Ny vecka, 31+0

Ny vecka, 31+0

Torsdag igen, och dags för ny graviditetsvecka! 78 % av graviditeten avklarad.

Det börjar dra ihop sig nu, och jag har börjat känna ett litet sug efter att börja boa hemma, även om det för det mesta fortfarande är obegripligt att det snart kommer ett till barn till oss.

Magen har blivit riktigt stor, och det känns i kroppen. Diverse småkrämpor avlöser varandra, men det är – peppar, peppar – ingenting som jag lider av någon längre tid, utan det är småbesvär som kommer och går. Ryggont och ligamentsmärtor. Nervsmärtor i ljumske/överlår. Varma, svettiga och stundtals kliande fötter. Halsbränna. Blödande tandkött vid borstning. Dricker vatten som en kamel. Igår kväll vaknade jag upp efter en liten tupplur i soffan med mensvärksliknande smärtor både fram i magen och bak i ryggen. Inte jätteont, mer som mild mensvärk. Det börjar bli lite småbesvärligt att ta mig upp ur sängen/soffan/stolen på grund av att magen är tung och i vägen. Jag har dock knappt ont alls i höfterna längre.

Överlag känner jag att jag mår bra. Det är bara jobbångesten och stressen som drar ner mitt välbefinnande i övrigt, och det känns på något sätt hanterbart (i alla fall just idag).

Knyttet väger någonstans mellan 1,5 och närmare 2 kilo, och är ca 40-45 cm lång. Hen är ganska färdig: alla sinnen fungerar, lungorna är i princip färdigutvecklade och tränas genom att Knyttet andas in fostervatten. Om hen lagt sig med huvudet nedåt ännu vet jag inte, eftersom barnmorskan inte kunde känna det sist. Som omföderska dröjer det i regel längre innan barnet vänder sig.

Jag känner Knyttet röra sig varje dag, men fortfarande känns det inte som att det är en bebis därinne, utan mer bara isolerade knuffar och kittlingar på olika ställen på magen. Ibland på kvällarna har hen en lite längre aktiv period, då det går att känna sparkarna utanpå magen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *