Äntligen skitig under naglarna!

Äntligen skitig under naglarna!

Till slut kom den – min första trädgårdspåtardag för året. Strängt taget har jag förstås inte påtat i trädgården, men jag har tagit itu med ett av mina ”dåliga samveten”.


Högen med fröpåsar som legat i en plåtburk hemma alldeles för länge. Och då är det ovan bara ”trädgårdslandshögen” – blommorna och örterna hade egna högar. 

De allra flesta påsarna hade gått ut i datum för länge sedan, med tyngdpunkt på 2014. Av den enkla anledningen att 2012-2013 var de sista säsongerna jag verkligen investerade i fröer. Sommaren 2014 var jag höggravid med H. 2015 hade H börjat krypa. 2016 var jag åter gravid. Hittills i år har först L, och sedan vädret, inte direkt främjat mitt trädgårdsarbete.

Men en kan ju inte bara slänga alla dessa fröer, och den odlardröm de representerat under åren som gått. Denna sommar med bebis och en ”ny” trädgård att göra sig hemmastadd i lämpar sig ju perfekt för att bara plöja ner alla dessa fröer och hoppas på det bästa. Lite sådär kravlöst. Så blir det till att börja på ny kula sedan (oooh vad jag ska plöja Impecta-katalogen nästa vår!).

Jag har sått även sådant som är alldeles för sent att så såhär års, med devisen ”funkar det, så funkar det”. Annars har jag ändå inte förlorat något med dessa gamla fröer.

L somnade efter lämning imorse. Första dagen på bara storbarn för H! Han bara rusade in och började leka utan att ens säga hejdå till sin mor, så det verkar lovande. När jag kom hem satte jag igång med att plantera ut köpeörterna i förra årets örtkrukor på balkongen. Gräslöken och dragonen är det enda som överlevt vintern. Min fina uppstammade rosmarin blev aldrig omstoppad för vintern (allt blev liksom försummat där i slutet av graviditeten) och dukade under. Snyft!

I köksfönstret blev bara tre krukor köpebasilika kvar, som fick flytta ihop i ett avlångt kärl. Sedan sådde jag dill, koriander och persilja i konservburkar, att låta stå i köksfönstret.

H skulle hämtas redan vid 12, och jag hann nätt och jämt truga i lillasyster lite burkmat till lunch och själv inhalera två kokta ägg innan det var dags att rusa. H hade haft det bra.

Vid hemkomsten dammade jag av min ljus- och bevattningsmojäng och sådde fyra tråg med diverse salladsblad, som jag tänkte att vi kunde äta som småblad vartefter de växer upp.

H fick välja några blommor att så, och hjälpte till att få fröna i små krukor. Han valde en luktärt, två sorters blomsterkrasse, en lupin och rosenskära. Hoppas något kommer upp!

Jag fyllde sedan ett såbrätte med 84 fack med jord och de flesta av grönsaksfröerna som var möjliga att förkultivera. Två minidrivhus på fönsterbläcket fylldes också, liksom några småkrukor.

Så nu blir det till att vattna, våndas och vänta!

Sedan måste jag också ordna fram ett trädgårdsland och en blomsterrabatt att dumpa ner resten av de gamla fröerna i…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *