Kryssningen – Bornholm

Kryssningen – Bornholm

I söndags gav vi oss av på ett litet familjeäventyr: en kryssning med Birka och  rutten Stockholm-Bornholm-Travemünde/Lübeck-Visby-Stockholm.

Det är andra året vi åker med en av Birkas specialkryssningar; förra året åkte vi på Höga kusten-kryssningen (Stockholm-Härnösand-Luleå-Stockholm). Tidigt i våras tog vi ju också en spontan 24-timmars med båda barnen.

För H är det således tredje resan med samma fartyg, och den andra för L (även om hon var med i magen även förra våren, och det faktiskt var då vi berättade om henne för svärmor och farbröderna).

Efter sedvanlig packningspanik fick vi lämna hemmet i all hast vid lunchtid i söndags, och tog en taxi ner på byn för att hinna till vår transferbuss. Efter mycket funderande (jag är ju som jag är) kom jag fram till att hela vår Babyzen Yoyo-samling fick bli vårt resesällskap: H:s 6+, L:s 0+, ståbräda och babyskyddsadaptrar. Och så vårt Maxi-Cosi Cabriofix babyskydd.

Bussresan blev därmed ganska smidig. Vagnarna fick åka i bagageutrymmet, och L satt tryggt bältad i sitt babyskydd. Alla var på gott humör. 

Vi sammanstrålade med B:s familj på Birka-terminalen och gick sedan ombord. En ganska rymlig hytt med en dubbelsäng och en bäddsoffa väntade på oss, och det var inga problem att rulla in två barnvagnar när det var fråga om två Yoyo.

Två Babyzen Yoyo+ på rad i en båthytt

Nästan direkt efter avfärd var det dags för middag, och på specialkryssningarna är det fast trerättersmeny som gäller. Denna gång var vi placerade i Compagniet, den restaurang som brukar ha fasta menyer annars också, placerad i aktern. Ljudmiljön i den nästan fullsatta restaurangen var obehaglig, och det gick inte att prata annat än med personen bredvid eller rakt mittemot. 

Maten var ändå bra, och vi trakterades en förrätt med räkor och annat, och en varmrätt av kalvfilé med persiljerotspuré. Kanongott! Desserten var dock ingen superhöjdare, en tranbärsmousse med lingonmaränger och kola som mest var sur och obalanserad. H fick en barnmeny bestående av skagentoast och spaghetti med köttfärssås. Skagenröran rörde han inte, men han åt den ena brödbiten, och köttfärssåsen gick ner, även om han försökte peta bort ”skräpet” (persiljan) ur såsen. Till efterrätt fick han först samma som oss vuxna, men den byttes sedan ut mot glass med jordgubbar. 

Två Babyzen Yoyo+ i en hiss med två sovande barn

Efter maten lyckades vi faktiskt söva båda barnen i sina vagnar i casinobaren, och kunde sitta uppe sent (nåja, till midnatt i alla fall) utan att någon behövde gå till hytten med barnen. Sedan sov jag och barnen i dubbelsängen medan pappan fick bäddsoffan. Det kändes enklast så. Jag fick sova som en hamburgare mellan två barnbröd, en som ville åt brösten på framsidan, och en som ville ligga och dra i mitt stackars hår på baksidan.

På måndagförmiddagen vaknade vi och åt frukost i lugn och ro innan båten anlände till Bornholm. Frukostbuffén är inte jättekul, med äcklig söt äggröra gjord på pulver, sladdrig bacon kokt i sitt eget flott, ettersalta bakade tomater, rökt lax med konstig bismak, juice från koncentrat och ägg som var nästan råa (”löskokta”) eller löskokta (”hårdkokta”). Men brödet är okej. Och croissanterna. Mycket kan förlåtas om croissanterna är frasiga. 


Vid lunch var vi framme på Bornholm, där vi tog en liten promenad genom Rönne, och åt lunch på Stora torget. (Silltallrik och öl, så klart!) Mer än så fanns inte att göra, eftersom annandag pingst fortfarande är helgdag i Danmark och allt var stängt. Halvbra planering, kan tyckas.
Sedan var det dags att stiga ombord för kryssningens andra afton. Middagen var fiskbetonad med kallrökt hälleflundra till förrätt (god, med STOR bit fisk till tillbehör av finkrogsmängder gjorde den lite obalanserad) och en bakad torsk med skaldjurssås och potatis till varmrätt (perfekt tillagad torsk, men tyvärr var både den och såsen kall). Till dessert blev det en jordgubbsmousse med vit chokladcréme, hallon och rostad vit choklad (gott, men slätstruket). Presentationen var ungefär densamma som tranbärskrämen dagen innan, och ja… jag tycker inte att det är ett aptitretande sätt att servera moussedesserter på…


Kvällen avslutades återigen med två sovande barn i varsin Yoyo, och vi fick en magisk stund av solnedgång i havet medan vi avnjöt drinkar.


Så långt en ganska trivsam och harmonisk kryssning, trots två småttingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *