Ingen vardagsmat

Ingen vardagsmat

Den här veckan har jag inte gjort någon matplanering. Inte har jag handlat heller. Allt var upp och ner med hänsyn till jobbgrejen som sedan aldrig blev av.

Förra veckans matplanering genomfördes som tänkt. Falukorven var som falukorv är mest, och älskades av ungarna. Bön- och majsburgarna var väldigt goda, och barnen åt relativt entusiastiskt. Fiskgratängen var menlös enligt oss vuxna, oätlig enligt H, men rätt god enligt L.

Tomatsoppan var en god tomatsoppa, men något hade nog gått fel i receptet, för brysselkålen var rå och besk även efter dubbel tid i ugnen. Det kan nog ha varit 225 grader som avsågs, och inte 125. Det framgick inte heller om den skulle vara hel eller delad efter att de yttersta bladen dragits av. Jag tror att halverad på högre värme och kanske lite honung på snittytorna hade givit ett bättre resultat. Nu drog brysselkålen bara ner den goda soppan. Barnen åt ostmuffins.

Igår åt vi så sjukt god mat: chicken piri piri med potatis-/sötpotatiskross enligt Jamie Olivers recept. Jag såg det på hans ”30 minute meals” som går på tv8. Receptet går att googla fram, men bäst är att kolla när han gör det. En del saker är oklara om en bara läser receptet utan att ha sett hur han gör. Potatis och sötpotatis som mosats/hackats ihop med citron, koriander, chili (vi uteslöt den just i potatisen för ungarnas skull) och smulad feta och olivolja ringlad på toppen. Så gott och fantastiskt snyggt serverat som en stor mess på en träskärbräda. Knaprigt stekta kycklinglår i riktigt surstark sås till. Det godaste jag ätit på länge.

Eller sen i lördags då. När det blev råbiff.


Jag valde ut den finaste köttbiten jag såg i köttdisken. En fin, mörk bit njurtapp. Som dessutom bara kostade 99 kronor kilot. Bad dem grovmala den. Helst äter jag mer grovhackad (för hand) och chunkig råbiff, men vi var lata. Åt som en puck, med rå äggula, finhackad roscofflök, dijonsenap, små kapris, hackade cornichoner, en grönsallad med dijonvinägrett. Och tryffelchips som crunch till. En Cotês-du-Rhône i glaset. Himmelriket!

Även helgen innan bjöd på total lyxmat, då vi för allra första gången lagade ankbröst hemma. Jag vet inte varför vi aldrig gjort det förr, vi äter det ju gärna ute.


Inte den snyggaste matbilden, men det smakade sagolikt. Ankbröst tillagat ungefär enligt det här receptet, fast utan grönkål och krasse, och lite extra smaktillsatser i såsen (soja, cointreau). Med baconlindade haricots verts-knippen, sjudna morötter och sockerärter, samt hasselbackspotatis på sötpotatis och svart potatis. Suveränt.

Fast vi kör vanlig hasselbackspotatis nästa gång… Den svarta potatisen som Ica sålde som ”svarta spindelkroppar” inför halloween var mer snygg än god, och även om jag gillar tanken på anka och sötpotatis så är B inte så förtjust i sötpotatis generellt.

Istället för vardagsmatstips denna vecka blev det alltså lite lyxigare och mer köttbetonade tips. För att ibland är livet en fest. Eller nåt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *