Husets bolognese

Husets bolognese

I fredags hade jag planerat att vi skulle äta köttfärssås, och eftersom jag var hemma tänkte jag passa på att göra en lite mer långkokt variant. Lite mer vuxen än den vanliga vardagssåsen.

Sedan fick vi spontana middagsgäster också, så det passade ju hur bra som helst att bjuda på. En av gästerna utnämnde såsen till den bästa bolognesen hon ätit. B tyckte att den smakade lite väl mycket bacon och föreslog ett mer diskret rökt sidfläsk till nästa gång. Jag var väldigt nöjd, så jag passar på att dokumentera och dela med mig medan jag minns hur jag gjorde.

Receptet räckte till 4 vuxna och 2 barn på 2 resp. 4 år, och det blev rester över till en måltid för vår familj också.

Ingredienser

  • 1 kilo nötfärs
  • 1/2 rotselleri
  • 2-3 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 pkt bacon
  • 5-6 vitlöksklyftor
  • 2 burkar hela tomater av god kvalitet
  • ca 1/2-1 dl tomatpuré
  • ca 1/2 dl kalvfond
  • ca 4 dl rött vin
  • ett par lagerblad
  • någon tsk torkad timjan
  • en skvätt lagrad balsamico (sådan seg söt med ett antal år på nacken)
  • en dutt flytande honung
  • en näve hackade färska örter (basilika, persilja, oregano var det jag hade hemma)
  • salt och svartpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Skär rotselleri och morötter i yttepyttesmå tärningar. Hacka lök och vitlök fint. Skär eller klipp baconet i strimlor.
  2. Stek baconet i en stekpanna. Så att det får färg, men inte knaperstekt. Lägg över i en gryta. Fräs grönsakerna mjuka i omgångar i samma stekpanna utan att skölja ur baconfettet. Komplettera med lite neutral olja vid behov. Häll över det som är färdigstekt i grytan mellan varven.
  3. Stek köttfärsen i omgångar så att den får lite yta. Avsluta med att vispa ur pannan med en liten skvätt vatten. Ner i grytan.
  4. Grovhacka de konserverade tomaterna och häll i grytan med såsen från burkarna, vinet, tomatpurén, kalvfonden, lagerbladen, balsamicon, honungen och timjan.
  5. Koka upp, smaka av med salt och peppar, lägg på locket och låt puttra 2-3 timmar.
  6. Späd med lite mer rödtjut om det är för tjockt, men det ska vara en grötig röra mer än en sås.
  7. Hacka ner de färska örterna och servera med nykokt spaghetti (torkad pasta är godast till sås) och en bra parmesan.

Vi drack en Chianti Classico till (2011 Castello di Ama) och det passade mycket bra. I såsen hade jag en enklare Côtes du Rhône (2016 Terre de Mistral).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *