Jag har läst en bok!

Jag har läst en bok!

Häromdagen gjorde jag något jag inte gjort på MYCKET länge. Jag plockade upp en skönlitterär bok och började läsa. 

I ett läge av ständig optimism har jag i omgångar haft den liggande i handväskor och ryggsäckar och resväskor. Kanske skulle den där stunden infinna sig till slut? När jag skulle sitta i en solstol på ett däck, i en loungefåtölj på ett hotell, eller i en bil på väg någonstans. När båda barnen skulle sova och ingen skulle vilja prata med mig. Den där stunden har låtit vänta på sig.

Inte så att jag inte haft möjlighet. Självklart har jag haft lugna stunder. Men det är oftast så mycket lättare att bara plocka upp mobilen istället. Spela något dumt mobilspel, läsa någon blogg, skriva på denna blogg. Kolla Facebook. Instagram. Googla på något recept att laga, någon pryl att köpa. Sådant som inte kräver någon längre tid, när en vet att ens fridfulla stund kan avbrytas när som helst. 

Jag är en sådan som sträckläser. För att få den där känslan av att vilja plocka upp en bok vill jag veta att jag får sitta i fred minst någon timme eller två. Blir grinig och sur om någon avbryter mig när jag inne i min läsning. Boken är som en drog för mig tills jag har läst färdigt den. Den ligger och pockar på min uppmärksamhet och jag vill bara få läsa. Allt annat irriterar mig.

När jag var ung och singel och bodde i egen lägenhet var mitt stora helgnöje att sätta mig med en sprillans ny pocketbok och en flaska billigt rödvin och bara läsa. Sitta uppe halva natten, tills både vinet och boken tagit slut. Tjuvröka under köksfläkten med en stol att sitta på och en att ha fötterna på. Ah, those where the days…

Sedan H föddes för tre år sedan har jag läst fyra skönlitterära böcker. FYRA. Förr var det minst tre i veckan.

När H var bebis läste jag äntligen den sista delen i Wheel of Time-serien. Något år senare läste jag Fredrik Backmans ”Min mormor hälsar och säger förlåt”. Någon gång förra hösten läste jag Måns Wadensjös ”Förlossningen”. 

Och nu var det äntligen dags igen. Återigen Fredrik Backman, denna gång ”Britt-Marie var här”. Helt underbar! Jag älskar hans sätt att skriva, och hans förmåga att se och gestalta människor, med alla mänskliga tillkortakommanden. Ove och Britt-Marie och alla andra små, trångsynta och rätt vidriga människor, som en bara inte kan låta bli att börja älska. 

Att böckerna är lättsmälta och snabbslukade är förstås ett stort plus för en småbarnsmamma som inte riktigt klarar av att behöva tänka alltför avancerade tankar. Det räcker att bara läsa och känna. Skratta och gråta. 

Så jag läste en kväll när barnen somnat, och B med dem. Var sur och tvär när nästa dag inte erbjöd något lästillfälle. Läste kvällen därpå. Ett ynka kapitel kvar innan bebisen larmade. Skulle ha fått läsa det ifred när bebisen sov middag ytterligare en dag senare. Bebisen ville inte sova middag, och jag kunde inte låta bli att läsa färdigt. 

Så det sista kapitlet läste jag sittandes på soffkanten medan L kröp omkring på golvet nedanför. Ångrar det nu. Borde ha väntat och fått läsa färdigt i lugn och ro. Men kunde låta bli lika mycket som jag kan låta bli att pilla på sårskorpor, det vill säga inte alls.

Men jag har läst en bok. Och druckit kaffe utan underlägg.

2 thoughts on “Jag har läst en bok!

  1. De där pocket, vin och tjuvrökarkvällarna lät ju smått fantastiska!
    Jag är också en sträckläsare. Häromnatten låg jag vaken till två för att läsa färdigt en läskig deckare. Det var dumt på så många nivåer… Inte nog med att jag bara fick sova typ två timmar, när jag sov drömde jag också att någon försökte ta mina barn. När du får tid igen måste du läsa Björnstad, som är Backmans typ senaste. Den är så sjukt bra! Jag läste den i typ ett svep under det fantastiska dygnet när min svärmor kom hit och tog hand om Ellen.

    1. Haha, ja det gäller att vara försiktig med vad en läser 🙂 Kul att du gillar Björnstad, jag har varit lite osäker på den eftersom den har beskrivits som så annorlunda mot Backmans andra böcker. Såg att den kommer på pocket om några veckor, får se till att köpa den (och hoppas att den får kortare tid i diverse väskor än ”Britt-Marie”)!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *