Au revoir, La France und Guten Tag, Deutschland

Au revoir, La France und Guten Tag, Deutschland

Efter två nätter med i princip obruten sömn i en hård och trång säng i Champagne ligger jag nu vaken i en bekväm och rymlig säng i Trier. När jag höll på att natta H igår fick jag plötsligt ont i halsen, och nu ligger jag här, vaken sedan ett par timmar tillbaka, och önskar mig en kopp te eller varm choklad mer än något annat.

Vi kom fram till Champagne och Epernay ganska sent i onsdags kväll, checkade in på det enkla hotellet Comfort Suites en bit utanför centrum och tog oss ner på byn för mat. Ungarna var sjövilda efter en dag i bil, men klarade sig genom middagen förvånansvärt bra ändå. Standardrestaurangen i Epernay är La Sardaigne, som har mycket bra entrecôte på ben och råbiff (bara en kommer ihåg att be om den ”non preparée”, det enda rätta sättet att äta råbiff: oblandad och helt rå). Jag fick ta en sallad, jag. Fast det var mer som en pyttipanna på en salladsbädd, med stekt potatis, fläsk och lök, ett friterat ägg på toppen OCH friterad getost på toast på sidan av. Gott, men mäktigt. (Sen brakade min mage ihop på kvällen/natten, troligen något som inte var helt bra med ”salladen”.)

När vi kom hem började jag natta H medan de andra tog en flaska bubbel. Stackarn var då så övertrött att han var helt okontaktbar, och for runt i rummet och surrade om att det kom en traktor. Jag fick försöka hålla fast honom i sängen till slut, men då bara skrek han. När B kom tillbaka kom han till sist till ro mellan oss i sängen och somnade.

Dagen efter hade vi så en oplanerad heldag i Champagne, där vi egentligen bara skulle ha övernattat, för att fylla på lagren i någon butik i Reims innan hemfärd. B hade dock snabbt sett till så att det blev besök på ett antal vingårdar för direktinköp. Så det blev mest en dag i bilen för mig och H, medan vi åkte mellan byarna. Inte för att det finns så mycket att göra i Champagne ändå (utöver att köpa bubbel), det är egentligen en ganska ful och sjavig trakt, vid jämförelse med andra ställen vi varit på. I och för sig charmigt, på sitt sätt, men inget resmål som regelmässigt skulle vara med i vår rutt om det inte vore för att inhandla bubbel.

Skörden var i full gång, och varenda fält vi åkte förbi var strösslat med skåpbilar och plockare, och traktorer med släp åkte skytteltrafik mellan fälten och vinhusen inne i byarna. Det fanns därvid inte tid till längre provningar, och stoppen blev korta. Lunch fick vi i byn Vertus, där barnen också fick rusa av sig lite. Till middagen kände jag att jag inte orkade med en restaurangmiddag till med två krisande barn, så jag skickade B till donken för att handla hem burgare till mig och H, som vi avnjöt medan vi tittade på fransk teve. Sedan läste vi böcker och lekte med bilar fram till sängdags. Skönt med en lugn kväll!

Efter frukost igår styrde vi kosan mot Reims, där de sista vininköpen gjordes av B medan jag och H hängde på det stora torget utanför katedralen. Det blev en vända in i katedralen också, eftersom H helt enkelt sprang in för att titta på den ”stora kyrkklockan”. Han är helt besatt av kyrktorn och -klockor, och tycker således att hela kyrkobyggnaden (och alla andra byggnader med torn och klockor) heter ”kyrkklocka”.  Katedralen i Reims är verkligen pampig, och så stor att alla ljud därinne ”äts upp”, så som tur var hördes det inte så väl därinne när min lilla gosse sprang ett helt varv runt katedralen, exalterat och högljutt ropandes ”Kyrkklocka! Kyrkklocka! Tooh kyrkklocka!”.

15d5b175-de7e-4e68-9c17-3db59868315f

Det här var det enda av Champagne som fastnade i min bildström, gossen som springer utanför katedralen in Reims och en ögonblicksbild av synen som mötte mig när jag vaknade på hotellrummet igår morse. Två par stora skor och ett par små i en rad. Tänk att vi är en familj nu, och att det snart tillkommer ytterligare ett par skor till raden!

Efter Reims tog vi farväl för denna gång av Champagne, och åkte vidare mot resans sista, och helt oplanerade, stopp: den tyska staden Trier. Vi anlände tidig kväll, och hann gå runt en stund innan mörkret föll. Det var en ljum kväll och vi åt middag ute på ett stort torg, där barnen ägnade sig åt att springa över en fontän, eller vatteninstallation eller vad en ska kalla det, som föreställde ett långt vattendrag med stenar att hoppa på för att komma över. I början försökte de nog hoppa torrskodda, men när vi skulle hem var det ett par blöta killar vi fick med oss…

Det var mitt första besök i Trier, medan B varit här ett par gånger, och mannen i det andra paret vi reser med är här relativt ofta i arbetet. Jättefin stad, som jag gärna sett mer av, och gärna haft lite tid för shopping i också. Vi hinner kanske lite efter frukost.

6ef009c2-bb65-4951-b7e2-36f7bc95a118

En fontän och (tror jag) en katedral i Trier. Helt opåläst under kvällspromenaden 🙂

Bara ett par timmar kvar till frukost. Duscha och försöka sova en liten stund, kanske?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *