Veckans mat, utvärdering

Veckans mat, utvärdering

Denna vecka var den första på länge som jag gjorde en ordentlig matplanering, enligt vår nya modell med två fisk, två vego måndag till torsdag. Helgen planerar vi nästan aldrig i förväg.

Det var också första gången på mycket länge som vi faktiskt följde planen, alla dagar, och till och med använde (nästan) alla rester till luncher. Att det bara blev tre dagar på grund av att vi kom hem från Göteborg först på måndagskvällen gjorde förstås att det var lite lättare.

Det vi har kvar i kylen är ca en och en halv portion majssoppa och två ostmuffins, som jag får försöka ta till lunch idag, även om det kanske inte är den mest lockande lunchen.

Det vi lagade var alltså detta:
Tisdag: Morotsplättar med dragonyoghurt och ris

Det här var gott, även om det på något sätt kändes överflödigt med ris till. Plättarna var ju ungefär som raggmunkar, fast på morot. Och ris till raggmunkar? Det var lite som dubbla kolhydratskomponenter på samma tallrik. Kanske någon form av sallad med haricots verts, kanske med någon ost, skulle vara bättre? Kanske spenat, haricots verts och feta? Eller ersätta riset med vita bönor?

Onsdag: Krämig dillfisk med purjo och tomat, med kolja istället för torsk, och pressad potatis till.

Det här var väldigt gott. Nästan allt blir i och för sig gott med crème fraîche, och jag brukar försöka undvika den ”fällan” till vardags. Men nu hade vi mängder att göra av med i kylen, så det fick gå an. Eftersom vi hade pressad potatis till, istället för potatismos (med smör och grädde i) som det ofta annars blir till fisk, så jämnar det nog ut sig. Jag följde i princip receptet, men hade nog tre gånger så mycket tomat i, eftersom vi hade massor hemma som höll på att bli dåliga. Med två stora koljafiléer på drygt 300 gram styck behövde fisken också cirka 10 minuter längre i ugnen.

Torsdag: Majssoppa med Ostmuffins

Det här var veckans bottennapp. Receptet var väldigt konstigt, och måste vara felskrivet. Med hela 1,8 liter vatten i blev det mest en vattensoppa. Efter att ha provat att sila av den fick jag genast lägga tillbaka alla majsrester, reda av den med 6 msk maizena OCH servera den med majskorn från burk i botten av skålarna för att den skulle bli något mer än bara vatten med en antydan till majssmak. Grönsaksbuljong, torkad timjan, en nypa cayenne och ökad kryddmängd krävdes också, och den blev ändå ganska smaklös. 

Jag kokade dock majsen i bara 7 minuter, för det är ju en välkänd grej att majskorn blir hårda av lång koktid. Men kanske den überlånga tiden på 40 minuter enligt receptet hade varit bra i detta fall? Annars måste det ha varit 0,8 liter vatten som det skulle ha varit, och ettan var en felskrivning.

Ostmuffinsen blev dock kanonlyckade, som alltid.


Majssoppa i sig är dock en sak jag kommer att testa igen nu när den färska majsen är i säsong och billig.

Morotsplättar åt jag till lunch både onsdag och fredag, och både jag och B fick fisk till lunch på torsdagen.

Det vi har kvar i kylen är ca en och en halv portion majssoppa och två ostmuffins, som jag får försöka ta till lunch idag, även om det kanske inte är den mest lockande lunchen så här på lördagen.

All in all en bra matvecka, och H smakade faktiskt på allt utom fisken, för då hade vi lejt ut honom till morfar och G under eftermiddagen. L smakade också på allt, och hon är så begeistrad över att äta riktig mat att faktiskt allt går ner.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *