Middagstips: Röding med trattkantareller och färskost

Middagstips: Röding med trattkantareller och färskost

Vi åt så himlans gott häromdagen att jag bara är tvungen att dela med mig. Från ett recept jag tror är urklippt från ICA:s medlemstidning, lite justerat som vanligt.

Finmat att bjuda på, som samtidigt är både snabb- och lättlagad.

Röding med trattkantareller och färskost

Ingredienser, 4 personer

 • Rödingfilé, ca 150 g per person, så ungeför 4 små eller 2 stora filéer. (Vi använde 2 stora som vi delade på mitten)
 • 200 g färska kantareller (Trattisar kändes som det enda rätta, de smakar ju så mycket mer, men jag tror vi kör lite mer nästa gång, minst 3-400 g)
 • 200 g naturell färskost
 • Smör
 • Färskriven pepparrot (mängd beroende på styrka)
 • Hackad dill
 • Salt och peppar

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Förväll svampen (rensad och halverad/kvartad på längden) på medelvärme utan fett i pannan tills den mjuknat och vätskat av sig det mesta. (Tillsätt lite vatten om svampen skulle vara lite åt det torra hållet och vätska sig dåligt.)
 2. Ta hälften av svampen ur pannan och finhacka den. Låt resten ligga kvar i pannan, dratta i en klick smör och höj värmen. Salta och peppra.
 3. Blanda den hackade svampen med färskosten. Salta och peppra. Bred ut över fisken, som lagts i smord ugnsform med skinnet nedåt och saltats och pepprats. Skjuts in i ugnen!
 4. Tillaga fisken ca 15-20 min (kolla till den, överstekt torr fisk gör ingen glad!) och stek den kvarvarande svampen till önskad grad (jag gillar mina trattisar som ett halvknaprigt virrvarr på fisken!)
 5. Ta ut fisken och garnera (med fördel direkt på tallriken) med riven pepparrot, hackad dill och stekt svamp.
 6. Ät och njut! Vi serverade med potatismos (potäter/smör/grädde/salt/vitpeppar/muskot handstompat, tänkte spetsa det med lite jordärtsskocka, men glömde det) och lättkokta grönsaker i form av späda knippmorötter i bitar med sockerärtor, slungade i smör och finhackad persilja.

Detta var riktigt, riktigt gott, och kommer med i vår ”Husets bästa” redan efter första provlagningen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *