Aldoria Bambu Soft, ett återbesök

Jag fick en fråga från Amanda om hur min Aldoriasjal hade fungerat när bebis vuxit till sig lite, i och med att den ofta rekommenderas för små bebisar.

Jag fick sanningsenligt svara att den inte använts alls på en månad, och att det var längre sedan än så jag hade den som mitt primära bärdon.

Eftersom L oftast är nöjd med att sitta och ligga själv nuförtiden, och även i regel somnar lätt i vagnen vid nattning, så har jag inte så stort behov av att bära nuförtiden. Framöver blir det nog mest under resor, och då är sele i mitt tycke ett smidigare alternativ.

Men hur fungerar Aldorian på en femmånaders, då? Jag provbär just nu, lite suddig i kanterna efter att bebis vaknat vid 05, iklädd nerspydd amningstopp, skönaste collegemysisarna och med tandkrämsfläckar på spegeln, men det bjuder jag på 🙂

Hon får absolut plats i den fortfarande, och den är lika lätt och mjuk som vanligt. Jag fick knyta om igen efter första försöket eftersom en större och tyngre bebis drar ut stretchen mer och kräver ett tightare utgångsläge.

Efter snart en halvtimmes bärande har hon ändå sjunkit ner mer än jag önskat, och det känns lite tyngre över axlarna än det gjorde förr. Redan från start kändes det lite obehagligt bak i svanken. 

L är ca 66-67 cm lång och väger någonstans strax under 7 kg, och nej, Aldoria Bambu Soft skulle inte vara mitt förstahandsval för bärande av henne idag.

Hon sitter dock ganska skönt i alla fall, för hon har nu slumrat till, men hon har otillräckligt nackstöd. Aldorian är bara 50 cm bred på mitten, vilket ger en ganska kort ryggpanel. Min Ergobaby hybridsjal är 65 cm, och med den brukade jag tillverka ett nackstöd genom att rulla in en sån där vit ikeafrottélapp i överkant. Det räcker inte tyget i Aldorian till.

(Jag försökte även nyss ta bort det nerdreglade tyget som ligger över hennes näsa och mun, men då började hon gny och gråta. Men tyget är tunt och luftigt, så hon andas bra ändå.)


Notera även hur mycket hon sjunkit ner efter ca 45 minuters bärande.

Slutsatsen är att Aldoria Bambu Soft visst fungerar även när bebis är 5 månader, men den är långt ifrån det optimala bärdonet för denna ålder.

Om någon, som Amanda, vill ha en skön sjal till en kommande julibebis skulle jag ändå säga ”Köp!”. Den är så skön att bära en nyfödd i, och lätt att knyta i och med att den inte har så mycket extra tyg (på bredden) att hantera, att det inte gör något att användningstiden är kort. 

Sälj på Tradera när bebis blir så stor att andra bärdon fungerar bättre, de har ändå ett hyfsat andrahandsvärde om de är relativt nya och fräscha. Eller spara till senare bebisar därhemma 🙂

Lycka till med bebisen och bärandet, Amanda!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search