Nu är det bara slutspurten kvar

Nu är det bara slutspurten kvar

Måndag förmiddag, och jag har installerat mig på kontoret för att inleda arbetsveckan. Kaffemuggen och ett stort glas mineralvatten står redo bredvid mig. Håret har fortfarande en rätt-ur-sängen-frisyr, måste komma ihåg att kamma till mig innan jag har möten…

img_1784
Pigg och alert måndagslook…

Knyttet vaknade till slut till och gjorde några halvhjärtade buffar på seneftermiddagen igår, för att sedan rocka loss ordentligt efter middagen på kvällen. Så skönt, även om det fortfarande stör mig att det inte går att hitta någon särskild rytm i rörelsemönstret. Hur ska en kunna veta om fosterrörelserna minskar när de aldrig gått att sätta in i någon sorts schema?

Hen har ofta en aktiv period på kvällen. Men inte alla kvällar. Ibland en stund på förmiddagen, ungefär så här dags. Men inte alla förmiddagar. Ibland går det en kväll, en natt och nästan en hel dag innan jag känner något som jag kan säga säkert är Knyttet. Och de gånger hen har en lång stilla period är det som att hen liksom bara lägger sig platt längst ner i magen, och det känns jätteläskigt. Vissa dagar är det full rulle varannan, var tredje timme ett helt dygn eller två. Barnmorskan poängterar varje gång jag är där att jag genast ska kontakta förlossningen om rörelserna minskar, men det känns inte som om jag kan veta om de gör det?

img_1779
Liten skrutt blev väldigt trött på väg till tåget. (Handtagsskyddet på Buffalon har sett bättre dagar, ska nog beställa det nya uppgraderingssetet med läderlook som Bugaboo har släppt. Synd att det bara finns i svart, dock.)

Hemresan gick bra igår, även om H nog är trött idag, för klockan var närmare åtta när vi kom hem, och skulle äta middag och bada innan vi kunde stupa i säng. Idag ska han till förskolan efter nästan tre veckors sjukdom, om en räknar bort det lilla mellanspelet han gjorde mellan ”magsjukan” och vattkopporna. Så här i efterhand ser det ut som att magproblemen nog bara var en förvarning om de kommande kopporna, eftersom det inte var som en riktig magsjuka.

Han har bara två veckor kvar på gamla föris nu. Och jag har bara två hela arbetsveckor kvar, sista veckan blir ju lite himpa vimpa med inskolning och planen att gå hem när det blir december. Det är skönt att helgen hos mormor är avklarad och gick bra, för nu är det bara jobb och förskola som vanligt i två veckor, och helgerna obokade förutom brunchen på söndag.

Jag ska handla det sista jag behöver inför Knyttets ankomst (fler mjukis-/pyjamasbyxor, ytterligare några amningstoppar och sköna, stora trosor samt oparfymerade hygienartiklar) och packa min förlossningsväska (måste komma ihåg att handla sportdryck och vilket godis jag nu är sugen på denna gång, tror det kan bli kexchoklad) och en väska till H inför vistelse hos farmor eller morfar i några dagar. Hemma ska jag tvätta upp alla de små, små kläderna i storlek 50/56 och vagga-/vagnlakanen, ställa upp Knyttets säng i sovrummet, tvätta klädseln till babyskyddet och förbereda barnvagnarnas liggdelar. Jag lär väl koka nappflaskor och pumptillbehör också…

Beträffande logistiken med H inför förlossningen så antar jag att vi måste sätta upp någon sorts jourschema för morfar och farmor, så att de får vara beredda på att ta emot/hämta H eller åka hem till oss med kort varsel olika dagar.

Men nu ska jag ta itu med det andra väsentliga jag har kvar att göra – se till att jobba ner mitt arbetsberg inför förlossningen, och känna att jag har läget någorlunda under kontroll inför i vart fall en månads total frånvaro. Vi kommer tack och lov att ha en mycket kompetent sekreterare/assistent på plats när det väl är dags, så jag vet att jag kommer att kunna släppa allt och räkna med att hon kontaktar mig om det är något jag måste lämna besked om.

Även om jag tänkt vara föräldraledig helt i tre månader denna gång så kommer jag nog att behöva planera in totalt en dags arbete i veckan, utspritt på ett par timmar här och var. Aldrig i livet dock att jag lämnar min sexveckorsbebis för hela dagar borta igen. Det var alldeles för tidigt med H, och jag var inte redo.

Men jag har helt andra förutsättningar att varva bebistid och arbete nu när kontoret ligger en kvarts promenad bort, och inte en och en halv timme till fots och per buss. Att jag har ett eget kontor gör ju också att bebis kan följa med om jag behöver uträtta något snabbt på kontoret, utan att vi stör min kollega alltför mycket. Vi får se hur B:s arbetssituation kommer att se ut också, kanske kan det finnas bättre förutsättningar att dela på dagarna denna gång, så att vi kan jobba halvtid istället för att ta varannan dag?

2 thoughts on “Nu är det bara slutspurten kvar

  1. Åh, det hade ju varit drömmen att kunna jobba halva dagar varje dag. Vi jobbade olika dagar med vår dotter från att hon var tre månader tills hon började på förskolan (typ 1 år och 3 månader). Tyckte det blev så himla långa dagar, både när jag jobbade och när jag var ledig. Men det känns inte riktigt genomförbart när vi har 1 timmes restid enkel väg till jobbet, då blir det ganska ovärt att jobba halvdag.

    1. Jag kände precis likadant förra gången, när jag hade lång resväg, och hoppas det går att pussla ihop det bättre den här gången. H började också på förskolan vid 15 månader, och även då tyckte jag det var segt de dagar jag skulle hämta, och var tvungen att åka från jobbet vid halv tre för att hämta vid fyra. Har ni samma förutsättningar som förra gången även för nästa bebis?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *