Ny vecka, 29+0

Ny vecka, 29+0

Så var det dags för den andra veckouppdateringen från resan, och jag och Knyttet hälsar vecka 30 välkommen.

Den gångna veckan har jag haft betydligt mindre smärtor i höfterna. Troligen tack vare mycket stillasittande under resan, för så fort det varit någon episod där jag tvingats jaga efter H eller stressa så har smärtorna kommit tillbaka. Jag har dessutom just när jag snabbt försökt lyfta upp eller hålla fast H, eller böja mig ner mot marken, fått en skarp och vass smärta i nedre magtrakten/ljumskarna. Ligamenten som känns av igen, antar jag.

Halsbrännan är en ständig följeslagare, men i övrigt mår jag bra. Knyttet sparkar ordentligt flera gånger om dagen, och rörelserna har börjat kännas lite liksom rundare och mjukare. Förmodligen för att Knyttet börjar få det lite trängre därinne.

Den här veckan kom det första tillfället med oro över uteblivna sparkar, men som tack och lov gick över ganska snabbt när Knyttet vaknade till som vanligt på morgonen efter en lugn eftermiddag och kväll. Även idag var jag lite spänd en stund under förmiddagen, eftersom jag hade magknip och diarré sent igår kväll/natt. Inte för att jag på allvar trodde att det skulle påverka Knyttet, men för att det är skönt att få den där bekräftelsen när något i kroppen varit lite i olag: ”Hej mamma, skönt att du mår bra igen, jag mår också bara fint härinne”, liksom. Det dröjde bara till en stund efter frukost innan bekräftelsen kom, så det var ingen fara.

Brösten har ömmat litegrann igen, men inga läckage ännu. Förra graviditeten läckte jag mjölk på nätterna några gånger, från runt vecka 26-27, tror jag. Sedan läckte jag dock ingenting under hela amningsperioden. Ibland undrar jag om det var ett tecken på att min produktion inte riktigt fungerade. Jag lyckades ju aldrig helamma H, vilket jag gärna vill tro berodde på okunskap och felaktiga råd om amning, men det går ju inte att utesluta att jag skulle kunna vara en av de få som faktiskt inte kan producera tillräckligt med mjölk. Alla som lyckas med amningen brukar vittna om mjölk som läcker och sprutar åt alla håll. Jag behövde aldrig använda pads, och det kom till exempel aldrig så mycket som en droppe ur bröst nummer två medan H ammades från nummer ett. Hoppas så på en bättre fungerande amning denna gång!

Knyttet kommer att lägga på sig ca 200 gram i veckan under den fjärdedel av graviditeten som är kvar, och väger nu dryga 1,5 kilo, även om det nu börjar bli stora individuella skillnader från barn till barn. Knyttet borde till exempel rimligen väga runt 4 kilo vid födseln, och inte runt medelvikten på 3,5 kilo, med tanke på att H vägde 3 850 gram.

Mycket av det som händer omkring mig hörs in till Knyttet, vilket märks, eftersom hen ofta börjar röra på sig när det är höga röster eller ovanliga ljud omkring.

Knyttet lägger på sig fett, och skelettet hårdnar fortfarande, samtidigt som lanugohåren håller på att försvinna och lungorna fortsätter att förbereda sig på att andas luft.

Jag har börjat tänka på att det faktiskt ska komma en bebis ganska snart. Det känns fortfarande lite overkligt, men lite, lite har jag börjat landa i det och börjar bli sugen på att förbereda det praktiska. Packa väska, ställa fram säng, gå igenom de minsta kläderna efter H och tvätta upp och sortera. Förbereda liggdelar till vagnarna. Få upp det nya vägghänga skötbordet och fylla på med blöjor i storlek 1.

Vill så gärna ha en Bugaboo Donkey också, men ekonomin tillåter inte riktigt. Företaget ska ta ett stort kliv nu mitt när jag börjar närma mig status höggravid, och flytta in i större lokal och faktiskt anställa någon utom oss två delägare. Det blir tufft ekonomiskt i början, men vi har heller inget val än att ta in någon som kan sköta telefon och mer administrativa/enklare sysslor, för i nuläget hinner vi inte göra det ”faktiska” arbetet för att så mycket tid går åt till att ta emot samtal, oanmälda besök och administrativa göromål. Och inte orkar jag hålla på och sälja andra vagnar heller. Jag tycker mest att det är för mycket besvär att köpa och sälja begagnat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *