Recension Ergobaby 360 – första intrycket!

Recension Ergobaby 360 – första intrycket!

Nu har jag och L hunnit prova den nya bärselen några gånger, och det är dags att delge världen hur det fungerat.

De första två försöken, på kontoret direkt efter att jag varit och hämtat postpaketet, och senare samma dag hemma, var…ingen hit, enligt L. Det blev omedelbar skrikfest och hon spretade och spjärnade ilsket ut med armar och ben.

Och jag tänkte mest att ”Nähäpp… då är det väl bara att acceptera att hon inte gillar att bli buren i vare sig sjal eller sele när hon är på grinigt humör.” Det blir väl till att fortsätta att sitta i soffan, eller försöka göra något med bebis hängande på ena armen.

Men sedan har vi givit den några försök till, och det har gått mycket bättre. Tre gånger till har jag burit henne i den medan jag fixat i köket, och tre gånger har hon somnat efter en relativt kort stund. Två gånger framåtvänd, och en gång bakåtvänd.

Det är inte rekommenderat att ha bebis sovande framåtvänt i selen, men det har fungerat bra att lägga ner henne ganska snart efter att hon somnat. Precis som jag misstänkte så föredrar hon det framåtvända läget, och sitter nöjd och kikar på vad jag gör ända tills hon blir trött och bara somnar där hon sitter.

En gång somnade hon bakåtvänd, men då var hon missnöjd en lång stund innan hon lugnade ner sig och slutligen somnade, och vaknade nästan direkt när jag lade ner henne.

Så Ergobaby 360 har godkänts av lilla L. Och för mamman?

Detta är min tredje Ergobaby-sele, i förråden finns sedan tidigare en vacker grön ekologisk original i Zen-mönstret, och den kompakta reseselen Ergobaby Stowaway, också den i grönt. Jag har även en bilmönstrad Toddlersele från Tula (som numera ägs av Ergobaby), som jag dock bara hann använda en gång innan jag blev för gravid, och H för aktiv för att vara nöjd i sele.

Jag har aldrig riktigt kommit mig för att börja bära på ryggen, för jag har inte varit bekväm med att inte kunna se barnet. Vi får se om det blir av senare med L. Men det är alltså bärande rakt på magen som jag utgår ifrån.

Ergobaby 360 har ett bredare midjebälte än originalselen, och hela bältet är av tyg och försett med kardborre för att fästa det, till skillnad från original, som har en bred rem med spänne. Det finns en smal rem med spänne på 360 också, som går utanpå midjebältet, men den verkar bara vara någon sorts säkerhetslina ifall att kardborren skulle lossna. Vilket inte verkar särskilt troligt att den skulle göra, för det är riktigt rejäla kardborreremsor. Min omedelbara reaktion var att bältet på 360 är mycket bekvämare än det vanliga, även om det är lite svårare att dra åt ordentligt, eftersom det inte går att efterspänna.

Allt som skrivs om att det låter mycket när en ska knäppa upp midjebältet på Ergobaby 360 är helt sant. Men det är inget problem, tycker jag, för en lägger ju ner barnet innan en tar av selen, så det är bara att gå iväg till ett annat rum innan midjebältet knäpps upp. Den ökade komforten väger upp både att den är något svårare att spänna och att kardborren låter.

Hela selen känns rejälare – stadigare och mer stoppad, än originalselen, men den tar således lite mer plats också, och är lite svårare att vika ihop, men den skillnaden är marginell. Tyget på 360 är något grövre och mer canvasaktigt än på original, även om båda är i bomull.

Axelremmarna är lite knepiga att lossa när selen är på – det är svårt att få fatt i spännet för att lossa på axelremmen. Men det ser ut att vara samma spänne som på originalet, så jag är nog bara ringrostig, om det inte är så att det sitter lite annorlunda placerat på mig.

Jag tar annars på selen på det där ofantligt fiffiga sättet som jag lärde mig på YouTube, där en har axelremmarna i ett löst knäppt läge vid påtagning av selen. Då når en att knäppa spännet bak i ryggen i ett lägre läge, och det hamnar rätt  mellan skuldrorna när en sedan (efter att selen är på) spänner axelremmarna genom att dra i tåtarna. Tidigare hade jag tyckt att Ergo-selarna var lite obekväma, eftersom ryggspännet suttit nästan i nacken. Men då måste en ju också kunna lossa axelremmarna med selen på för att ryggspännet ska ”åka upp” för att kunna knäppa upp den, och just det momentet har jag (än så länge) haft svårt att få till med Ergobaby 360.

Nackstödet är helt fantastiskt på Ergobaby 360, och saknas ju i princip helt på originalselen, så för en mindre bebis tycker jag att det är en stor fördel till 360. Både uppfällt och nedfällt ger det ett bra stöd för bebisens huvud. Det finns en huva också, precis som på originalselen, för att skärma av och skydda från sol.

Däremot saknas förvaring helt på Ergobaby 360 – både original och stowaway har ju en stor ficka på ryggpanelen, och Tula Toddler har en liten ficka på sidan av midjebältet. Vad jag kan se är 360 inte heller kompatibel med höftväskan Organic Travel Pouch (som inte säljs längre, men jag är lyckligt lottad att äga två av sedan tidigare), så det gäller att ha annan förvaring för mobil, plånbok, en extra blöja o.s.v. när en går ut med 360.

Det som gör 360 unik är såklart att det går att vända bebisen med ansiktet utåt, men fortfarande i en höftvänlig position, vilket känns viktigt för mig med hänsyn till L:s höftproblem. Selens sits görs något smalare genom att två knappar knäpps om nertill på selen för att användas i framåtvänt läge, så det är ganska enkelt att växla mellan användande framåt- respektive bakåtvänt.

Jag vet inte ännu hur 360 kommer att te sig när L blir större, men i nuläget, för en snart 4-månaders bebis, är 360 en solklar vinnare vid jämförelse med originalselen, även om en inte ens tar in framåtvänt bärande i ekvationen. Midjebältet, nackstödet och den mer stoppade och rejäla känslan överväger helt klart. Den är jätteskön att bära i, och jag har inte känt av något obehag alls under de stunder om ca en halvtimme åt gången som jag burit L i den. Snygg är den också, min är ljusblå med blå-/vitrandigt foder.

Som jag ser det är de enda riktiga fördelarna med originalselen att det finns en förvaringsficka och att viktgränsen är högre. Original klarar 20 kg, och 360 ”bara” 15 kg. Min 2,5 åring väger 15 kg nu, och jag har inte burit honom i sele på ett år. Och skulle jag göra det så skulle jag välja en toddlersele, för ryggpanelen på en Ergo blir jätteliten på ett så stort barn, och blir nästan bara en ”rumppanel”.

Så tummen upp för 360 – jag rekommenderar den helt klart!

 

2 thoughts on “Recension Ergobaby 360 – första intrycket!

  1. Kul att läsa! Vi har originalselen och jag har funderat på denna länge… Mest just för att jag tänker att jag kommer ha en nöjdare bebis en längre tid än när hon inte ser ngt. Storebror var relativt nöjd med att sitta inåtvänd, men jag upplever lillasyster som mycket mer mån om att titta och hänga med! Kanske får det bli en uppgradering för oss med!

    1. Jag har inte ångrat uppgraderingen en sekund, så jag kan verkligen rekommendera 360 för ett lite aktivare barn. Och annars med för att den sitter så skönt 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *