen. Allt rullar på ungefär som vanligt, min livskris inkluderad. Det är lämning, jobb, hämtning, middagskaos, nattningskaos, kollaps. Repeat.

Mina dagar börjar kring 05.00. Alla dagar, vardag som helg. För att det är då L vaknar. Och visst, en vänjer sig ju. Jag är faktiskt ganska alert på morgontimmarna nuförtiden, och det är inte helt fel att få de där stunderna om morgnarna med bara L. En stund om dagen då hon kan få (nästan) fullt fokus. Jag dricker lite kaffe, hon får en klämmis, och sedan plockar hon fram sångpåsen och några böcker, och jag sjunger och läser och kramas medan jag sippar på kaffet och tjuvtittar lite på morgonnyheterna (när de väl startar).

Först någon timme senare är det dags för övriga två att vakna, och det blir påklädning och race till förskolan för att hinna till frukosten där. L har ju oftast hunnit äta både en klämmis och kanske en smörgås, men har på ett-och-ett-halvt-åringars vis en glupande hunger, och är redo för second breakfast på föris. Anledningen till den generella icke-frukosten hemma är snarare H, som äter i ungefär samma takt som naturlig erosion sker. Minst en timme tar det för honom att få i sig typ en smörgås, ett glas mjölk och några bitar frukt. Så frukost på föris it is…

Jag hastar vidare till kontoret, där det i och för sig är lugnt just nu. För lugnt. Som egenföretagare har en aldrig lagom mycket att göra, verkar det som. Antingen lever en i total panik och känner sig jagad, eller så sitter en och nojar över att kundtillströmningen är för låg. Men nåväl, vi har ju varit igång i fem år nu, och har hittills aldrig fått slut på jobb, så det kommer säkert att smälla till igen snart. Jag passar på att ta det lite lugnt, och kanske skolka en eftermiddag då och då, eller ta en långlunch och njuta av sommarvädret.

Antingen hämtar jag barnen vid 15, eller jobbar ett par timmar till och kommer hem till middagen. Och middagar med två trötta småbarn… Det är mest kladd och skrik och gråt och tandagnisslan. Sedan ska det nattas. H i stora sängen, och L i hans (föredetta, får vi väl säga, eftersom han sedan länge totalvägrar att sova någon annanstans än i vår säng) juniorsäng i det anslutande lilla rummet. Vi tar ett barn var. Och det tar eeevigheter. Ljusa sommarkvällar är inte det bästa när det gäller att få ungarna att förstå att det är dags att tagga ner…

Två av tre kvällar somnar jag med barnet, och den tredje masar jag mig kanske upp för att sätta igång en tvättmaskin och kolla på ett avsnitt av någon serie på Netflix. Oftast slumrar jag till medan jag tittar, vilket resulterar i total tortyr, eftersom B aldrig låter mig somna, utan då håller på och terroriserar mig för att jag ska hålla mig vaken, eller säger ”Nej, nu kan vi lika gärna stänga av, för du bara sover ju.” Och jag ba’ ”Men LÅT mig somna då, du kan väl titta klart själv, så kan jag kolla ikapp någon annan gång!” Och han ba’ ”Men det är ju inget roligt, vi tittar ju på den här serien TILLSAMMANS!” Så jag försöker smygsova utan att han märker det, och han kommer på mig och sliter mig ur min slummer. Så. Jäkla. Jobbigt.

Sedan börjas det om igen. Dag på dag på dag. Ungarna är superhärliga och svinjobbiga, om vartannat. B och jag träter om vem som egentligen gör mest, och jag grälar på B över hans dåliga tålamod med barnen. Familjelivet at it’s finest…

Men det är kärlek ändå, på något sätt. Mitt i gröten av snor, matkladd och bajsblöjor, och tacofärskladdiga små händer som plötsligt hugger tag i ens ljusa blus. Ackompanjerat av gråt, skratt, skrik och tjut och ledmotivet till Daniel Tiger.

En sovmorgon hade dock inte varit fel. Och då menar jag inte en före-barnen-sovmorgon fram till lunch. Halv nio duger bra. Eller halv åtta med, för den delen. Heck, jag skulle vara tacksam om jag fick sova till halv sju någon gång ibland…

Idag är det i alla fall fredag. Och imorgon blir en bra dag, tror jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.