Ny vecka, 35+0

Ny vecka, 35+0

Ny vecka idag, och Knyttet har rört sig mer som vanligt sedan igår kväll, och jag känner mig lättad. Det var en riktig aktivitetsperiod sent igår kväll också, och idag har jag redan känt av rörelser flera gånger. Hen är faktiskt i full gång just nu, till och med.

Rörelserna känns fortfarande lite svagare, men det råder heller ingen tvekan om att hen ligger annorlunda än tidigare, eftersom magen inte alls står lika högt och utåtputande som förut, och jag känner mig mycket smidigare.

Hela 87 % av graviditeten är avklarad, och igår var det precis fem veckor kvar till BF.

Jag mår generellt bra. Det kommer akuta trötthetsanfall då och då när det känns som att jag ska svimma om jag inte genast får sova. Det har passat bra att sitta en hel del i soffan med den vattkoppsprickiga sonen, för då har jag kunnat tjyvsova lite medan han tittat på teve. Inte den mest engagerade mamman just nu, men det får faktiskt lov att vara så. Han får mycket kramar och gos i alla fall…

Annars är nog halsbränna och otymplighet mina enda bekymmer, och det sistnämnda har ju blivit bättre (även om det såklart kommer att hinna bli etter värre under de kommande veckorna). Förra veckans matthet har ersatts av en viss energi, bara jag får krascha en stund mellan varven.

Jag har petat i mig både multivitamin/mineraltabletter, omega 3-kapslar och lite extra järn i veckan. Vet inte om det är det som hjälpt, men det har i vart fall inte skadat. Omega 3 måste jag dock sluta med minst två veckor före BF, eftersom det enligt min BM kan ge ökad blödningsbenägenhet.

Och jag är ju ”lättblödande” redan i utgångsläget. Tog diverse tester angående det både under förra graviditeten och inför min koniseringsoperation, men jag har inget formellt ”fel”, utan är helt enkelt bara något mer lättblödande än genomsnittet. Det visar sig i att jag har väldigt riklig mens, får rinnande blodflöde av minsta papercut, och blödde under hela förlossningen med H utan att det gick att hitta någon anledning till det.

Vissa jag mött inom vården har hänfört det till att jag är lite ”rödlätt” i pigmenteringen, vilket de observerat ofta medför att en blöder lätt. Jag tror dock inte att det är något som är vetenskapligt belagt, men det är väl inte omöjligt att det kan finnas något genetiskt samband, om nu många inom vården noterat ett sådant…?

Knyttet väger 2200-2760 gram och är runt 45-48 centimeter lång. Lungorna har lite utveckling kvar, men annars är det bara bebisfett som ska till för att Knyttet ska vara helt färdig. Om Knyttet är en pojke så ska testiklarna vandra nedåt just nu. (Jag börjar bli så nyfiken på vem det är därinne – en till liten kille eller rentav en tjej?)

Alla apparna nämner denna vecka just ändrade fosterrörelser och/eller att magen står som högst eller sjunker ner just nu, så vi är väl helt enligt schemat, jag och Knyttet. Alla apparna poängterar dock att det bara är själva rörelserna som kan vara annorlunda, och att en ska kontakta förlossningen omedelbums om frekvensen på rörelserna minskar. Men, men, just nu är jag helt nöjd med Knyttets rörelser. Hoppas hen inte skräms som igår igen…

Det är så kort tid kvar nu, och jag vill mest boa och packa väska och allt sånt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *