Lite semester (och en gratis lektion i råbiff)

Lite semester (och en gratis lektion i råbiff)

Jobbdagen igår blev intensiv. För att bara ha sovit i drygt 2,5 timmar var jag ovanligt pigg och alert. Eller kanske just därför – jag presterar nästan alltid bäst när jag har kniven mot strupen, inte har sovit och inte ätit. Då varvar kroppen liksom upp och öser på lite extra ur energireserverna, känns det som.

Känslan av att ha släckt nästan alla skrivbordsbränder, och faktisk ha lite KOLL efter nattarbetet, var lätt värd att det sved lite bakom ögonen…


8.30 möte hemma hos kund. Hasta vidare till nästa möte på en myndighet 9.30. Rusa iväg 11.45 för att möta B på lunch direkt efter, med en supersnabb omväg förbi kontoret för att byta pappersluntor och skriva ut instruktioner till assistenten. Sedan en andningspaus under lunchen, innan det bar iväg till ett möte på annan ort drygt 4 mil bort. Jag tvingade B att köra mig fram och tillbaka, eftersom han ändå var ledig med L. Tillbaka till kontoret vid 15 för att hinna med lite skrivjobb och telefonsamtal innan B kom strax efter 17.

H hade blivit hämtad av morfar efter sin första ”heldag” på stora avdelningen. Efter några dagar med besök någon timme på förmiddagarna medan han gick kvar på lilla, och sedan tre dagar då han gått bara på stora, men hämtats direkt efter lunch, är överskolningen klar. Vi har plötsligt inget småbarn längre!?! Vi tänker skola in L tidigt nästa vår, troligen runt 15 månader som vi gjorde med H.
Med bara ett barn, som ammats och fått flaska på kontoret, gick vi ut på byn och fick oss lite middag. En halv portion moules marinière och en öl, en klassisk råbiff* och ett glas rött. En dubbel espresso innan hemgång. Vi åker på kryssning på söndag och blir borta till torsdag, så det var också startskottet för en veckas semester. Så skönt!

Sedan somnade mamman gott med båda barnen i dubbelsängen. Nackdelen med att somna vid 21 är dock tydligen att en lätt vaknar vid 04 och inte kan somna om, trots underskott på sömnkontot. Nu är klockan tjugo i sex, och utanför fönstret strålar solen, så det är nog godmorgon för min del. En dag hemma med båda barnen väntar, eftersom förskolan är stängd. ”Semester”, sa jag va? 😏

*Råbiff. Skall endast och enbart serveras på detta sätt: en tallrik med en rå köttpuck (gärna med lite chunkiga bitar kött snarare än färs) toppad med en rå äggula, med följande tillbehör PÅ SIDAN: kapris, finhackad lök, dijonsenap. Lite grönsallad och pommes är gott till också. 

En råbiff skall inte vara blandad. Och absolut inte tillagad. Och den ska inte serveras i lager i en burk. Eller femton små skålar. Eller som en hög färs toppad med resten i en större skål. 

Jag vill kunna ta lite kött på min gaffel, föra gaffeln över tallriken och lätt kunna putta på önskad mängd tillbehör med kniven. Inte sitta och försöka pilla upp kapris ur en skål med knivsudden skrapande mot skålssidan och sedan försöka balansera fram kaprisen till gaffeln. Och jag vill själv bestämma proportionerna i varje tugga.

Gårdagens råbiff var ganska nära optimum. En vanlig platt tallrik. En fin köttpuck med rå äggula och ett litet timjannystan på toppen. En liten hög kapris. En liten hög finhackad rödlök. En liten klick dijon. Lite rostad lök för sig själv på tallriken (överflödigt, eftersom crunchet i rätten ska komma från frasiga pommes, men okej). Pommes i en liten korg på sidan. Nästan alla rätt. En sidosallad på lite gröna småblad hade varit schysst, liksom lite mer kapris och lök i förhållande till det väl tilltagna köttet. Stor hög är bättre än liten hög. Och senapen vill jag helst ha fri tillgång till i form av ett krus på bordet. 

Men annars höga betyg till råbiffen på restaurangen jag i flera år undvikit eftersom maten ofta badat i flott och varit übersalt. Musslorna var också helt klart godkända, och jag är nöjd över att kunna få båda mina bistrofavoriter kompetent utförda på hemmaplan. 

Åker jag in till stan älskar jag råbiffen på Man in the moon och musslorna på Akkurat. Båda rätterna äts dock allra helst på uteserveringen på Berns bistro, som tillför superb sommarkänsla (även om de helt felaktigt blandat ägget i sin råbiff…)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *