Sagt upp förskoleplatsen. Och tackat ja till den nya.

Sagt upp förskoleplatsen. Och tackat ja till den nya.

Nu har jag sagt upp H:s förskoleplats i vår gamla kommun. Idag kom nämligen det formella platserbjudandet avseende förskolan i den nya kommunen. Jag har tackat ja, registrerat inkomster och angivit önskat antal timmar/vecka.

Sitter med tårar i ögonen, och hade tidigare ikväll ett samtal med B om hur otroligt sorgset och nostalgiskt det känns att lämna den gamla förskolan. H:s första, och vår första som föräldrar. En sådan där typisk sak som jag aldrig hade förställt mig sitta och böla över pre-parenthood.

Det är ju en så himlans stor grej egentligen, det här att lämna bort sitt barn en så stor del av barnets och ens eget liv. Förskolan har varit en del av min trygga vardag lika mycket som H:s. Jag har vetat att han haft det bra där, och har därför kunnat fokusera på arbetet.

Jag hoppas så innerligt att han kommer att trivas lika bra på den nya förskolan, och att de kommer att tycka om honom där. Han är så full av energi och bus, och så envis. Tänk om de inte alls ser honom som det glada charmtrollet som de gjort på den gamla förskolan, utan tycker att han är jobbig? Tänk om han inte kommer att trivas i de mindre lokalerna, och sakna den stora gården på den gamla förskolan?

Vi ska påbörja inskolning den 29/11, en dryg vecka innan Knyttets BF. Jag har satt upp heltid till att börja med, även om det nog inte blir många dagar det kan bli aktuellt. Efter födseln har vi en månad på oss att registrera ett nytt schema för föräldraledigheten. Sedan har vi möjlighet att ha H på förskolan i upp till 30 timmar i veckan under föräldraledigheten med syskonet. Det är relativt generöst, 6 timmar mer i veckan än i den gamla kommunen, och kommer nog att vara riktigt bra för hela familjen.

Nya förskolan vill att barnen är på plats senast 8.15 på morgonen, för att deras ”arbetsdag” börjar 8.30. Så H kommer väl i så fall att vara på förskolan 8.15 till 14.15 under föräldraledigheten. Eller från lite tidigare, beroende på om han ska äta frukost på förskolan, och när det i så fall är. Då hinner han vara med på allt väsentligt som händer på förskolan under dagen och få stimulans och social kontakt med andra barn, medan hemmavarande förälder inte behöver jonglera två barn själv mer än några timmar på eftermiddagen.

Just nu sitter jag på kontoret och borde ta tillvara på chansen att jobba i ett par timmar till. H sover nämligen över hos farmor idag, och B är iväg på ett middagsevenemang. Det är inte ofta jag kan sitta kvar på kontoret och vända papper hur sent jag vill på kvällen utan något gnagande dåligt samvete över att lämna familjen i sticket.

Det är  ytterligare en sådan där sak som jag inte insåg innan jag blev förälder – hur tungt föräldraansvaret faktiskt ligger på ens axlar. Dygnet runt, varje dag. Det är bara vid ett sådant här tillfälle, när jag vet att H är jätteglad över att få sova över hos farmor och inte kommer hem förrän imorgon, som jag kan sitta kvar på jobbet ”after hours” och inte känna att jag nog egentligen borde vara hemma.

Nej, nu ska jag ta tillvara min kvällsarbetstid. God kväll!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *