Trädgårdstider

Trädgårdstider

Nu har vi bott ett år i Drömhuset. Förra sommaren var det mest kaos, med flyttkartonger, kattungar, sjuka katter och en allt mer påtaglig graviditet. Idag har vi börjat komma till rätta, de katter vi har kvar är friska och glada, lillstrumpan har börjat bli mer hanterlig, och det har äntligen, äntligen blivit sommar. Och lite ork och odlingslust har börjat återvända.

Det var fortfarande för mycket kaos under vårvintern, när det hade varit dags att förså, så jag har kört ner en massa fröer i jord på vinst och förlust. Fröerna jag hade hemma var ändå utgångna sedan ett par, tre år. Och vet ni? Det spirar både här och där!

Små, små rödbetsskott. Får väl ätas som små primörer om de inte hinner växa klart. Eller avnjutas som bladgrönsaker.
Sallads- eller sockerärter.
Koriander och dill i köksfönstret.
Såbrättet med allsköns grönsaker.
Tomat och chili. Det blir en kamp mot klockan…
Diverse sallad och blad i drivbänk för att skördas som småblad.
Dragon och gräslök har övervintrat i kruka. H fick välja fem fröpåsar med blommor att så, och indiankrasse, lupin och rosenskära har redan börjat titta upp. Resten är köpekryddor som körts ner efter användning eller när de börjat se ledsna ut. Koriander (till vänster) är särskilt tacksam.
Koriandern. Titta vad ståtlig den blir bara ett par veckor efter att ha skördats av och planterats ut!
Typ livets mirakel eller nåt… små blommor på väg från frön som legat bortglömda i en påse och var ”bäst före” 2014.


Vi har i alla fall börjat renovera den övervuxna trädgården. Äppelträden är nedklippta till sin tidigare ”platta” form, gräsmattan är nyklippt, och buskar som fått härja fritt i för många år har gallrats, eller klipps ner helt för att börja på ny kula. Vi har gjort iordning en ny blomsterrabatt kring flädern som håller på att ta över grannarnas fallfärdiga uthus (ska höra om de kanske vill hjälpas åt att ta ner delarna som ligger mot huset) och den kraftigt gallrade schersminen. Vi hittade en forsythia gömd i allt det vildvuxna också.

Vi grävde och slet bort ogräsbeståndet, fyllde på med ny jord från trädgårdkomposten och körde ner en salig blandning gamla blomsterfrön. Rosenskärorna är på väg upp även här.

Den stora ”rundeln” med 95% kirskål och 5% önskvärda växter är ett stort kommande projekt. Meja ner allt och börja om från början? Rensa ut ogräset och hålla efter bäst det går? Göra gräsmatta av hela sk*ten? Oklart.

Igår var vi iväg och köpte lite färdiga blommor till krukorna som stått och dammat vid husknuten sedan flytten. Och ett rejält lager snigelbekämpningspellets för att värna det kommande trädgårdslandet. Vi har enorma mängder sniglar 🙁

Så nu ska jag plantera lite medan barnen sover middag i skuggan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *