Husets hemgjorda fiskpinnar

Husets hemgjorda fiskpinnar

Förra veckan gjorde vi hemgjorda fiskpinnar. Och ett MIRAKEL inträffade – überkinkiga treåringen TOG OM! Av mat tillagad av mamman, och inte Mamma Scan, Felix eller Findus! Av FISK!

Glädjen visste inga gränser här vid vårt köksbord. Det går liksom inte att beskriva hur otroligt jobbigt det är när ens barn för det mesta vägrar äta annat än typ …bajs.

När en så gärna vill lägga en bra grund för de små liven, med hemlagad och varierad mat tillagad med mycket kärlek och fina råvaror. Och nio gånger av tio (minst) får höra: ”Blä!”, ”Jag tycker inte om…”, ”Det är inte min smaaak…”, ”Jag ääälskar inte det där.” Följt av petande, smetande, bortskjuten tallrik, gråt och tandagnisslan, hot, vädjande, skäll och mutor. Och varje måltid hemma är en tröstlös kamp.

När det enda som äts med glädje är pasta, vitt bröd, fabrikschark av olika slag, panerade saker av fisk och kyckling från frysdisken (av sorten som Jamie Oliver skulle gå i taket över), eller skräpmat från McD eller pizzerian. När det hemlagade som brukar gå hem är typ köttfärssås eller liknande pastarätter (olika vegoalternativ kan gå ner) och pannkakor.

När en typ blir glad om ungen går att få i en hamburgare, mjölk och äppelklyftor från donken för att det i värsta fall bara är pommes som duger. Men samtidigt inser hur jäkla snett det är.

Så när de sällsynta tillfällena kommer när ungen faktiskt gillar hemlagat måste jag ju dela med mig av receptet. Det kommer ursprungligen från någon mattidning, men jag minns inte vilken (kanske Lantliv Mat & Vin). Det är mycket basic, och jag bryr mig inte om att skriva ner några exakta mått.

Ingredienser:

  • ca 600 gram färsk vit fisk, vi använde kolja, men torsk eller sej eller liknande fungerar lika bra
  • salt och färskmalen vitpeppar
  • ett par dl vetemjöl
  • ca 2 ägg
  • ett par-tre dl panko
  • någon nypa paprikapulver
  • smör och/eller rapsolja att steka i

Gör så här:

  1. Torka av fisken lite med hushållspapper om den är blöt, salta och peppra och dela i lagom fiskpinnebitar.
  2. Häll upp mjöl, uppvispat ägg och panko blandat med paprikapulver på tre olika tallrikar. Dubbelpanera fisken genom att doppa först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
  3. Stek frasiga i rikligt med smör och/eller rapsolja (jag brukar blanda) på halvhög värme, och var försiktig så att fisken inte översteks. Det absolut tristaste som finns är överstekt, torr fisk.
  4. Servera bums med t.ex. kokt potatis, ärtor och en citronklyfta.

Till ursprungsreceptet hörde en remouladsås gjord på majonnäs (gör själv, snabbvariant med helt knäckt ägg, vinäger, dijon och 2-3 dl olja i en högsmal mixerskål, där mixerstaven sätts ner avstängd och sedan sätts på och dras långsamt uppåt och sedan smakas av med salt och vitpeppar tar någon minut, hemgjord ”på riktigt” med bara äggula och långsamt tillsatt olja bara ytterligare några minuter), gräslök, dill, kapris och smörgåsgurka. Den fungerade också fint till om en vill ha sås. En  grön ärtpuré skulle säkert också vara gott.

Inte riktigt lika snabblagat som Findus fryspinnar, men så mycket godare och med mer och bättre fisk.

One thought on “Husets hemgjorda fiskpinnar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *