Tonfisk- och squashlasagne

Tonfisk- och squashlasagne

Idag är jag mammaledig igen; det känns lite konstigt med bara två dagar i veckan nu, men också skönt att få en chans att komma ikapp på jobbet. Eftersom jag åkt på/tagit på mig ansvaret för planeringen av vardagsmaten blir det oftast så att jag lagar den också, för att minimera risken för avvikelser från planen. B är nämligen mer benägen att skrota matlagningen för hämtmat eller färdigt från frysen än vad jag är, och har också lite svårare för att hantera stressen med matlagning som ska ske samtidigt som ett eller två barn är sjövilda och/eller griniga hemma.

Så i eftermiddag tänker jag förbereda morgondagens mat, så att jag kan jobba färdigt i lugn och ro utan att känna att jag måste stressa hem för att undvika att komma hem till en familj i härdsmälta.

Detta är en riktigt lat lasagne, och ett bra sätt att få in ett mål fisk utan att det märks, för vår 3-åring har fått för sig att han inte tycker om fisk  😉

Självklart går det bra att göra egen ostsås (det har jag faktiskt alltid gjort tidigare, men inte idag) och tomatsås, om tiden finns.

Ingredienser:

 • 1-2 squash, beroende på storlek
 • 2 burkar tonfisk (i vatten är ju nyttigast, men idag tar jag tonfisk i olivolja, eftersom jag hittade en italiensk variant som kändes lite mer högkvalitativ än den gängse sorten)
 • 1 burk färdig tomatsås med basilika
 • 9-12 lasagneplattor (beroende på om formen bäst rymmer 2×2 eller 1×3 plattor, det ska vara tre lager)
 • 5 dl ostsås, egengjord eller färdig
 • Salt & peppar
 • Parmesan
 • Persilja

Gör så här:

 1. Stek squashen i skivor, några minuter på var sida. Salta & peppra.
 2. Blanda avrunnen tonfisk med tomatsåsen.
 3. Varva lasagneplattor, squash, ostsås och tonfisksås i en lätt smord form. Det översta lagret skall vara plattor täckta med ostsås. Riv över lite parmesan.
 4. Gratinera i 225°C, ca 20 min.
 5. Servera med en grönsallad.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *