Ordning hemma på 30 dagar, dag 3-4

Jag ser fram emot mejlet från Smpl varje morgon nu – det är riktigt roligt att få små uppdrag att genomföra!

De tar inte så lång tid, och har därför kanske i sig inte så stor effekt i ett hushåll som sjunkit så långt ner i oordning som vårt. Vi har helt enkelt aldrig fått till några fungerande rutiner när det kommer till att städa, rensa och hålla ordning. Samtidigt är vi båda ganska känsliga för stök, och vill gärna ha allt under kontroll för att må bra.

Flytten till ett välrenoverat och fräscht hus, med större ytor och mycket mer förvaring, har hjälpt i sig. Men vi behöver liksom bli slutligen klara med flytten (gardiner, tavlor och en del annat är inte färdigt ännu, plus att vinkällaren inte är iordningställd) och genomföra en riktig storstädning för att få en utgångspunkt för att få in ordning och rutiner.

Det bra med den här utmaningen är att de små uppdragen sätter fart på tankar och funderingar om lite större projekt, eller att en bara fortsätter att rensa en låda till när en ändå är i farten.

Jag har beslutat att rensa den ena våra två stora bokhyllor istället för de nu obefintliga gamla lådorna i förrådet, som var utmaningen för dag 2. Tidigare har jag haft svårt för att slänga böcker, men jag har så många som jag aldrig kommer att läsa igen, och vad är poängen med att hålla ett bibliotek hemma bara ifall att? Framför allt nu när det mesta finns digitalt.

Den tredje dagens uppdrag var att rensa ut en eller två saker som en fått i arv eller gåva, eller minnen. Jag har haft svårt att komma på vad det skulle vara. Jag vill ju inte göra mig av med något bara för att, utan det bör ju vara något jag inte behöver eller vill ha, men som sparats av sentimentala skäl eller för att slippa dåligt samvete gentemot givaren.

Att göra mig av med saker jag sparat på utan anledning är något jag blivit bättre på de senaste 10 åren eller så. Min mamma är en riktig samlare, som behåller nästan allt, så jag har delvis en viss spara-mentalitet med från start. Fram till det att jag slutade på universitetet och började få en regelbunden lön var jag också så fattig att jag sparade mycket för framtida bruk. Nu när jag har en tryggare ekonomisk situation är jag mer bekväm med att göra mig av med saker jag inte använder, för jag kan skaffa nytt om behovet skulle uppkomma igen.

Jag har nyligen slängt en massa gamla kläder från när jag var barn, som min mamma kommit släpande med, och som var för slitna för att kunna använda till mina egna barn, plus en massa teckningar och berättelser jag ritat och skrivit som barn. Jag har tidigare haft dåligt samvete för att slänga saker som min mamma sparat i 30-35 år, men nu har jag börjat göra det. Vad ska jag med det gamla skräpet till? Det tar bara plats och tynger ner mig.

Så jag har redan tidigare påbörjat det som uppdrag 3 omfattar, men jag har nog lite mer teckningar att göra mig av med, och en skötväska som jag fått av svärmor, men som jag aldrig använt, på grund av att den är sämst har fått hamna i klädinsamlingen (om de tar väskor?).

Det fjärde uppdraget var så enkelt som att berömma någon som gjort något bra hemma, som att plocka undan efter sig. Det klarade jag av redan imorse, då B fick välförtjänt beröm för att han avkaosat lite i köket igår kväll.

Bokhyllan jag hoppas göra lite plats i, och skötväskan som var en oönskad gåva som ska till klädinsamlingen.  Samt en omotiverad bild på det som effektiviserade vår vardag idag – grunden till måndagens köttfärssås, vars rester blev en köttfärspannkaka idag, enligt recept från 3kockar7kids.se. Gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.